Palermos ägare köper restaurang av Svenssons

Kultkrogen Palermos ägare Burhan Balikci har utökat sin verksamhet med ett spektakulärt förvärv. Sedan början på december kan han titulera sig som ägare av Svenssons krogars ursprungsrestaurang på Sysslomansgatan, den som i dag heter Lilly's Bar.

Burhan Balikci kan numera titulera sig som ägare till Lilly's Bar. "Det finns väldigt mycket utvecklingspotential här", säger han.

Burhan Balikci kan numera titulera sig som ägare till Lilly's Bar. "Det finns väldigt mycket utvecklingspotential här", säger han.

Foto: Jonathan Norberg

Ekonomi2023-12-04 20:00

När Burhan Balikci tar emot på Lilly's Bar har han varit ägare för restaurangen i drygt två dagar. De sista papperna skrevs på i fredags – och det inte helt utan anspänning.

– Allt är lite nervöst i början. Men det känns bra, vi hade en bra helg och det är fina lokaler, säger han.

Han började sin bana som krögare år 2020, då han tog sig an den snudd på kultförklarade Restaurang Palermo. Då hade krogen något av ett stökigt rykte, med allt från ekonomisk brottslighet till indragna alkoholtillstånd i bagaget. Idag har den kommit på fötter igen.

– Många säger att det har blivit mer ordning och reda, samtidigt som vi inte har tagit bort den klassiska Palermokänslan. Den är viktig att behålla.

undefined
Restaurang Palermo har med åren blivit ett populärt tillhåll, inte minst för studenter. "Vi kallar oss den 14:e studentnationen. Det är en mötesplats", säger ägaren Burhan Balikci.

Men nu är det alltså dags för ett nytt projekt för Burhan Balikci. Idén att köpa Svenssonskrogen Lilly's Bar, bara lite längre ned för gatan, hade dock inte hunnit växa särskilt länge.

– Köpet har varit på gång i bara några veckor. Vi hörde ett rykte som visade sig stämma. De ska koncentrera sig på sina lite större enheter. För dem är kanske det här litet, men för mig är det stort, säger han.

Men någon utvidgning av Palermo blir det inte. Namnet Lilly's blir kvar, tillsammans med inriktningen på mexikansk mat – även om menyn får sig en uppdatering vid årsskiftet med fler amerikanska inslag. Däremot finns det helt nya planer för lokalen vägg i vägg, som följde med i köpet.

undefined
Läget är en av de främsta anledningarna till förvärvet. Så snart uteserveringen går att sätta upp kommer Lily's Bar börja ha lunchöppet, något de inte hade tidigare. "Det här är Sysslomansgatans bästa solläge", säger Burhan Balikci.

– Den står helt tom och oinredd och har en källare på 500 kvadratmeter. Tanken är att du i framtiden ska kunna äta mat i restaurangen, sedan ta en öl bredvid för att sedan gå ned i källaren. Där kan det kanske bli stand-up eller livemusik. 

Burhan Balikcis köp av Lilly's Bar innebär att Svenssons krogar gör sig av med sin originallokal. Det var här allt började 1991 med att Siriusprofilen Lasse Svensson öppnade restaurang. Under en tid kombinerades restaurangen med en bowlinghall under namnet Bowlaget, och än idag har krogimperiet Svenssons krogar sitt huvudkontor på adressen på Sysslomansgatan. 

undefined
Svenssons Krogar startade år 1991 i det som idag är Lilly's Bar av Lasse Svensson. Idag är David Åström, till höger, vd för koncernen som idag driver krogar som Aaltos, Saluhallen och Stationen.

David Åström, som är bolagets vd sedan flera år, kommenterar köpet i ett sms till UNT:

"Allt har sin tid. Vi startade 15 augusti 1991 på Sysslomansgatan 15 och har haft 32 fantastiska år i många skepnader. Vi vill tacka alla gäster och personal som varit med oss på denna resa! Vi lyckönskar Burhan Balikci att driva Lillys vidare och ser en spännande utveckling i ett levande kvarter där vi finns kvar med Aaltos."

Burhan Balikci är själv medveten om lokalens symbolik.

– Jag har förstått att det är en stor grej. Det är många som känner till stället och det är en nostalgisk kroglokal för många. Det är bara positivt för oss.

undefined
Burhan Balikci kan numera titulera sig som ägare till Lilly's Bar. "Det finns väldigt mycket utvecklingspotential här", säger han.

Att ett helt nytt krogimperium skulle börja ta form i Uppsala är däremot något som han slår ifrån sig. Enligt honom finns det inga visioner om fler restaurangköp. Han är dessutom mäklare på heltid.

Hur ska du hinna med allt?

– Det handlar om delegering och att ha personer på rätt plats. Jag ser till att det finns bra personer runtomkring.

Och Restaurang Palermo? Ja, det rullar på. Burhan Balikci vill poängtera att det är två olika krogar som inte kommer influera varandra, trots att de delar gata.

– Palermo är Palermo, det ska man inte röra för mycket. Folk får säga vad de vill, men det är Uppsalas mötesplats. Alla hamnar där på ett eller annat sätt. 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!