Det var i onsdags som UNT:s ledarskribent Karl Rydå skrev en artikel om Sirius (och Almtunas) arenakrav. Han kallar klubbarna för bortskämda.
Nu väljer Sirius genom Michael Persson, arenaansvarig i klubben, att bemöta kritiken – och han är inte nådig.
– Det är tragiskt att en person som Rydå inte är mer påläst – ja, att han inte är insatt över huvud taget. Det är så tråkigt att man blir ledsen i ögat. Och sedan jämförelsen med mamman och pappan och en Iphone, det är så lågt att jag inte ens vill kommentera.
Michael Persson kommer med en inbjudan till UNT:s skribent:
– Vi är behjälpliga med att ge honom kunskaper. Han kan tillsammans med oss besöka 60-talsarenan Studenternas med förråd som har stampat jordgolv och sliprum där det inte finns ett ordentligt utsug. Är det ens känt för honom (krönikören) att vi tillsammans med Bois och Unik har 550 barn i bandykul och att vi har 2 500 barn i skridskokul i projektet Hoppfull Framtid?
Men måste man bygga en inomhusarena bara för att det är många barn som åker skridskor och spelar bandy?
– Självklart måste det finnas en arena som är anpassad efter dagens verksamhet och inte efter 60-talets. Det finns inga omklädningsrum och inget vind- eller regnskydd vid bana två. Utrustning som ska släpas från vinden eftersom vi inte har några förråd eller lokaliteter. Att kalla oss för bortskämda är så magstarkt att det går över alla gränser. Under SM-finalen frågade en mamma var skötbordet finns, men på Studenternas finns det inte ens en dörröppnare för handikappade.
Men finns det verkligen en tydlig koppling mellan barn- och ungdomsverksamheten och behovet av en inomhusarena?
– För att få barn att börja idrotta, i det här fallet att spela bandy och åka skridskor, behövs det förebilder. Det är inte bredden som skapar förebilder, det är det eliten som gör. Där har du kopplingen. Det finns dessutom ett tydligt folkhälsoperspektiv. Hur länge orkar vi (Sirius) bedriva en elitverksamhet? Den här krönikan är ett slag mot mig och alla som jobbar stenhårt i den så kallade idrottsstaden Uppsala.
Ett annat argument som Persson lyfter fram är miljöaspekten.
– Det är bara att gå in på svenskbandy.se och läsa innantill om miljöanpassade anläggningar. En arena med tak och väggar, vad tror du att den har för elförbrukning jämfört med en utomhusbana?
Karl Rydå anser att kritiken är obefogad.
– Antingen har Michael Persson inte läst min text eller så har han missförstått vad jag har skrivit. Jag utgår från att han inte medvetet misstolkar, säger han till UNT och fortsätter:
– Det är självklart att kommunen ska se till bredd-, barn- och ungdomsidrottens behov, vilket jag också skriver. I det ingår förstås att se över slitna lokaler i stort behov av upprustning. Men Sirius var tydliga med att de vill ha en inomhusarena för elitverksamheten. Och Almtuna talar om ”kommersiella intäkter”. Det är något annat än att rusta upp eftersatta ishallar och bandyisar för att möta breddidrottens behov.