Ny verklighet för padelhallarna: "För många banor"

Racketsporten padel har haft en kraftig expansion under pandemin – med 100-tals banor som följd bara i Uppsala. Framöver kan anläggningar tvingas slå igen på grund av överetableringen.

Uppsalaprofilen Andreas Ehrnvall är en av pionjärerna i Sverige när det gäller padel. Numera är han affärutvecklingsansvarig på bolaget Every padel som har två anläggningar i Uppsala.

Uppsalaprofilen Andreas Ehrnvall är en av pionjärerna i Sverige när det gäller padel. Numera är han affärutvecklingsansvarig på bolaget Every padel som har två anläggningar i Uppsala.

Foto: Adam Wrafter

Ekonomi2022-03-19 21:00

För tio år sedan fanns det inte en enda padelbana i Uppsala. Det var i början av 2013 som de första två utomhusbanorna byggdes av Uppsala Studenters IF i Rosendal och pionjären tillika Uppsalaprofilen Andreas Ehrnvall.

Sedan dess har det hänt massor.

Nu nära nio år senare finns det över 3 500 banor i Sverige varav ett 100-tal bokningsbara banor finns i Uppsala. Lägger man till anläggningar i närliggande kommuner handlar det om 190 banor, både inomhus och utomhus.

Andreas Ehrnvall, som numera är affärutvecklingsansvarig på Every padel, har tidigare varnat för en stor risk för överetablering av banor i Uppsala. 

I och med de slopade pandemirestriktionerna har detta redan börjat märkas.

– Det är för många banor. För spelarna är det jättebra, men för dem som driver de här hallarna är det inte optimalt. Det har gått för fort, säger Andreas Ehrnvall.

undefined
Uppsalaprofilen Andreas Ehrnvall är en av pionjärerna i Sverige när det gäller padel. Numera är han affärutvecklingsansvarig på bolaget Every padel som har två anläggningar i Uppsala.

Är marknaden mättad i Uppsala?

– Under pandemin var det många som jobbade hemma eller var permitterade. Vi hade fullt i hallen hela dagarna eftersom folk inte hade annat att göra. Då skötte sig bokningarna av sig självt, men nu krävs annat för att locka spelare när folk har börjat gå till jobben igen.

En översyn i bokningsverktyget Matchi, där padeltiderna i Uppsala bokas, ger honom rätt. För tillfället är det inga som helst problem att boka en valfri tid på någon av det 20-tal anläggningar som finns i Uppsala, även om det är fortsatt bra tryck under kvällarna. Totalbeläggningarna ligger i nuläget någonstans mellan 15–60 procent.

 Every padel driver två anläggningar i Uppsala, en i Fyrislund med tio banor (en utomhus) och en i Librobäck med fyra banor.

– Jag tror att det kommer att bli en självsanering per automatik. Det går inte att bedriva den här typen av verksamheten om du inte har en organisation med tränare med mera. Det är inget konstigt, fortsätter Ehrnvall som tidigare drev och grundade Uppsala padelcenter som numera har sålts till ägarbolaget Everysport Media Group där anläggningarna drivs vidare genom dotterbolaget Every padel.

undefined
Every Padels anläggning i Fyrislund har nio banor inomhus och en utomhus.

Vad krävs för att gå runt?

– Jag skulle säga omkring 25 procents beläggning, men det beror på vad hyran är i lokalen och så vidare. Men det viktigaste är att ha en organisation med personal och tränare för att kunna gå runt. Det gäller att skapa aktiveter, tävlingar och event. Vi har gått från 4 till 15 anställda här i Uppsala. Många av våra anställda kommer från vårt padelgymnasium.

Även Upsala tennisklubb, med nio padelbanor (fyra inomhus och fem utomhus) i Gränby, har märkt av en mättad marknad. UTK, som öppnade sina banor i december 2019, har i nuläget ungefär 60 procents beläggning totalt.

– Det är lägre än när det som var mest under december–januari 2020/2021 då vi var uppe i 97 procent, men vi visste redan då att det inte var en långsiktig beläggning som jag mer bedömer att vi har nu, säger UTK:s vd Marcus Allard.

Några fler nya hallar tror han inte kommer att byggas i Uppsala på ett bra tag.

– Det är väl i så fall om vissa av anläggningarna kanske kommer att kompletteras med fler utomhusbanor där det fortfarande finns potential. Men vi känner oss nöjda och trygga med de banor som vi har, fortsätter han.

Bedömer du att det finns en risk att hallar får stänga?

– För de som varit sena ute krävs det nog en hög beläggning med höga priser för att det ska gå runt, så för några är nog risken hög. 

Anläggningar i Uppsala

Enligt bokningstjänsten Matchi finns ett 40-tal bokningsbara anläggningar i Uppsala län, varav ett 20-tal finns i Uppsala kommun. Totalt handlar det om cirka 190 banor varav ett 100-tal i Uppsala.

Totalt i Sverige fanns i slutet på november förra året omkring 3 500 banor.

2021 fanns omkring 120 padelföreningar i Sverige som var medlemmar Svenska padelförbundet.

Förra året bokades det 5,8 miljoner timmar padel av 540 000 olika spelare runt om i Sverige.

Källa: Matchi, Svenska padelförbundet

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!