Byggstart hösten 2022 och ett färdigställande under 2025. Det är de tidpunkter UNT rapporterat om i de senaste artiklarna gällande evenemangsarenan. Det gjordes i samband med att kommunen i augusti förra året kommunicerade att man beslutat att gå ifrån vad som tidigare benämndes enbart som en isarena för ishockey och konståkning till en arena som även ska kunna inrymma exempelvis ridsport och konserter.
Det gjordes även i april när tidningen berättade att arenan fått en ny placering. Den så kallade Oktagonen ska inte längre ligga mitt emellan IFU Arena och Recoverhallen utan intill Arenahotellet vid väg 55.
Men det är inte en tidsfråga som gäller enligt Thomas Perslund, vd för Uppsala kommun arenor och fastigheter.
– Produktionsstart har aldrig varit 2022 utan någonstans tidigast 2023. Om alla beslut är tagna skulle vi kunna ha en evenemangsarena klar 2026, säger han.
Men upphandlingsförfarandet har nu Uppsala kommun arenor och fastigheter i det närmaste gått i mål med. Med upphandlingen klar blir nästa steg för kommunstyrelsen att fatta beslut om byggstart av den nya arenan.
– Upphandlingen har varit stor och komplicerad. Vi har nu kommit så långt att vi valt en entreprenör. Nu är det en period när andra anbudssökande kan ställa frågor. Inget är klart förrän ett kontrakt är skrivit men när det väl är det kommer vi att informera om det, säger Perslund, som tror att ett underskrivet kontrakt ska kunna vara klart denna vecka.
Han fortsätter:
– Vi binder oss inte i det här kontraktet. Skriver vi ett kontrakt är det en affärsuppgörelse där det är en option med kommunen och man måste alltid villkora ett kontrakt med att det fattas beslut som krävs för genomförandet.
Vid sidan om eventuella politiska beslut som kan ta tid krävs att en detaljplan vunnit laga kraft. Dessutom finns det en projekteringstid på nästan åtta månader innan bygget kan komma igång enligt Thomas Perslund.
– Detaljplanen har gått ut på samråd och kommer inga hinder på vägen skulle den kunna antas Q2 2023 (andra kvartalet nästa år), som tidigast, säger han.
Budgeten för arenan sattes i mars 2019 av kommunstyrelsen till 420 miljoner kronor med det prisläge som gällde då. I november 2020 godkände kommunfullmäktige att ytterligare 69 miljoner kronor skulle skjutas till. Den totala budgeten ligger alltså på 489 miljoner.
– Precis som alla andra branscher påverkas även vi av omvärldsfaktorer. I dagsläget är det en orimlig prisbild på marknaden. Normalt hade det varit en prisökning på 1,5-2 procent per år. Nu har vi haft tvåprocentiga ökningar per månad. Hur prisläget ser ut om två år kan ingen veta, säger Thomas Perslund.
Men att bygga en arena som det var tänkt med den nämnda budgeten behöver inte vara en omöjlighet, trots att tid gått och att det varit en pandemi och att ett krig startats. Men däremot kan man behöva vänta på att priserna ska gå ned igen.
– Bedömningen är att prisbilden på marknaden kommer att gå ner, därför kan det vara klokt att invänta beslut tills marknaden har stabiliserats, vilket kontraktet även medger, säger Thomas Perslund
Ett tydligt exempel på att priser går upp och ned är priset på trä som enligt Perslund den senaste tiden gått ned rejält.
Tror du att det blir en arena?
– Jag hoppas det. En ny arena är efterlängtad av många Uppsalabor och jag tror att den blir en stor tillgång för staden.
Vid sidan av den stora eventarenan finns beslut om att utreda byggandet av en ny ishall (benämns D-hallen) för träning på Gränby sportfält, som i dagsläget har tre isytor för ishockey och konståkning. D-hallen ingår i upphandlingen av evenemangsarenan.
Även en upprustning av den nuvarande A-hallen på området sker och där har man kommit en bit på vägen. Upprustningen av A-hallen, Upplands Bilforum Arena, görs successivt och beräknas kosta totalt runt 60 miljoner kronor.
– Det som gjorts är att en ny driftsbyggnad skapats där bland annat konståkningen kan träna på barmark. Vi har fräschat upp ett antal omklädningsrum, vi har bytt kylanläggning och vi håller på att byta ut en del stolar i A-hallen. Fler stolar kommer att bytas när det blir bestämt att det ska byggas läktare som en hästsko och då även en ny entré. Just finansieringen av hästskolösningen kräver ett samarbete med Almtuna och vi för en dialog med dem, säger Perslund.