Hallbrist försvårar föreningens satsning

Uppsala vann priset som årets främsta idrottskommun. Samtidigt tvingas flera föreningar att arbeta hårt för att hålla i gång sina verksamheter. – Det här är inget nytt, vi har kämpat med det här i tio år, säger Christina Almskoug.

Totalt har GCF Uppsala 4400 medlemmar. Grupperna sträcker sig från barn ända upp till 80+.

Totalt har GCF Uppsala 4400 medlemmar. Grupperna sträcker sig från barn ända upp till 80+.

Foto: Hanna Thompson

Gymnastik2024-03-04 16:30

GCF Uppsalas verksamhetschef Christina Almskoug berättar att det känns bra att Uppsala blivit belönad som årets främsta idrottskommun. Men samtidigt menar hon att det finns en stor förbättringspotential.

– Det är kul att kommunen får ta emot ett sådant fint pris. Men från föreningens perspektiv känns det samtidigt konstigt. Vi blir gång på gång bortprioriterade från Fyrishov, den enda lokal vi kan använda till vår elitidrott. Det rimmar inte så bra, säger hon. 

GCF Uppsala bedriver träning och tävlingar inom cheerleading samt artistisk-, rytmisk-, och truppgymnastik. Utöver dessa finns föreningens största verksamhet, barn- och ungdomsträning. Almskoug berättar att alla verksamheter som tränar i Fyrishov blir lidande på grund av avbokningarna

– Förra året växte vi med ungefär 200 barn och ungdomar. Vi är totalt 4400 medlemmar och alla kämpar med att få tider och plats för att bedriva sin träning. Vi försöker erbjuda plats för nya medlemmar i våra grupper och i närområde men efterfrågan är stor och hallarna i skolorna är små så ibland måste medlemmar åka en längre väg för att få gympa.

– Men det är inget nytt, vi har kämpat i tio år angående kommunens uppdragsavtal med Fyrishov.

undefined
Totalt har GCF Uppsala 4400 medlemmar. Grupperna sträcker sig från barn ända upp till 80+.

UNT har tidigare rapporterat om att flera föreningar vill se en förändring i kommunens uppdragsavtal. Problemet ligger i att Fyrishov inte enbart ska vara en idrottsarena utan en evenemangsarena som även innehåller mässor och konvent bland annat.

– Det spelar ingen roll att vi får reda på att våra tider avbokas i god tid. Fyrishov är den enda hallen i Uppsala som har rätt takhöjd och matta för rytmisk gymnastik och cheerleading.

– I rytmisk gymnastik är vi bäst i Sverige, vi tog alla individuella medaljer på SM och vi har flera medlemmar som ska tävla i NM (Nordiska mästerskapen) och i cheerleading ska vi tävla JVM. Är man på den högsta nivån som går och drömmer om att placera sig bra på mästerskap så behöver man träna fullt ut. 

undefined
Christina Almskoug är verksamhetschef i GCF Uppsala

Som hon tidigare berättat är Fyrishov den enda hallen i Uppsalas där vissa av föreningens verksamheter kan bedriva sin träning.

– Varje avbokad tid då är träning som inte går att ersätta, i stället tvingas våra idrottare träna färre pass än deras konkurrenter. Med sådana förutsättningar börjar man ifrågasätta om det ens är värt att satsa.

– Men det gäller inte bara för våra elitidrottare, det blir samma osäkerhet för våra barn och ungdomar som blir avbokade från Fyrishov och tvingas byta hallar runt om i kommunen. 

undefined
Den 20:e april har föreningen våruppvisning. Årets bästa dag enligt Almskoug själv.

Under intervjun påpekar Almskoug flera gånger att uppdragsavtalet på Fyrishov inte bara drabbar GCF Uppsala. Hon menar att det finns flera andra föreningar som har samma problematik. 

– Från vår sida, och många andra föreningar, så är det ju tydligt att det behövs fler hallar. 

Vad behöver kommunen göra för att ni ska känna er nöjda?

– Steg ett skulle vara att Fyrishov blir en idrottsanläggning, det är absolut viktigaste. Steg två är att bygga ytterligare hallar. Och jag pratar inte om några fina hallar, men de behöver vara funktionsbara. Tänk funktion före flärd, det skulle vi och många andra vara nöjda med.

– Precis som alla andra förstår vi att det handlar om pengar. Men samtidigt bör Uppsala som årets idrottskommun se att investeringar i hälsa, att ge barn och ungdomar möjligheter att träna fysiskt och komma ut och träffa varandra, ger en långsiktig vinst.

Priserna

Sedan 2007 har Sport & Affärer delat ut utmärkelserna Sveriges främsta idrottskommun, Sveriges främsta Breddidrottskommun, Sveriges främsta Elitidrottskommun, Sveriges främsta Evenemangskommun samt Sveriges främsta Jämställdhetskommun med undantag för pandemiåren.

När priserna för 2023 delades ut vann Uppsala priset som Sveriges främsta idrottskommun och Studenternas IP (fotbollsarenan) vann pris som årets idrottsarena.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!