Allt börjar med en krasch. 1980-talet har precis övergått i 1990-tal och Lasse Svensson driver flera krogar i Stockholm. De glada dagarna är strax över, för honom och övriga krog-Sverige. Finanskrisen rullar in och hans fyra restauranger tvingas slå igen, en efter en.
Så Lasse Svensson styr flyttlasset mot barndomsstaden Uppsala – och 1991 öppnar han en ny krog här: Svenssons krog. Mitt i den djupa lågkonjunkturen.
– Det fanns ett ställe på Söder i Stockholm som faktiskt funkade, trots de dåliga tiderna. Jag fattade att man skulle ha ett litet ställe där man själv gjorde det mesta, och kunde det inte ligga på Söder så fick det bli i Luthagen, säger Lasse Svensson.
I början av 1990-talet är det ytterst skralt med restauranger i Uppsala. Den nya restaurangen, en avslappnad kvarterskrog "där vilken Svensson som helst ska ha råd att äta och dricka", blir något av en succé.
– Jag tyckte att det lät väldigt töntigt med namnet Svenssons krog, men några som kunde marknadsföring tyckte det var ett bra koncept. Vi gjorde en meny med bara tre priser: snåla Svensson, medel-Svensson och flotta Svensson.
Jag minns en kväll då Lasse, som varit dj i många år, gled in och körde sista kvarten med sina favoriter. Bra party!
Jens Pettersson
tidigare nöjesredaktör och redaktionschef på UNT
När tiderna efter ett par år börjar ljusna inser Lasse Svensson och hans yngre kompanjon, ekonomistudenten David Åström, att här finns utrymme att växa. De startar lyxpizzerian Tavernan snett över gatan, i V-dalas nationshus. Även den blir en framgång.
Och under andra halvan av 1990-talet blir krogarna än fler. Många Uppsalabor minns nog krogöppningarna i Saluhallen: Guldkanten, Grill och Orient.
I maj 2002 följer det stora nederlaget. Saluhallen brinner ner till grunden.
– Det var såklart väldigt jobbigt. Vi stod där vid kyrkan och tittade på, det kändes som att Saluhallen brann ner på en kvart.
Men Saluhallen byggs upp och Svenssons krogar fortsätter att komma på nya koncept. 2005 öppnar Bowlaget i Systemets gamla lokaler på Skolgatan. 2006 startar man Jay-Fu, uppfyllda av nya idéer efter en New York-resa. Och 2011 sker den storstilade invigningen av Stationen, som inspirerats av europeiska storstäder.
Lasse har betytt mycket för Uppsala under många år.
Lisa Thörn, vd Uppsala citysamverkan
Ett av de senaste tillskotten i koncernen, Lilly´s, öppnade 2019 i originallokalen på Sysslomansgatan. I höstas blev det också den första restaurang som Svenssons sålt, då Palermos ägare tog över. Lilly´s gick bara med nöd och näppe med vinst 2022. Men försäljningen ska inte ha berott på de dåliga siffrorna, enligt vd:n David Åström.
– Vi ville fokusera och lägga tid på färre enheter, det var inte mer komplicerat än så, säger han.
Någon ny restaurang på gång?
– Vi jobbar alltid framåt men just nu har vi valt att fokusera på de enheter vi har i dag.
Lasse är nöjd med livet, alltid positiv och älskar mötet med människor. Under våra år tillsammans har jag inte hört honom prata illa om någon eller varit missunnsam.
David Åström, Svenssons krogars vd
Koncernen har tidigare fått kritik för sin personalpolitik. 2008 vittnade anställda om att de tvingats vara på stand-by utan lön. Och 2019 kritiserades en av restaurangerna för att ställa in sommarjobbares arbetspass samma dag.
– Jag sa det 2019 och jag säger det nu. Om någon upplevt att vi gjort något fel, så hör av er. Det var inte en enda som hörde av sig då. Och 2008, ja det var ju 16 år sedan… Vi har personal som jobbat hos oss mellan 10 och 30 år och det ser jag som ett jättegott betyg, säger David Åström.
I dag har Svenssons närmare 140 anställda på sina sex krogar. 2022 omsatte de drygt 150 miljoner kronor och gick med 13 miljoner i vinst. 2023 var vinsten 5 miljoner.
– Pandemin var en chock för oss precis som alla andra krogägare. När vi öppnade igen efter pandemin blev det bra drag men 2023 blev lite svagare. Krogbranschen är inget man ska hålla på med om man vill tjäna pengar, konstaterar Lasse Svensson med ett skratt.
På senare år har han trappat ner, och är numera minoritetsägare i Svenssons krogar. Allt som har med restaurangerna att göra överlåter han till David Åström, som äger resten och är vd samt koncernchef.
– Men jag och David pratar i telefon nästan varje dag. Det tar aldrig slut på samtalsämnen i den här branschen och inte inom idrotten heller.
Ja, är det någon värld som Lasse Svensson lagt enormt mycket tid på är det sportens. Som ung spelade han både fotboll och bandy i Sirius (med ett SM-guld i bandy 1968 som en solklar höjdpunkt) och 2002 blev han ordförande för Sirius, en post han efter 20 år klev av i fjol för att i stället utses till hedersordförande.
Lasse är Sirius rakt igenom. Hans kontaktnät, hans förmåga att få människor att engagera sig och hans stora hjärta är några av hans kvalitéer.
Tommy Lindgren, ordförande i Sirius
Varför har det blivit mer sport och mindre krog?
– För att jag älskar sport så mycket. Det är en otroligt viktig del av samhället, på ett annat sätt än kroglivet. Man pratar mycket om barn och gäng i dag. Jag brukar säga: Sätt på en unge en tröja, gärna en blåsvart, så är han eller hon med i ett gäng.
Vad tänker du själv om din inverkan på Uppsalas krog- och sportliv?
– Jo, men det har förhoppningsvis betytt en del. Min styrka är att omge mig med duktiga människor. Ta bandyn: jag var en medelmåttig bandyspelare, men kom med i lag som hade fem stjärnor och som gjorde att vi vann SM-guld. Jag var mest en komplementspelare.
Svenssons har gått i bräschen för att restaurangerna blivit en del av besöksnäringen här.
Cemil Alparslan, som driver Dryck och mat
Svenssons krogar har betytt massor för Uppsalas stadskärna och uteliv. Det menar Lisa Thörn på Uppsala citysamverkan.
– Det har funnits ett mod och en uthållighet. Deras kvalitetstänk och olika koncept har fått fler att gå ut och käka, vilket skapat ringar på vattnet och fört med sig att fler vill etablera sig i Uppsala, säger hon.
En annan styrka är att Svenssons gjort krogarna mer folkliga. Det säger en av medlemmarna i den anonyma Krogpatrullen, som recenserat krogar för UNT:s räkning under många år.
– De ska ha en eloge för att de utforskat nya domäner och tagit krogupplevelsen till massorna.
Det var alltid bra drag på Svenssons krog, och med Svenssons taverna fick de fin snurr på det lite enklare: folklig middagsmat som pizza och grejer.
Medlem i UNT:s Krogpatrullen
Men visst märks det att man tagit klivet från den charmiga småskaligheten till en stor koncern:
– Numera är det lite mer stordrift och man märker att de olika restaurangerna delar inköp eftersom vissa specifika råvaror dyker upp på flera ställen inom koncernen, säger Krogpatrullsmedlemmen.
Lasse Svensson känner en stor del av Uppsala vid det här laget. Varje gång han fyllt jämnt har han firat med stort mingel – och så blir det även denna gång. När UNT pratar med honom på telefon vilar han sin krånglande rygg inför helgens firande på Saluhallen: drygt 400 personer kommer.
Själv skippar han alkohol på festen. Han har inte druckit på över 20 år.
– Nej, jag slutade helt när jag var 52. Då kände jag att ska jag få fylla 70 måste jag nog sluta. Det går precis lika bra ändå.
Så går det i dag
De senaste tillgängliga årsredovisningarna är från 2022.
Så här gick det ekonomiskt för Svenssons olika krogar och koncernen som helhet:
Aaltos
Beskrivs som "modern italiensk á la carte" och ligger på bottenplan i V-Dala nationshus.
Omsättning 2022: 16 miljoner kronor
Vinst 2022: 1,8 miljoner
Antal anställda (motsvarande heltidstjänster) 2022: 11
Asian Square
Efter att tidigare ha drivit fransk-asiatiska Frenchi styrde Svenssons in tydligare mot det asiatiska köket. I dag heter det Asian Square, med bar på övervåningen i gamla Rådhuset. 2022 uppger de att restaurangen påverkades mycket av kommunens renovering av Stora torget, och verksamheten kom att kosta mer än den drog in.
Omsättning 2022: 13 miljoner
Förlust 2022: -1,1 miljoner
Antal anställda (motsvarande heltidstjänster) 2022: 11
Lilly's (såldes 2023)
Omsättning 2022: 11 miljoner
Vinst 2022: 11 000 kronor
Antal anställda (motsvarande heltidstjänster) 2022: 10
Saluhallsrestaurangerna
Svenssons äger hela Saluhallen och driver den via ett eget fastighetsbolag. Det ökar möjligheten att utveckla verksamheterna, uppger ägarna i årsredovisningen. I dag ingår fyra olika restaurangkoncept: Hyllan, Åkanten, Jay Fu och Sushi Fu.
Omsättning 2022: 51 miljoner
Vinst 2022: 4,6 miljoner
Antal anställda (motsvarande heltidstjänster) 2022: 44
Stationen
Omsättning 2022: 60 miljoner
Vinst 2022: 10 miljoner
Antal anställda (motsvarande heltidstjänster) 2022: 44
Hela koncernen
Omsättning 2022: 150 miljoner
Vinst 2022: 13 miljoner
Antal anställda (motsvarande heltidstjänster) 2022: 136