"En ovanligt het debatt"

Nio politiker besökte Fyrisskolan för att debattera.

26 oktober 2016 16:26

Sedan 2002 har det årligen arrangerats debatter på Fyrisskolan i Uppsala där kommunpolitiker medverkar. Under onsdagen fylldes skolans aula av elever som ville lyssna på debatten och ställa frågor till politikerna.

– Det viktigaste är att eleverna får en möjlighet att möta de politiker som de är representerade av och har möjlighet att rösta på, säger Måns Wikstad, lärare på Fyrisskolan.

Vid två tillfällen gavs eleverna chansen att ställa sina frågor till politikerna. Bland annat i form av snabba ja och nej frågor som Gabriella Hedell, Yasmin Said och Julie Metto fått i uppdrag att förbereda.

– Det var både intressant och kul att de kom hit. Men det kan vara svårt med ja och nej frågor eftersom allt inte har ett enkelt svar, säger 18-åriga Gabriella Hedell.

Nio partier fanns representerade i debatten. Däribland Sverigedemokraterna och Feministiskt initiativ.

– Det hettade till ett par tre gånger. Bland annat kring flyktingfrågan och de besparingar som har varit i Uppsala kommun, säger Måns Wikstad.

Bland annat så kritiserades kommunens beslut att lägga ner modersmålsundervisningen. Och den prishöjning som drabbar resenärer inom kollektivtrafiken ifrågasattes också av en annan elev.

– Gratis kollektivtrafik är inte lösningen, svarade Rikard Malmström (MP) när en elev undrade hur detta går i linje med att få fler personer att åka kollektivt.

Caroline Hoffstedt(S) som är ordförande i utbildningsnämnden deltog i debatten.

– Debatten visar att vi har väldigt kunniga elever. De har ställt många bra frågor som visar att de är väldigt insatta i den samhällsdiskussion som pågår.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Pontus Stark