Stans krogkung fyller 75

Stans krogkung fyller 75

Uppsala
Lästid cirka 5 min

Han förändrade Uppsalas krogliv i grunden när han startade det som kom att bli imperiet Svenssons krogar. Inom Uppsalas sportvärld beskrivs han som en legendar. Nu fyller Lasse Svensson 75 och firar med stort mingel.

Allt börjar med en krasch. 1980-talet har precis övergått i 1990-tal och Lasse Svensson driver flera krogar i Stockholm. De glada dagarna är strax över, för honom och övriga krog-Sverige. Finanskrisen rullar in och hans fyra restauranger tvingas slå igen, en efter en.

Så Lasse Svensson styr flyttlasset mot barndomsstaden Uppsala – och 1991 öppnar han en ny krog här: Svenssons krog. Mitt i den djupa lågkonjunkturen.

– Det fanns ett ställe på Söder i Stockholm som faktiskt funkade, trots de dåliga tiderna. Jag fattade att man skulle ha ett litet ställe där man själv gjorde det mesta, och kunde det inte ligga på Söder så fick det bli i Luthagen, säger Lasse Svensson.

undefined
"Min styrka är att omge mig med duktiga människor", säger Lasse Svensson.

I början av 1990-talet är det ytterst skralt med restauranger i Uppsala. Den nya restaurangen, en avslappnad kvarterskrog "där vilken Svensson som helst ska ha råd att äta och dricka", blir något av en succé.

– Jag tyckte att det lät väldigt töntigt med namnet Svenssons krog, men några som kunde marknadsföring tyckte det var ett bra koncept. Vi gjorde en meny med bara tre priser: snåla Svensson, medel-Svensson och flotta Svensson.

undefined

Jag minns en kväll då Lasse, som varit dj i många år, gled in och körde sista kvarten med sina favoriter. Bra party!

Jens Pettersson

tidigare nöjesredaktör och redaktionschef på UNT

När tiderna efter ett par år börjar ljusna inser Lasse Svensson och hans yngre kompanjon, ekonomistudenten David Åström, att här finns utrymme att växa. De startar lyxpizzerian Tavernan snett över gatan, i V-dalas nationshus. Även den blir en framgång. 

Och under andra halvan av 1990-talet blir krogarna än fler. Många Uppsalabor minns nog krogöppningarna i Saluhallen: Guldkanten, Grill och Orient.

undefined
Lasse Svensson och David Åström har varit en tajt duo ända sedan första krogen Svenssons krog öppnade 1991.

I maj 2002 följer det stora nederlaget. Saluhallen brinner ner till grunden.

– Det var såklart väldigt jobbigt. Vi stod där vid kyrkan och tittade på, det kändes som att Saluhallen brann ner på en kvart.

Men Saluhallen byggs upp och Svenssons krogar fortsätter att komma på nya koncept. 2005 öppnar Bowlaget i Systemets gamla lokaler på Skolgatan. 2006 startar man Jay-Fu, uppfyllda av nya idéer efter en New York-resa. Och 2011 sker den storstilade invigningen av Stationen, som inspirerats av europeiska storstäder.

undefined

Lasse har betytt mycket för Uppsala under många år.

Lisa Thörn, vd Uppsala citysamverkan

Ett av de senaste tillskotten i koncernen, Lilly´s, öppnade 2019 i originallokalen på Sysslomansgatan. I höstas blev det också den första restaurang som Svenssons sålt, då Palermos ägare tog över. Lilly´s gick bara med nöd och näppe med vinst 2022. Men försäljningen ska inte ha berott på de dåliga siffrorna, enligt vd:n David Åström.

– Vi ville fokusera och lägga tid på färre enheter, det var inte mer komplicerat än så, säger han.

Någon ny restaurang på gång? 

– Vi jobbar alltid framåt men just nu har vi valt att fokusera på de enheter vi har i dag.

undefined

Lasse är nöjd med livet, alltid positiv och älskar mötet med människor. Under våra år tillsammans har jag inte hört honom prata illa om någon eller varit missunnsam.

David Åström, Svenssons krogars vd

Koncernen har tidigare fått kritik för sin personalpolitik. 2008 vittnade anställda om att de tvingats vara på stand-by utan lön. Och 2019 kritiserades en av restaurangerna för att ställa in sommarjobbares arbetspass samma dag

– Jag sa det 2019 och jag säger det nu. Om någon upplevt att vi gjort något fel, så hör av er. Det var inte en enda som hörde av sig då. Och 2008, ja det var ju 16 år sedan… Vi har personal som jobbat hos oss mellan 10 och 30 år och det ser jag som ett jättegott betyg, säger David Åström.

I dag har Svenssons närmare 140 anställda på sina sex krogar. 2022 omsatte de drygt 150 miljoner kronor och gick med 13 miljoner i vinst. 2023 var vinsten 5 miljoner. 

– Pandemin var en chock för oss precis som alla andra krogägare. När vi öppnade igen efter pandemin blev det bra drag men 2023 blev lite svagare. Krogbranschen är inget man ska hålla på med om man vill tjäna pengar, konstaterar Lasse Svensson med ett skratt.

undefined
Efter 20 år som ordförande i Sirus lämnade Lasse Svensson våren 2022 över posten till Tommy Lindgren. "Det jag är allra mest stolt över är Sirius ungdomsfond, som numera heter Lasse Svenssons ungdomsfond", säger Lasse själv.

På senare år har han trappat ner, och är numera minoritetsägare i Svenssons krogar. Allt som har med restaurangerna att göra överlåter han till David Åström, som äger resten och är vd samt koncernchef.

– Men jag och David pratar i telefon nästan varje dag. Det tar aldrig slut på samtalsämnen i den här branschen och inte inom idrotten heller.

Ja, är det någon värld som Lasse Svensson lagt enormt mycket tid på är det sportens. Som ung spelade han både fotboll och bandy i Sirius (med ett SM-guld i bandy 1968 som en solklar höjdpunkt) och 2002 blev han ordförande för Sirius, en post han efter 20 år klev av i fjol för att i stället utses till hedersordförande.

undefined

Lasse är Sirius rakt igenom. Hans kontaktnät, hans förmåga att få människor att engagera sig och hans stora hjärta är några av hans kvalitéer.

Tommy Lindgren, ordförande i Sirius

Varför har det blivit mer sport och mindre krog?

– För att jag älskar sport så mycket. Det är en otroligt viktig del av samhället, på ett annat sätt än kroglivet. Man pratar mycket om barn och gäng i dag. Jag brukar säga: Sätt på en unge en tröja, gärna en blåsvart, så är han eller hon med i ett gäng.

Vad tänker du själv om din inverkan på Uppsalas krog- och sportliv? 

– Jo, men det har förhoppningsvis betytt en del. Min styrka är att omge mig med duktiga människor. Ta bandyn: jag var en medelmåttig bandyspelare, men kom med i lag som hade fem stjärnor och som gjorde att vi vann SM-guld. Jag var mest en komplementspelare. 

undefined

Svenssons har gått i bräschen för att restaurangerna blivit en del av besöksnäringen här.

Cemil Alparslan, som driver Dryck och mat

Svenssons krogar har betytt massor för Uppsalas stadskärna och uteliv. Det menar Lisa Thörn på Uppsala citysamverkan.

– Det har funnits ett mod och en uthållighet. Deras kvalitetstänk och olika koncept har fått fler att gå ut och käka, vilket skapat ringar på vattnet och fört med sig att fler vill etablera sig i Uppsala, säger hon.

En annan styrka är att Svenssons gjort krogarna mer folkliga. Det säger en av medlemmarna i den anonyma Krogpatrullen, som recenserat krogar för UNT:s räkning under många år. 

– De ska ha en eloge för att de utforskat nya domäner och tagit krogupplevelsen till massorna.

undefined

Det var alltid bra drag på Svenssons krog, och med Svenssons taverna fick de fin snurr på det lite enklare: folklig middagsmat som pizza och grejer.

Medlem i UNT:s Krogpatrullen

Men visst märks det att man tagit klivet från den charmiga småskaligheten till en stor koncern:

– Numera är det lite mer stordrift och man märker att de olika restaurangerna delar inköp eftersom vissa specifika råvaror dyker upp på flera ställen inom koncernen, säger Krogpatrullsmedlemmen.

undefined
Åkanten vid Saluhallen är en av dagens sex krogar som ingår i Svenssons-koncernen.

Lasse Svensson känner en stor del av Uppsala vid det här laget. Varje gång han fyllt jämnt har han firat med stort mingel – och så blir det även denna gång. När UNT pratar med honom på telefon vilar han sin krånglande rygg inför helgens firande på Saluhallen: drygt 400 personer kommer.

Själv skippar han alkohol på festen. Han har inte druckit på över 20 år.

– Nej, jag slutade helt när jag var 52. Då kände jag att ska jag få fylla 70 måste jag nog sluta. Det går precis lika bra ändå.       

Så går det i dag

De senaste tillgängliga årsredovisningarna är från 2022.

Så här gick det ekonomiskt för Svenssons olika krogar och koncernen som helhet:

Aaltos

Beskrivs som "modern italiensk á la carte" och ligger på bottenplan i V-Dala nationshus.

Omsättning 2022: 16 miljoner kronor

Vinst 2022: 1,8 miljoner

Antal anställda (motsvarande heltidstjänster) 2022: 11

Asian Square

Efter att tidigare ha drivit fransk-asiatiska Frenchi styrde Svenssons in tydligare mot det asiatiska köket. I dag heter det Asian Square, med bar på övervåningen i gamla Rådhuset. 2022 uppger de att restaurangen påverkades mycket av kommunens renovering av Stora torget, och verksamheten kom att kosta mer än den drog in.

Omsättning 2022: 13 miljoner

Förlust 2022: -1,1 miljoner

Antal anställda (motsvarande heltidstjänster) 2022: 11

Lilly's (såldes 2023)

Omsättning 2022: 11 miljoner

Vinst 2022: 11 000 kronor

Antal anställda (motsvarande heltidstjänster) 2022: 10

Saluhallsrestaurangerna

Svenssons äger hela Saluhallen och driver den via ett eget fastighetsbolag. Det ökar möjligheten att utveckla verksamheterna, uppger ägarna i årsredovisningen. I dag ingår fyra olika restaurangkoncept: Hyllan, Åkanten, Jay Fu och Sushi Fu.

Omsättning 2022: 51 miljoner

Vinst 2022: 4,6 miljoner

Antal anställda (motsvarande heltidstjänster) 2022: 44

Stationen

Omsättning 2022: 60 miljoner

Vinst 2022: 10 miljoner

Antal anställda (motsvarande heltidstjänster) 2022: 44

Hela koncernen

Omsättning 2022: 150 miljoner

Vinst 2022: 13 miljoner

Antal anställda (motsvarande heltidstjänster) 2022: 136