Larmet: Skorna bakom damspelares korsbandsskador

Det finns ett direkt samband mellan fotbollsskorna och en ökad skaderisk inom damfotbollen. Det visar en ny brittisk studie som UNT tagit del av.

Forskaren Katrine Okholm Kryger har ett brinnande specialintresse för fotbollsskor.

Forskaren Katrine Okholm Kryger har ett brinnande specialintresse för fotbollsskor.

Foto: Privat

Fotboll2023-04-05 05:00

Man kan lugnt säga att forskaren Katrine Okholm Kryger har ett brinnande specialintresse. Född och uppvuxen i Danmark spelade hon själv fotboll, men föräldrarna såg det inte som någon framtid för henne. I stället flyttade hon utomlands och började studera idrottsmedicin. Det förde henne in på spelarnas utrustning för att till slut bli helt nischat på fotbollsskor. 

– Jag vet att jag jobbar inom ett ganska nischat område och har ett ganska eget intresse, säger Okholm Kryger när UNT intervjuar henne på länk från Storbritannien.

undefined
Forskaren Katrine Okholm Kryger har ett brinnande specialintresse för fotbollsskor.

Hon är verksam vid St Mary's universitet i London, men sitter också med i olika utvecklingsgrupper för både Fifa och Uefa och jobbar även tätt tillsammans med flera Premier League-klubbar. Enligt hennes forskning finns en ökad skaderisk för damspelare på grund av att de spelar i skor designade för herrar. Framför allt handlar det om två specifika skador: korsbandsskador och stressfrakturer.

– Det borde inte vara normen att kvinnor ska ha på sig något som är designat för män. Vi behöver en annan fotbollssko för kvinnor har andra behov, till exempel när det gäller olika former på fötterna.

De skor som i dag säljs som ”damskor” är i regel skor utformade för herrar, men i mindre storlekar och ibland även i andra färger. Det finns ett ytterst begränsat utbud av rena damskor, framför allt för toppspelare med egna avtal. UNT har skickat ut en enkät som besvarats av 53 lokala elitfotbollsspelare. Av dessa har 16 drabbats av en korsbandsskada, vissa flera gånger om. Den orsak som de flesta anger är att foten fastnat i gräset, något som Okholm Kryger kan härleda till hur skon är utformad.

– Man väljer fotbollssko baserat på underlaget, men de här skorna är designade för män och deras behov. Dobbarna är inte anpassade. Du kan ha en fotbollssko i en stor storlek och i en mindre storlek, men längden på dobbarna är exakt likadan. Det betyder tekniskt sett att, dragningen/traktionen och greppet du får i underlaget är högre hos damspelarna än vad det är för männen.

undefined
Okholm Kryger berättar att det finns ett ytterst begränsat utbud av rena damskor på marknaden.

Eftersom män generellt har mer kraft när de accelerar är fotbollsskorna utvecklade för att ge ett stöd och fäste utifrån det. Vid mindre kraft så ”överkompenserar” skon i stället varpå man har ökad risk att fastna i gräset och skada sig som damspelare. 

– Vi ser en mycket högre grad av korsbandsskador inom damfotbollen och vi vet att en av anledningarna till dessa typer av korsbands- och ledbandsskador är för att foten fastnar och inte går att rotera runt. Det är en fin balans med traktion, för du vill inte glida men du vill inte heller fastna. Du vill hitta den rätta traktionen och har man inte gjort någon forskning eller förändrat något så kommer antagligen risken för dessa skador bara att öka för damerna.

Hur skiljer sig män och kvinnors fötter?

– Enkelt förklarat: formen på hälen är olika. Kvinnor har en högre hålfot, framfoten är bredare än mannens i relation till längden på foten såklart. Förhållandet mellan tårna och den “faktiska” foten är också något annorlunda. Jag pratar om ett genomsnitt här, skulle man kolla på tio olika människor så skulle det vara tio olika fötter. Men trots att det är ett genomsnitt så är det en uppenbar skillnad. 

Där fotbollsskorna böjs när man springer, det som kallas ”bending point”, ligger ofta helt fel om man tittar var damspelarnas fötter böjs jämfört med herrspelarna. Enligt forskningen kan detta leda till stressfrakturer. 

– Foten kan bara böjas där lederna är, och fotbollsskon böjs bara mellan där dobbarna är placerade. Så den ytan, som tillåter att foten böjs måste linjera med anatomin på foten. Annars kommer den att böjas över skelett och upprepas det vid flera tillfällen så är det inte så bekvämt. 

Samtidigt finns det extremt få skor utformade för damer, hur kan man då fastställa att det är en skillnad vad gäller skaderisken?

– Det är en bra fråga och det vet vi inte än. I nuläget kan jag bara säga att vi ser både trender och samband, vi kan inte se att något orsakar det andra. Jag kan se att vi har högre traktion eftersom att dobbarna är mer aggressiva och att det är två, tre gånger fler korsbandsskador inom damfotbollen. Om vi kan göra något – jag säger inte att alla skador inom damfotbollen orsakas av detta – det vore att förenkla allt. Men är det en faktor vi kan ändra för att minimera risken, så vi borde definitivt göra det. Sedan finns det andra saker som vi också måste fundera över, men det här är en yttre påverkan som vi faktiskt kan justera. 

undefined
Forskaren menar att många ”köper en dröm” i stället för att välja en sko som är rätt för just deras behov.

Okholm Kryger är kritisk till fotbollsskor i stort och deras utformning oavsett kön. Det handlar bland annat om passform. Hon menar att många ”köper en dröm” i stället för att välja en sko som är rätt för just deras behov.

– Du köper en snabb sko som är lätt för att du vill vara snabb eller du köper en lädersko för att du är en stor, stark och tuff försvarsspelare och du vill uppfattas som det. Du köper inte något som är rätt för dig.

– Vi har den här dumma idéen om att vi ska “gå in” en fotbollssko för att de är obekväma till en början. När köper du någonsin en löparsko och tänker “Åh, jag ska verkligen köpa den här osköna löparskon och springa i under någon månad och sedan blir det bra”. Det är en dum idé och så ska det inte vara.

undefined
"Du köper en snabb sko som är lätt för att du vill vara snabb", säger hon om tillverknas sätt att marknadsföra olika modeller.

Vad gäller själva tillgången av fotbollsskor utformade för damer så ser Katrine Okholm Kryger ljuset i tunneln. Flera tillverkare planerar nämligen att släppa skor i samband med årets världsmästerskap i Australien.

– Ja, jag kan se det (ljuset) där borta någonstans.

Hur tror du marknaden ser ut om fem, tio år?

– Jag tror inte att den första generationen kommer att vara perfekt, inte heller den andra. Det tar ett till två år att designa en fotbollssko med hela processen. Så om fem år så är jag väldigt hoppfull om att vi kommer att ha en väldigt bra produkt, säger Okholm Kryger som även hoppas kunna få vara med och hjälpa till med utformningen av nya fotbollsskor för kvinnor. 

Ditt bästa tips till en ung tjej som vill köpa fotbollsskor i dag?

– Jag skulle starkt rekommendera att du inte använder metalldobbar, det är för aggressivt. Om du inte känner att du glider runt på planen så satsa på FG-dobbar och prova några olika innan så du ser vilka du tycker är bekväma och passar din fot. Köp inte de som din favoritspelare har, de som ser väldigt coola ut eller de som tydligen ska göra dig snabbare – för det gör dem inte.

UNT granskar

I en reportageserie på fem delar granskar UNT kopplingen mellan det skrala utbudet av fotbollsskor utformade för kvinnor och en förhöjd skaderisk. Detta med utgångspunkt i en ny studie från St. Marys University i London. 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!