Elias Sayed valde piruetten framför högerkroken

Kusinen ska tävla i OS i Paris i boxning och pappa har ett SM-guld i boxning. Elias Sayed själv är en av landets mest talangfulla konståkare som ska tävla i ungdoms-OS som bara är ett delmål på vägen mot något ännu större.

Elias Sayed tränar konståkning cirka 20 timmar i veckan.

Elias Sayed tränar konståkning cirka 20 timmar i veckan.

Foto: Kjell Sjöberg

Konståkning2024-01-23 05:00

Isen ligger blank i Gränbyhallen. Ur högtalarna strömmar musik och ute på isen skrinnar Elias Sayed fram. Koreografin är i fokus det här träningspasset.

Koreografen Alexandr Höglind följer minsta rörelse Elias gör ute på isen. Allt ska nu trimmas till perfektion inför tävlingarna i ungdoms-OS i Seoul i Sydkorea senare den här veckan. Plötsligt stänger Alexander av musiken och vinkar till sig Elias. Nya instruktioner delas ut och olika poser gås igenom innan det är dags åka igen.

undefined
Elias Sayed i samspråk med koreografen Alexander Höglind.

Ungdoms-OS blev verklighet efter ett bra 2023 med guld i junior-SM och en femteplats på Nordiska mästerskapet. Han beskriver ungdoms-OS som ett steg på vägen. 

– Det är stora OS som vi jobbar emot. Det finns en plan hur vi ska ta oss dit, säger Elias.

Anna Burwall är sportchef på Svenska konståkningsförbundet. Hon konstaterar att Elias Sayed hade ett riktigt bra 2023.

– Han har goda förutsättningar att lyckas i Seoul, men en annan viktig sak med ungdoms-OS är att skaffa sig erfarenhet inför framtiden för att de planer som Elias har ska kunna bli verklighet,  förklarar Anna Burwall.

undefined
Elias Sayed tränar konståkning cirka 20 timmar i veckan.

Idrotten har alltid varit en stor del av Elias Sayeds liv. Friidrott, simning, judo, gymnastik, boxning och konståkning har han testat i olika omfattning sedan han var liten knatte.

Pappa Mosa var en framgångsrik boxare som vann SM, kusinen Nebil Ibrahim är uttagen till OS i Paris i boxning och flera av hans farbröder har varit duktiga boxare.

Och så väljer du konståkning?

– Ja, men egentligen var jag bäst på simning. Men jag gillade konståkningen bäst. Där kände jag att jag hela tiden utvecklades på ett bra sätt, det var häftigt. Det gjorde att jag valde konståkning. Framförallt under de sista åren har jag känt att jag utvecklas jättemycket.

undefined
Idrottsfamiljen Musa Sayed, Elias Sayed och Nebil Ibrahim.

Du är en ung kille med eritreanskt ursprung – kanske inte den mest vanliga bakgrunden för konståkare?

– När jag berättar att jag håller på med konståkning blir det ofta lite "wow" från folk, men kanske bryter jag normen lite här. Kompisarna tycker det är häftigt och jag tycker aldrig att jag blivit underligt bemött på något sätt, säger han och fortsätter:

– Men vi är ju inte så många killar som håller på, men det är inget som påverkar mig då det är en individuell sport där man sköter sin egen träning.

Apropå det där med boxning – det har han också tränat sedan han var två år.  Några matcher har han inte dock inte blivit.

Nu hänger han regelbundet i boxningslokalen och kör styrketräning med den något äldre kusinen Nebil Ibrahim under ledning av pappa Mosa.

Vad kan du och din kusin lära av varandra när det gäller träning?

– Jag vet inte riktigt vad han kan lära sig av mig, det är nog mest jag som kan lära mig saker av honom och så är han en förebild jag ser upp till.
– Han var ett riktigt råämne som varit enormt motiverad och tränat hårt. Det har gjort att han tagit sig dit han är nu med flera SM-guld och en OS-plats. Han har verkligen visat att hårt arbete, bra träning och planering gör att man kan ta sig långt och nå sina högt uppsatta mål.

Förutom riktiga OS – vad vill du mera med din idrott?

– Jag tänker så här. Det finns alltid något nytt som man kan lära sig.  Det finns ett hopp som väldigt få klarat att göra och det är kvadrupel axel (man snurrar drygt fyra varv i luften).
 

undefined
Smidighet och rörlighet är ett viktigt moment i konståkningen.

Har du gjort det på träning eller tävling?
Nej, aldrig. Men det, är det nästa mål – ytterligare ett steg i min utveckling så att säga.

Han går på idrottsgymnasiet på Celsiusskolan i Uppsala och tränar en hel del på skoltid, men det blir även en hel del träning i Sandbrohallen i Enköping.

Varför tränar du där?
Det är för att det finns så himla bra träningsmöjligheter där. Bra med istider och en väldigt duktiga tränare Tatiana Agafanova. Hon är en duktig hopptränare.

Anna Burwall menar att Elias Sayed hittat ett hållbart sätt att träna på där teknik, styrka, mental träning och koreografi har sina naturliga platser.

– Rätt balans i träningen är en förutsättning för att hålla sig skadefri och utvecklas. Här har Elias hittat rätt med sina olika tränare. Det kommer att göra det lättare för honom att nå de mål om OS som han satt upp.

Nu väntar ungdoms-OS i Seoul och om en månad är det dags för ungdoms-VM.

– Två häftiga tävlingar – men att ta ordet OS i sin mun och säga att jag ska tävla där. Det känns surrealistiskt.

undefined
Elias Sayed är 17 år och kommer från Uppsala. Han ska i veckan tävla i ungdoms-OS i Sydkorea.
Elias Sayed

Ålder: 17.
Hemvist: Uppsala, tävlar nu för Enköpings KK.
Började åka: 2017.
Familj: Pappa Mosa, Mamma Lisa och systern Nora. 
Tränare: Tatiana Agafonva, Mosa Sayed, Anki Niklasson och alexndr Höglind. 
Aktuellt: Uttagen till ungdoms-OS nu i januari och ungdoms-VM i mars.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!