Eke och Sjöström har båda drabbats av korsbandsskador under karriären. Enligt duon så är det bristfälliga utbudet på skor som passar det största problemet.
– För mig att hitta fotbollsskor, och för många tjejer generellt, så är det svårt. Det finns inte så många modeller för tjejer att välja på, särskilt om man inte har så stora fötter. Det skulle jag säga från ett spelarperspektiv, att det är svårt att hitta skor som passar. Min erfarenhet av att prata med märken som tillverkar skor så säger de att det inte finns någon marknad, men det tror jag inte på. Det är världens största damidrott, säger Eke som tidigare spelat i lag som haft en ”skosponsor” och där man kommit närmare tillverkaren:
– Jag har storlek 38, då har jag ibland haft en sko att välja på.
Hanna Sjöström håller med.
– Det har blivit bättre på senare år, men fram till typ 2020 skulle jag säga att det var jättesvårt att få tag på min storlek. Då är jag ändå en 37-38 så det är inte att jag har en ovanlig storlek. Man får då vända sig till en junior, som oftast inte är formad efter en fot eller så är det mindre dobbar. Eller så är det herrskor från 39-40 så det har varit svårt.
Enligt studien från Katrine Okholm Kryger så finns det ett samband mellan att det inte finns några fotbollsskor utformade för kvinnor och de många skadorna inom damfotbollen.
– Det är intressant att det görs forskning på damfotbollsskor och det verkar inte vara ett jättestort fält ännu. Så ser det ut med forskning generellt, det finns inte lika mycket forskning på kvinnor som på män. Det är kul att det når ens egna värld också som damfotbollsspelare, säger Eke.
Hur ser du på hennes studie?
– Det är jättesvårt för mig att kommentera just det. Det är som hon säger, det finns många faktorer till varför tjejer drabbas av fler korsbandsskador till exempel. Om man kan göra något för att minska den risken så är väl det jättebra. Det primära man hört tidigare är att man har tuffare vinklar från höfterna ner till knäna och rent procentuellt så har man inte lika mycket muskelmassa som tjej. Man behöver inte göra det värre genom att ha fel verktyg.
Sjöström drabbades av en korsbandsskada när hon kanske var som bäst för Gusk sommaren 2021. Hon tycker att det finns mycket intressant i det som Okholm Kryger presenterat.
– Det om att dobbarna kanske fastnar för lätt, det kan jag verkligen tänka mig är en risk för skada. Det är det som ofta händer framför allt på konstgräs när man inte glider undan. Springer du på en gräsmatta och du ska skjuta ifrån eller vända snabbt, då försvinner ju gräset under. Det blir ett för hårt tryck, då åker gräset undan. Men på en konstgräsplan så fastnar foten och kraften kommer tillbaka in i knäet kanske. Om de är gjorda för att det ska vara tyngre spelare då kanske en damspelare inte har den tyngden att foten åker undan. Så jag kan absolut tänka mig att det kan påverka, säger Guskspelaren.
Helén Eke:
– Det finns ett rimligt resonemang kring det, men om man vill se om det minskar skadorna så måste man göra större studier på sikt och se om det är någon ändring. Man vill så klart gå in i alla detaljer där det skulle kunna finnas något, just för att en korsbandsskada är ett tappat fotbollsår. Det är så pass allvarligt.
Intervjun gjordes innan Helén Eke drabbades av en befarad knäskada i helgens match mot Hammarby.