Att lyssna på Almtunas och Sirius ständigt återkommande propåer om antingen ombyggda (Almtuna) eller helt nybyggda (Sirius) ishallar är som att lyssna till ett bortskämt barn: ”Mamma, pappa, alla andra barn har fått en dyr Iphone. Ni måste ge en till mig också.”
Men i fallet med Almtuna och Sirius handlar det förstås om vad andra kommuner minsann har byggt eller finansierat åt sina elitlag och att Uppsala kommun därför måste göra samma sak.
I UNT (21/3) är Almtuna mycket kritiskt till att kommunen har pausat planerna på utbyggnad av Gränbyhallarna. Styrelseledamoten Fredrik Granting menar att man ”varit väldigt tydliga med behovet” och att det Almtuna önskar är ”en arena värdig en allsvensk ishockeyförening”. Den nuvarande utformningen ger för små kommersiella intäkter och gör att föreningen inte kan utvecklas, enligt Granting.
När Sirius några veckor tidigare intervjuades gällande behovet av en inomhusarena (UNT 28/2) var tongångarna liknande: ”Vi blir frånåkta. Om tio år, då är det över för oss. Eller kortare tid än så om vi ser till elitverksamheten”, menade Michael Persson, arenaansvarig i Sirius Bandy och syftade på nödvändigheten med en inomhusarena. I Sirius fall handlar det även om eftersatt underhåll på Studenternas.
Det finns egentligen ingen anledning att ifrågasätta att klubbarna har behov av upprustade och nybyggda arenor för att kunna bedriva elitverksamhet på den nivå som man önskar. Vad det däremot finns all anledning att ifrågasätta är huruvida det verkligen är ett kommunalt ansvar att förse stadens föreningar med dyra fastigheter som elitlagen själva anser är nödvändiga.
Kommunens intäkter utgörs till stor del av invånarnas skattepengar och det bör också prägla vad de används till: skola, omsorg, park- och gatuunderhåll, och att skapa förutsättningar för barn-, ungdoms- och breddidrott. Rimligheten i att bygga arenor för att underlätta elitlagens kommersiella verksamhet är svårare att se. Och att andra kommuner minsann gör det är inte ett särskilt starkt argument.
Om Almtuna, Sirius och andra föreningar gärna vill ha nybyggda anläggningar på ”rätt” nivå, står det klubbarna fritt att själva bygga och hitta finansiering för dessa. Kommunen bör så klart vara behjälplig med att upplåta mark.
Men om det inte finns sponsorer nog för att täcka sådana satsningar, kan man gott fråga sig om de verkligen är nödvändiga. Och framför allt om Uppsala kommun ska lägga stora pengar på dem. Pengar som hade kunnat gå exempelvis till planer och hallar för breddidrott. Kommunens kassa är begränsad och det behövs bättre argument än att ”alla andra får”.