I somras var det inte mindre än 33 218 personer som såg de svenska fotbollsdamerna ta emot Brasilien på Friends arena. I skidspåren är de svenska damerna långt mycket mer intressanta än herrarna. Saknar man intresse för lokal idrott kan man nog få känslan av att allt är frid och fröjd – eller i alla fall på väg åt rätt håll – när det gäller jämställdhet.
Men det är inte där som effekterna av coronapandemi och lågkonjunktur biter som hårdast. I de kommersiellt starka serierna är marknadsföring fortfarande marknadsföring. Sirius fotboll, till exempel, slog omsättningsrekord 2022.
Nej, allra mest kännbart är det för de semi-professionella elitidrottarna. Spelarna som kämpar för mästerskap på helgerna och går till jobbet på vardagarna. När ekonomin är knaper tvingas klubbar, sponsorer och biljettköpare att prioritera. Och i Uppsala år 2022 verkar det vara damidrotten som fått ta smällen.
Höstens stora bomb var såklart när Almtuna beslutade att lägga ner sitt damlag. Enligt klubben vill man bara göra en "paus" för representationslaget, men det kommer självklart bli en stor utmaning för Almtuna att återfå nog med förtroende hos lokala hockeyspelare för att starta upp ett representationslag på damsidan igen.
Sirius innebandys herrar åkte ur högstaserien förra säsongen. Därefter har klubben tvingats sparka sin klubbchef i ett försök att rädda ekonomin för att inte förlora sin elitlicens. Kvar står ett damlag i högstaserien med ett fåtal spelare (de som inte lämnade i den stora spelarflykten inför årets säsong) som håller absolut världsklass, men med en trupp som i övrigt har lämnats vind för våg. Förra året var man ett topplag, nu riskerar man att åka ur serien.
I mitten av december meddelade Uppsala fotboll att man lade ner sitt F19-lag. Anledningarna var flera, men ett av skälen var just ekonomin. Chansen finns fortfarande för representationslaget att få spela i allsvenskan 2023, men då gör man det på grund av ett Eskilstuna uniteds dåliga ekonomi.
Och visst är det så att alla idrottsklubbar har tuffa tider just nu. Dalkurd kämpar (som vanligt) med sin ekonomi, Storvreta balanserar på en tunn tråd för att rädda elitlicensen och de klubbar som äger sina egna lokaler har svårt att få råd med uppvärmning och underhåll. Det finns också ljuspunkter, som till exempel Gusks damer som verkar gå in i 2023 starkare än någonsin.
Men på det stora hela är ändå bilden tydlig: det är tuffa tider för damidrotten i Uppsala. På herrsidan är Storvretas SSL-lag i absolut toppform, Sirius fotboll och bandy (som båda förövrigt saknar seriösa damsatsningar) drar fina publiksiffror och Almtunas herrlag spelar vidare hockeyallsvenskans nedre hälft trots den ekonomiska krisen i klubben. Så ser det inte ut på damsidan.
I den här frågan finns ingen enskild syndabock. Det är lätt att bara hytta med näven åt de som tvingas ta obekväma beslut, men problemet är större än så.
Föreningar, sponsorer, sportkonsumenter och, ja, även lokalmedia behöver göra sitt för en jämställd lokalidrott. När jag summerar 2022 ser jag att UNT-sporten visseligen är bättre än många andra sportredaktioner på andelen damidrott i nyhetsflödet, men att vi ännu inte har uppnått våra egna mål.
Under 2023 kommer vi fortsätta sträva efter en jämställd sportbevakning. Vad kan du göra?