Ändrade planer: Isarenan blir nu i stället multiarena

Planerna för den beslutade isarenan i Gränby ändras. I stället för enbart konståkning och ishockey ska den nu också inrymma exempelvis ridsport och konserter. Dessutom byggs ytterligare en ny ishall.

Den nya isarenan Oktagonen i Gränby är tänkt att bli åttkantig och ska ligga mellan Relitahallen och IFU Arena. Så här kan den komma att se ut från utsidan.

Den nya isarenan Oktagonen i Gränby är tänkt att bli åttkantig och ska ligga mellan Relitahallen och IFU Arena. Så här kan den komma att se ut från utsidan.

Foto: Sportfastigheter

Ishockey2021-08-25 15:40

Vid sidan av förändringarna för den planerade så kallade Oktagonen, som UNT har berättat återkommande om och som enligt de senaste beskeden ska stå klar våren 2025, meddelar kommunen att ytterligare en ny ishall för träning ska uppföras på Gränby sportfält, som i dagsläget har tre isytor för ishockey och konståkning. I det nya beslutet ingår även en upprustning av den nuvarande a-hallen på området. Detta för att bättre passa issporternas tävlingar och matcher.

– Med detta skapar vi en unik plats för Uppsalas idrottsliv. Vi får fler tider för issporterna samtidigt som vi får en arena för större event. Detta görs självklart i nära samarbete med Almtuna och konståkningen. Vid utvecklingen av de befintliga isanläggningarna är det viktigt att möta både konståkningens och ishockeyns behov, säger kommunstyrelsens ordförande Erik Pelling (S), kommunstyrelsens ordförande i ett pressmeddelande.

Erfarenheter från andra delar av landet säger att "en arena kan byggas billigare och bättre anpassat för fler sporter och evenemang vid sidan av konståkning och ishockey" heter det i pressmeddelandet.

– Vi ska inte bara bygga en isarena utan en sport- och eventarena. Här ska det finnas plats för till exempel konserter, ridsport och handboll vid sidan av konståkning och ishockey, säger Pelling vidare.

Den första ursprungliga preliminära budgeten för isarenan i Gränby låg på 420 miljoner kronor. I december förra året godkände kommunfullmäktige att ytterligare 60 miljoner kronor skulle skjutas till för att det största av de olika arenaalternativen, den så kallade Oktagonen, skulle kunna bli verklighet.

Onsdagens besked från Uppsala kommun är att man trots en förändring från enbart en isarena till mer av en multiarena ska de beslutade investeringsramarna räcka. 

Den nya inriktningen på arenan beräknas öka de externa intäkterna med drygt fem miljoner kronor per år enligt kommunens beräkningar.

Innan en upphandling av arenan, samt utveckling av nuvarande a-hall och uppförande av en ishall för träning, kommer att ske ska ett så kallat funktionsprogram tas fram. Detta kommer att ske i dialog med föreningslivet, framförallt konståknings- och hockeyklubbarna men även tillsammans med evenemangsarrangörer.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!