For ut i pyjamas – fångade Flustretbranden på film

Uppsala
Lästid cirka 4 min

Söndagen för exakt 40 år sedan vaknade Uppsala till nyheten att Flustret brunnit ned till grunden. UNT-fotografen Dick Pettersson var på plats – i pyjamas – under olycksnatten och tog en serie bilder som blivit historiska.

Natten mot söndag 22 januari 1984. Det började som en röklukt på övervåningen. Röken förflyttade sig i taket, efter en stund gick säkringarna och anställda upptäckte att det brann i en elledning. De försökte släcka men elden hade krupit in i en vägg. Brandkåren kom och sågade upp väggar och tak i jakten på nya brandhärdar. Branden i Flustret upptäcktes vid halv tvåtiden på natten. Då var huset fullt av 300–500 festande och dansande människor. 

undefined
Brandkåren på plats när Flustret brinner.
undefined
UNT:s Dick Pettersson var jourfotograf natten till den 22 januari 1984 och fotograferade Flustretbranden. Hans bilder förevigade olyckan – och kom att tryckas upp på en serie märkliga tallriksunderlägg.

Örbyhusbon Håkan Press, i dag 75 år, arbetade som brandman då Flustret brann. Just den natten var han ledig men blev som flera andra brandmän inringd. Branden var fullt utvecklad när han kom till platsen. 

– Det var i princip övertänt och man visste inte vad som skulle hända. Jag var rökdykare, vi gick in för att försöka se hur och var det brann och för att kyla de brandgaser som fanns med vatten, men det räckte inte, det var redan för sent fastän vi jobbade snabbt och slet som djur. Att vistas därinne var vanskligt och en stor risk eftersom huset kunde rasa ihop, säger han och tillägger att i genomgången efteråt var många förvånade över att ingen blivit skadad. 

undefined
17 februari 1984, en knapp månad efter branden.
undefined
Det som till en början såg ut som en tämligen måttlig eldsvåda utvecklades efterhand till en storbrand. Redan dagen efter branden uttryckte ägare och andra aktörer en vilja att bygga upp den anrika restaurangen igen. Foto: Dick Pettersson
undefined
Bilden är daterad 24 januari 1984.
undefined
En av de brandhärjade lokalerna i Flustret. Bilden är daterad till 24 januari 1984.
undefined
Bilden är daterad 24 januari 1984. Branden startade i en elledning och ödelade stora delar av Flustret.

Brandingenjören Tommy Ekstrand hade jour den natten och sade till UNT:

"Med den konstruktionen taket hade var vi chanslösa. I kattvinden under plåttaket var det redan då vi kom ett dånande eldhav."

De Uppsalabor som UNT intervjuade var rörande överens om att Flustret skulle byggas upp igen även om det skulle kosta.

Jag tog på mig kläderna ovanpå pyjamasen och åkte dit.

Dick Pettersson

UNT:s fotograf

UNT:s fotograf Dick Pettersson som då bodde utåt Sunnersta, väcktes den natten av en telefonsignal.

– Jag hade fotografjouren den helgen och låg och sov. Polisreportern Magnus Quennerstedt ringde mig på natten och sa: Flustret brinner. Det förekom ofta falsklarm så jag tänkte att det där är väl inget. Men jag vågade ju inte strunta i det så för att inte ödsla tid tog jag på mig kläderna ovanpå pyjamasen och åkte dit. Då var det fullt drag, men det kom mest rök till en början, säger Dick Pettersson.

Stod ute i bara skjortärmarna

Han parkerade vid Svandammen mitt emot Fågelsången och stod först en bit ifrån för att få överblicksbilder, därefter gick han runt Svandammen och rörde sig allt närmre det brinnande huset. 

undefined
Sidorna fyra och fem den 23 januari 1984 ägnades helt åt branden i Flustret.

– Det var dans därinne så de fick tömma lokalerna. En del stod ute i bara skjortärmarna. Det var riktigt kallt den natten, det minns jag för jag var så glad över att jag hade pyjamasen under alla kläder. Tack vare den frös jag inte, säger han.

För de frysande gästerna som i brådskan inte hunnit få med sig några ytterkläder ordnades en värmestuga och uppsamlingsplats på Östgöta nation.

I UNT dagen efter branden stod att elden bekämpades av ett 30-tal brandmän fram till åttatiden på söndagsmorgonen. Det spekulerades även i om Flustret skulle kunna byggas upp igen. Ägaren Karlo Tangar sade till UNT att byggnaden inte var fullvärdesförsäkrad och att han behövde lita till inställningen hos kommunen. Men både läns- och landsantikvarierna samt kommunen var eniga om att ifall Flustret kunde byggas upp igen så skulle det göras.

Bilden på förstasidan levde vidare

1984 trycktes UNT mest i svartvitt men Dick Pettersson hade en rulle färgfilm liggande i sin kameraväska.

– Jag satte i den där färgrullen. Det gjorde att det blev en stor färgbild på första sidan dagen därpå. Då var alla på tidningen nöjda, det var ovanligt att vi hade fyrfärgsbilder på den tiden, säger han.

Dick Petterssons färgfoto på UNT:s första sida levde vidare – som tallriksunderlägg (!).

undefined
Dick Pettersson med sin färgbild av Flustretbranden. Bakom honom syns det återuppbyggda Flustret. Bilden är tagen tio år efter branden, 22 januari 1994.

I Svenska journalisters fackförbunds tidning Journalisten publicerades 1985 en artikel om UNT-fotografens bild. Ett företag gjorde tallriksunderlägg av bilden och sålde dem till Flustret vars ägare använde dem i restaurangen. Dick Pettersson var själv ovetande om underläggen. Han fick reda på det via omvägar när folk frågade om han fått bra betalt för dem.

"Jag fick plötsligt veta att min bild förekom på ett tallriksunderlägg på nya Flustret. Mycket riktigt. I dåligt tvåfärgstryck och med texten '22 januari 1984'. Det stod inget om vem som tagit bilden eller att den kom från UNT. Det kändes inget vidare. Det är ju inte särskilt länge sedan vi journalister strejkade för vår upphovsrätt", säger Dick Pettersson till Journalistens reporter.

undefined
Krögaren Karlo Tangar var optimistisk när det gällde återuppbyggnaden av Flustret. Bilden publicerades 6 april 1984, byggnadsnämnden hade gett honom bygglov dagen innan.
undefined
Karlo Tangar på Flustret efter branden, bilden publicerades i UNT 6 april 1984.

Krögaren Karlo Tangar slog ifrån sig ansvaret i artikeln och undrade samtidigt vem som gav honom (Dick Pettersson) lov att fotografera branden.

Det hela slutade med att UNT fakturerade företaget 2 800 kronor och i och med det ansågs saken utagerad.