Almtunas nysatsning – på utbildning: "Rätt väg att gå"

En kombination av studier och idrott känns nog igen från det nordamerikanska collegeupplägget. I Sverige är konceptet mindre vanligt – men Almtuna vill se till att ändra på den saken.

Almtuna vill satsa på att ge sina spelare möjlighet till en universitetsutbildning.

Almtuna vill satsa på att ge sina spelare möjlighet till en universitetsutbildning.

Foto: Staffan Claesson

Ishockey2024-08-01 10:00

– Collegespåret är intressant då det går att skaffa sig en utbildning och utveckla sig själv som person i ämnet man studerar och som idrottare. Där kan vi hitta något motsvarande till college fast mot universitetet, säger Almtunas klubbchef Tobias Pehrsson och utvecklar:

– Idag samarbetar inte universitet med Riksidrottsförbundet kring universitetsutbildningar och skräddarsydda lösningar för idrottare. Däremot har vi en kontakt med Uppsala universitet kring det.

undefined
Klubbchef Tobias Pehrsson tycker satsningen är helt rätt väg att gå för Almtuna.

Aftonbladet var först med att rapportera kring Uppsalaklubbens nya satsning kring idrott och studier. Initiativet är däremot inte tänkt att kräva att spelarna skaffar sig en utbildning.

– Vi vill kunna erbjuda detta för de som vill studera och nyttja Uppsala som utbildningsstad i profil med våra spelare. Sedan får man ha respekt för de som enbart vill satsa fullt ut på sin hockey, säger Pehrsson och tillägger:

– Vi tycker att detta är rätt väg att gå för Almtuna. Jag tror att vi kan etablera den här dialogen med Uppsala universitet, och olika studievägledare så kallade syvkonsulenter, som kan hjälpa till med olika inriktningar som fungerar under de närmsta åren.

Ett liknande koncept återfinns i Uppsala basket finansierar miljardären Niklas Zennströms idrotts- och sportstipendier till spelare som skriver på för klubben. Stipendierna syftar till att möjliggöra att spelare kan kombinera elitbasket med just studier. 

undefined
Almtuna vill kunna ge sina spelare möjligheten att studera på universitetet i kombination med spel i Hockeyallsvenkan.

För att kunna genomföra satsningen krävs samarbete med universitetet, spelare som är intresserade av möjligheten — och finansiellt stöd.

Har styrelsemedlemmen Ulf Rosén gått in med ytterligare bidrag för att finansiera detta?

– Ulf bidrar på massor av sätt, både ekonomiskt och med sitt kunnande att driva bolag. Men nej, inte specifikt på det sättet, säger Pehrsson.

Klubbchefen känner däremot optimism över att hitta ekonomiskt stöd på annat håll och menar även att satsningen kan betraktas som en form av samhällsnytta. 

– Jag tror att det finns en stor uppsida i näringslivet att vilja vara med och bidra ännu mera rent ekonomiskt i Almtuna. I slutändan kommer det kunna ge tillbaka i näringslivet i form hockeyspelare som är utbildade inom olika branscher. Då är cirkeln sluten mellan näringsliv, idrottsliv och hockeyspelare, avslutar Pehrsson.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!