Sett till banor och utövare per capita anses Uppsala idag vara ett av landets huvudstäder inom padel. Men det som för ett år sedan var nästintill omöjligt, nämligen att hitta en bokningsbar tid, är idag raka motsatsen. När världen öppnat upp finns det mycket annat som prioriteras över padel. Med över 100 padelbanor utspridda på 24 olika anläggningar i kommunen, kan du idag få tid när som helst.
– Under pandemin låg beläggningen på 85-96%, vilket fick många entreprenörer att tro att man kunde tjäna pengar på hallarna. Då slogs det upp oproportionerligt många banor som nu visar sig inte vara någon guldgruva, säger Andreas Ehrnvall, affärsutvecklingsansvarig på Every Padel.
– Innan pandemin var vi nöjda med 30-35%, och det är ungefär där vi är nu efter också. Det är tillräckligt för att gå runt och bedriva en fungerande verksamhet. Ingen annan sport tjänar pengar på anläggningarna, varför skulle padel vara annorlunda?
Andreas Ehrnvall har varit engagerad i sporten i snart tio år, och var med och anlade Uppsalas första padelbanor 2013. När UNT pratade med honom i våras, var han tydlig med att flera anläggningar kommer behöva stänga ner. Detta är något han håller fast vid.
– Vi har en super-överetablering av banor. Här i Uppsala har vi över 100 medan vi till exempel bara har 14 tennisbanor. För att alla ska gå runt och tjäna lite pengar behöver över hälften av dessa banor lägga ner. Skulden faller 100% på kommunen. Jag förstår inte hur de kunde ge tillstånd till alla samtidigt.
Denna åsikt delas dock inte av andra padelaktörer. City padels grundare Johan Wahlfeldt, menar att det är upp till var och en som öppnar upp.
– Kommunen har möjliggjort att fler människor rör på sig, det är positivt. Så länge alla aktörer behandlas med samma förutsättningar så har kommunen gjort sitt jobb enligt vår mening, säger Wahlfeldt.
Libro padel slog upp sina dörrar först i mars 2022 och är därmed en av stadens nyaste aktörer. När de öppnade upp hallen post-pandemi räknade de inte med att pandemisiffrorna skulle hålla i sig.
– Pandemin gav oss två undantagsår som man inte kan räkna in. Då räckte det med att ställa upp dörren för att få fullbelagt. Vi visste att vi gav oss in i en konkurrensfylld marknad men vi känner att vi sticker ut från resten, bland annat tack vare vår föreningsverksamhet, säger Robert Andersson från Libro padel.
Både Libro och Every padel säger att de under sommaren hittills snittat runt 42% beläggning, vilket de som inomhusanläggningar är nöjda med. Ingen av aktörerna vi talat med är oroliga över sin egen framtid. Däremot tror de, i varierande grad, att andra hallar kommer behöva läggas ner.
– Jag tror det kommer ske någon sorts normalisering där utbudet kommer gå ner inom något år. Några hallar kommer stängas ner men det kommer inte bero på överetablering, utan på att marknaden sorterar sig själv, säger Andersson.
Johan Wahlfeldt från City padel säger att det är för tidigt för en dom, men är inne på samma spår som Andersson.
– Endast framtiden utvisar om det är en överetablering. Är man inte beredd att lägga ner mycket tid i arbetet så kan det bli tufft. Det är ingen större skillnad mot andra branscher.
Andreas Ehrnvall tror däremot att många banor redan är dödsdömda.
– Sanningen är att många kommer gå i konkurs, allt annat är bullshit.