Uppsala basket om krisen: "Det är en oro i hela ligan"

Det är kris i damernas högsta basketliga. Fyra lag har dragit sig ur innan säsongen ens börjat. "Det är ju en oro i hela ligan", säger Sonja Entzenberg, ordförande i Uppsala basket dam.

"Det handlar ju om att dambasketen som kommersiell produkt inte verkar vara tillräckligt intressant", berättar Sonja Entzenberg.

"Det handlar ju om att dambasketen som kommersiell produkt inte verkar vara tillräckligt intressant", berättar Sonja Entzenberg.

Foto: Staffan Claesson

Basket2022-07-08 06:45

Det hela började redan i mars när Borås meddelade att man drog sig ur högstaligan SBL. Därefter lämnade Helsingborg och Wetterbygden, och i förra veckan kom samma besked från A3 basket Umeå, som var svenska mästare så sent som 2019.

Borås basket har ersatts av den nystartade föreningen Sjuhärads basketförening, men de övriga tre lagen lämnar luckor efter sig. Det innebär att Uppsala basket får spela i en liga med 11 lag nästa år istället för de 14 som var tänkt.

– Det jättetråkigt att vi har drabbats av de här avhoppen. Sen kom ju Borås tillbaka som Sjuhärad, men vi är ju tre färre lag nästa säsong! Det får såklart konsekvenser, säger Sonja Entzenberg, ordförande i Uppsala basket dam.

Det som utåt sett är klubben Uppsala basket är formellt sett två föreningar: en för herr- och ungdomsverksamhet, och en för damlaget. Sonja är ordförande i damföreningen, och menar att ekonomin är god. Förra året gjorde man ett litet plusresultat. Trots detta är avhoppen i ligan ett hårt slag även mot Uppsala basket. 

– Det är ju en oro i hela ligan. Det handlar ju om att dambasketen som kommersiell produkt inte verkar vara tillräckligt intressant. Vi lyckas inte lyfta, och vi lyckas inte få ekonomier som gör att det fungerar. Det är ju ganska unikt, måste jag säga ändå. Jag känner inte till någon annan elitliga där fyra lag drar sig ur. 

undefined
Nästa säsong får Uppsala basket spela i en liga med 11 lag istället för 14.

– Med det sagt så får man jobba utifrån det man har! Vi har ju också haft svältår, och är väldigt noga med att ha en ekonomi i balans. Man kan ju definitivt inte ha fyra importspelare om man inte har ekonomin. Vi har ju i princip haft en import, berättar Sonja. 

Elitverksamheten i Uppsala basket får hjälp med spelarrekryteringen genom Skype-grundaren Niklas Zennströms stipendium. Genom det kan spelare i A-laget som också studerar på Uppsala universitet få ekonomiskt stöd. Under förra säsongen var det fem spelare i damlaget som fick stipendiet: Johanna Prytz, Mikaela Ekdahl, Nathalie Lindén, Crystel Bittar och Ellinor Holmberg. 

I klubben delar herr- och damlag jämnt på alla sponsorpengar, och årets ekonomiska resultat lyftes dessutom av att damföreningen för första gången fick ta del av kommunens jämställdhetsbidrag. 

– Det betyder jättemycket för oss, för det har gett oss lite arbetsro. Det är en uppmuntran att vi gör något bra, vilket är mentalt viktigt för oss som har slitit med ekonomin. Det blir tungt till slut! Speciellt när man tänker på att vi inte ska satsa för hårt och "förköpa" oss. Ibland känns det som att vi kokar soppa på en spik, säger Sonja om bidraget från kommunen. 

Större ekonomiska utmaningar har man kring matcharrangemangen. 

– Det är faktiskt en sak som inte har återhämtat sig efter corona, vi har inte fått tillbaka vår publik! Men vi hoppas att de kommer tillbaka.

För den som följer Uppsala basket, behöver man vara orolig för damlagets existens framöver? 

– Nej! Absolut inte! Vi håller ju på och bygger lag, och vår utmaning är att vår coach lämnade oss i ett ganska svårt läge. Vi har en coach som intresserar oss, vi håller på och förhandlar med den. 

Vad behöver göras för att lyfta dambasketen i Sverige? 

– Lite får man ju vända blicken inåt och hitta vägar där vi blir mer intressanta. Vi måste sälja in vår produkt bättre! En sak som jag kan tycka är att vi måste få bättre webbsändningar. Det tror jag skulle göra en viss skillnad.

Turerna i SBL dam

20 mars i år meddelade Borås basket att man drar sig ur SBL nästa säsong. Beslutet motiverades med brist på ekonomiska och organisatoriska resurser. Deras plats i ligan tas över av nystartade Sjuhärads basketförening.

22 mars valde även Helsingborg att lämna ligan, med liknande skäl som Borås. 

19 april drog Wetterbygden sig ur på grund av ekonomiska problem efter pandemin.

30 juni valde även A3 att dra sig ur, även de av ekonomiska skäl efter bland annat uteblivna coronastöd från Tillväxtverket.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!