HÀr fÄr PÀr ett nytt ansikte efter björnattacken

Uppsala
LĂ€stid cirka 7 min

I höstas bet en björn av PĂ€r Sundströms kind och nĂ€sa. Nu börjar lĂ€karna pĂ„ Akademiska att bygga upp hans ansikte igen. UNT följde med in pĂ„ operationen nĂ€r han fick en ny nĂ€sa – med hjĂ€lp av pannan och örat.

Det kommer tyvÀrr inte att gÄ att laga ditt ansikte. Det beskedet fick PÀr Sundström av lÀkarna i UmeÄ, dÀr han först hamnade efter björnattacken.

– De sa att jag aldrig kommer att fĂ„ tillbaka rörligheten och att kinden skulle hĂ€nga ner livet ut, berĂ€ttar PĂ€r Sundström.

Hade UmeÄlÀkarna fÄtt rÀtt skulle PÀr aldrig mer ha kunnat le som vanligt.

undefined
De ljusa delarna i PÀrs ansikte Àr hud som tagits frÄn lÄret för att tÀcka sÄret som björnen orsakade. Inför dagens operation har kirurgen ritat upp var snitten ska lÀggas.

Men PÀr skickades till Akademiska sjukhuset i Uppsala, som ligger lÀngst fram vad gÀller rekonstruktiv (Äterskapande) plastikkirurgi. HÀr fick han trÀffa Andres Rodriguez, plastikkirurg specialiserad pÄ mikrokirurgi.

– Andres sa direkt: muskelfĂ€stena finns kvar, dĂ„ bygger vi nya muskler. Jag har ju förstĂ„tt nu vilken tur jag haft som fick honom, sĂ€ger PĂ€r.

undefined
Andres Rodriguez Àr en av de frÀmsta plastikkirurgerna inom mikrokirurgi i Europa. Men han tonar ner sig sjÀlv. "Vi Àr ett helt team kring patienten."

Det var en morgon i augusti i fjol som PĂ€r Sundström attackerades av en björnhona under ett jaktpass i hemtrakterna kring Ljusdal. Med sig har han 14-Ă„rige sonen Evert, som springer fram och slĂ„r björnen i huvudet för att rĂ€dda sin pappa. SvĂ„rt skadad ser PĂ€r hur björnhonan byter offer och anfaller Evert i stĂ€llet. PĂ€r lyckas fĂ„ fram sitt gevĂ€r och skjuter björnen med flera skott. 

NÀr PÀr sedan ska leta efter Everts glasögon pÄ marken hittar han vad han tror Àr björnens tunga. Det var det inte. Det var hans egen avbitna kind och halva nÀsa.

undefined
Operationen kommer att ta cirka tvÄ timmar.

UNT trÀffade PÀr Sundström i början av september, en dryg vecka efter den första operationen hÀr pÄ Akademiska. Den operationen handlade om att tÀcka det jÀttelika sÄret i hans ansikte med hud och fett frÄn lÄret samt att sy ihop avslitna muskler.

Nu sitter PÀr Sundström Äter i ett patientrum med utsikt över Akademiskas svarta plÄttak. Det har blivit maj och det Àr dags för hans andra operation: en rekonstruktiv plastikoperation, alltsÄ ett ingrepp som ska ÄterstÀlla hans utseende sÄ lÄngt som möjligt.

undefined
I höstas togs hud frÄn lÄret för att tÀcka det stora sÄret. Nu tas en del av den huden bort, i stÀllet dras den vanliga ansiktshuden upp sÄ att PÀr fÄr tillbaka sin skÀgglinje.
undefined
I höstas togs hud frÄn lÄret för att tÀcka det stora sÄret. Nu tas en del av den huden bort, i stÀllet dras den vanliga ansiktshuden upp sÄ att PÀr fÄr tillbaka sin skÀgglinje.
undefined
PÄ en stor skÀrm i operationssalen kan man följa operationen i nÀrbild.

Tiden efter olyckan har varit helt okej, sĂ€ger PĂ€r pĂ„ sin lugna norrlĂ€ndska. De första veckornas mardrömmar – björnhonan vĂ€ckte honom varje natt – försvann sĂ„ fort han fick komma hem. 

– Bland det första vi gjorde var att Ă„ka ut till skogen dĂ€r det hĂ€nde, jag, Evert och hans tvillingsyster Emilia som ocksĂ„ var med under jaktpasset. SĂ„nt dĂ€r ska man inte vĂ€nta med. Man ska inte ge hjĂ€rnspöken plats, sĂ€ger han.

Har du vant dig vid din spegelbild?

– Ja och nej. NĂ€r man gĂ„r pĂ„ affĂ€ren kĂ€nner man sig ju som apan i buren. Mer hĂ€r i Uppsala Ă€n hemma. Folk stirrar sĂ„ ögonen nĂ€stan hoppar ur. Annars Ă€r det lĂ€ttast med ungar och gammfolk, de Ă€r Ă€rliga och frĂ„gar vad som har hĂ€nt.

undefined

Det kommer att behövas fler operationer. Om man gör för mycket pÄ en gÄng finns det risk för komplikationer.

Andres Rodriguez

Det kommer att krÀvas flera operationer för att sÄ lÄngt som möjligt ÄterstÀlla PÀr Sundströms ansikte. Vad som ska göras vid dagens operation vet han inte Àn.

– Jag hoppas att de ska fĂ„ bort en del hud, kinden Ă€r sĂ„ tjock och tung att den drar ner ögat, jag brukar behöva tejpa upp den. Och sĂ„ hoppas jag att de ska bygga upp nĂ€san. Den sĂ€ckar ihop eftersom den inte har nĂ„got brosk.

PÀr tar ut ett litet genomskinligt rör ur nÀsborren: ett penngrepp han tagit frÄn en av barnens pennor som han brukar stoppa in i nÀsborren för att hÄlla den öppen.

undefined
Hud frÄn lÄret transplanterades till PÀrs nÀsa. Nu tas den huden bort, i stÀllet ska hud frÄn pannan vikas ner.

Det knackar pÄ dörren, och in kommer Andres Rodriguez för att besvara PÀrs frÄgor. I dag ska Andres och hans kollegor fixa nÀsan.

– Den kommer att se lite konstig ut första fyra-fem veckorna. Lite som snabeln hos en elefant, sĂ€ger Andres Rodriguez och förklarar hur ingreppet gĂ„r till:

En trekantig hudbit frÄn pannan skÀrs ut och viks/vrids sedan ner över nÀsan. Den ska ersÀtta den alldeles för vita hudbiten som tagits frÄn lÄret och nu sitter dÀr. Tills dess att den trekantiga hudbiten frÄn pannan har lÀkt fast pÄ nÀsan mÄste sjÀlva vridningen, som kommer att sitta upp i nÀsroten, vara kvar för att förse huden med blod. Först efter en mÄnad kan vridningen opereras bort.

Att göra den trekantiga biten, "mallen", i pannan Àr en utmaning, sÀger Andres.

– Den mĂ„ste vara bra för att matcha delen dĂ€r den ska sitta. NĂ€r man svĂ€nger vĂ€vnaden fĂ„r den inte vara för kort eller för lĂ„ng.

undefined
Hud frÄn lÄret transplanterades till PÀrs nÀsa i den första operationen. Nu tas den huden bort, i stÀllet ska hud frÄn pannan vikas ner.

För att bygga upp nÀsan kommer Andres Rodriguez sedan att hÀmta brosk frÄn baksidan av örat. Brosket ska formas till en nÀsvinge och nÀsskiljevÀgg.

Under dagens operation kommer Andres ocksÄ att skÀra bort mycket av huden som tagits frÄn lÄret. I stÀllet ska den vanliga ansiktshuden dras en bit upp pÄ kinden. PÀr kommer dÄ bÄde att ÄterfÄ sin skÀgglinje och bli av med en del av den vÀldigt vita och ganska köttiga kinden.

undefined
HÀr skÀrs ett snitt bakom örat, för att kunna ta ut brosk som ska bli nÀsvinge och nÀsskiljevÀgg.

– Det kommer att behövas fler operationer. Om man gör för mycket pĂ„ en gĂ„ng finns det risk för komplikationer, till exempel att en del av vĂ€vnaden dör. Att Ă„terstĂ€lla ett ansikte efter en sĂ„dan hĂ€r stor skada Ă€r ingen quick fix, sĂ€ger Andres.

PĂ€r nickar, tycker allt lĂ„ter bra. 

– Det var lite fjĂ€rilar i magen nĂ€r jag gick in pĂ„ sjukhuset i morse. Men nu det bara att köra, sĂ€ger han.

undefined
NÀrmast runt PÀr Sundström stÄr Andres Rodriguez och andra lÀkare. PÄ vÀggen sitter en skÀrm dÀr övriga i rummet kan följa operationen i nÀrbild.
undefined
LÀkarna i UmeÄ försökte under 13 timmar att sy fast PÀrs kind som han hittade pÄ marken. Men det gick inte.

NĂ€r vi en liten stund senare ser PĂ€r igen ligger han nersövd i en operationssal, med en stark lampa riktad mot ansiktet. Runt honom stĂ„r Andres Rodriguez samt tre lĂ€kare som Ă€r med för att lĂ€ra sig mer om rekonstruktiv kirurgi. 

PÄ en stor skÀrm inne i salen kan vi övriga följa alla steg i operationen i nÀrbild. Andres Rodriguez börjar med att rita upp och skÀra ut biten i pannan. NÀr han efter en stunds skÀrande kan vika ner den över PÀrs nÀsa ser den ut att passa perfekt: varken för kort eller för lÄng.

Det Àr lÀttast med ungar och gammfolk, de Àr Àrliga och frÄgar vad som har hÀnt.

PÀr Sundström

TvĂ„ timmar senare Ă€r PĂ€r ihopsydd och förd till uppvaket. Han har fĂ„tt en ny nĂ€sa, blivit av med stora delar av den vita tunga kinden samt fĂ„tt en ny skĂ€gglinje. 

– Operationen gick enligt plan, berĂ€ttar Andres Rodriugez.

undefined
Andres Rodriguez vÀrvades till Akademiska för tretton Är sedan och Àr en av de frÀmsta plastikkirurgerna inom mikrokirurgi i Europa. Men han tonar ner sig sjÀlv. "Vi Àr ett helt team kring patienten."

Han bedömer att det kommer att behövas ytterligare tre operationer innan PÀr blir sÄ ÄterstÀlld som det gÄr.

Hur pass ÄterstÀlld blir han?

– Vi strĂ€var efter ett utseende som Ă€r sĂ„ normalt som möjligt, sĂ„ att man kan socialisera och att ingen ger kommentarer. Det kommer vi att kunna uppnĂ„. PĂ€r hade stora skador, men egentligen inga ovanliga skador. Det ovanliga med hans fall Ă€r sĂ€ttet han fick skadorna pĂ„.

Ja, det hÀr Àr första gÄngen som Andres Rodriguez opererat nÄgon som rÄkat ut för en björn. Skador efter hundattacker, dÀremot, har han fÄtt ta hand om flera gÄnger. Men de vanligaste patienterna hÀr pÄ plastikkirurgin Àr personer med cancer. HÀromdagen rekonstruerade Andres Rodriguez till exempel en kÀke med hjÀlp av ben frÄn ryggen pÄ en patient som haft en tumör i ansiktet.

undefined

Vi pÄ Akademiska Àr vana vid komplexa sÄr i ansiktet efter cancer, brÀnnskador och olika trauman.

Andres Rodriguez

Totalt utför han och hans kollegor pĂ„ Akademiska omkring 2 000 rekonstruktiva plastikkirurgiska operationer varje Ă„r. Patienterna kommer frĂ„n hela Sverige, i nĂ„gra fall Ă€ven frĂ„n andra lĂ€nder.

Drygt en vecka efter PĂ€r Sundströms operation ringer vi upp honom för att höra hur han mĂ„r. Det visar sig att han sitter i bilen, pĂ„ vĂ€g frĂ„n vĂ„rdcentralen i Ljusdal. Han har precis varit och tagit bort stygnen och Ă€r lite matt. 

– Det nya skinnet pĂ„ nĂ€san Ă€r sĂ„ otroligt kĂ€nsligt nu innan det lĂ€kt. Bara jag rĂ„kar ta med fingret dĂ€r sĂ„ blixtrar det av smĂ€rta. SĂ„ du kan ju tĂ€nka dig hur det kĂ€nns att ta bort sexton stygn.

– Men annars Ă€r det lugnt.

undefined
SÄhÀr sÄg PÀr Sundström ut drygt en vecka efter operationen. Klumpen vid ögat Àr vriden hud frÄn nÀr huden frÄn pannan veks ner över nÀsan. Den ska opereras bort.

Han skrattar högt pÄ frÄgan om ansiktet ser bÀttre ut.

– Just nu ser det förjĂ€vligt ut! Men man ser ju att det kommer att bli mycket bĂ€ttre nĂ€r de skĂ€r bort klumpen ovanför nĂ€san, dĂ€r de har vridit huden. Och jag har fĂ„tt tillbaka skĂ€gglinjen och nĂ„n slags ansiktsform. SĂ„ det finns ingen anledning att grĂ„ta. Det hĂ€r blir bra.

Den skjutna björnhonan Àr i PÀr Sundströms Àgo. PÀlsen har han skickat ivÀg till en pÀlsmakare som hÄller pÄ att bereda den till en fÀll med huvudet kvar. Var fÀllen ska placeras Àr dock inte klart.

– Vi har ju sĂ„ litet hus. Jag kommer nog att hĂ€nga upp den pĂ„ nĂ„gon vĂ€gg, men som det lĂ„ter pĂ„ familjen lĂ€r den inte fĂ„ hĂ€nga kvar sĂ„ lĂ€nge.

undefined
Evert Sundström skadade handleden och lillfingret nÀr han rÀddade sin pappa frÄn björnhonan. Fingret har han fortfarande svÄrt att böja.

Köttet frÄn björnen ligger i familjens frys. Det Àr inget gott kött, sÀger PÀr, utan mörkt och grovfibrigt och "smakar ungefÀr som rÀv luktar". Men lÄter man det koka lÀnge i kryddor funkar det.

– Vi har gjort tacos av det flera gĂ„nger, det har vi fĂ„tt klĂ€m pĂ„. Och kebab blev ocksĂ„ okej. 

Det hade kunnat bli fler kilo kött om han inte skjutit björnhonan sÄ mÄnga gÄnger, konstaterar PÀr krasst. Totalt kom han att avlossa sex skott med gevÀret nÀr han stod dÀr i skogen med avbitet ansikte och sÄg den rasande björnen kasta sig över hans son.

– Jag hade kunnat ge mig efter tvĂ„ skott. DĂ„ hade inte sĂ„ mycket kött förstörts. Men det var ju inte precis köttet jag tĂ€nkte pĂ„ nĂ€r hon och Evert slogs.