Som ung svensk med planer på att dra till USA ställs du inför oändliga alternativ när det gäller college och universitet liksom idrottsliga utmaningar.
I artikelserien "Collegeidrott och studier" har vi haft fokus på unga talangfulla idrottare från Uppsalatrakten som valt att dra västerut för att skaffa sig en akademisk utbildning samt få hålla på med idrott på ett bra nivå.
I USA och Kanada finns det tusentals skolor som kan erbjuda dig ett stipendium för studier över olika lång tid. Hur hanterar man detta? Hur sållar man informationen man får till sig?
USA-studenter som vi på UNT-sporten pratat har beskrivit läget med skolor och deras status, erbjudanden och nivåer som ett myller som varit svårt att penetrera. Den enklaste vägen är att ta hjälp av ett företag som arbetar med collegerekrytering.
Som idrottare är du många gånger attraktiv och kan erbjudas bra stipendier (scholarships) på upp till 800 000 kronor på ett läsår som täcker allt från studiekostnader till mat och boende.
Men det kan finnas kostnader som du kan behöva stå för själv. Ett bra sätt att få koll på alla kostnader kan då vara att konsultera någon av alla dessa sajter och nyhetskanaler som skriver om detta. U.S. News & World Report, College factual, Bloomberg News eller Wall Street Journal’s rankinglist är några av de man kan kolla in.
De här sajterna har också sina egna rankingar hur bra olika utbildningsinriktningar på skolorna är.
Har du rejäla ambitioner med din idrott och vill bli draftad i din sport då kan de högst rankade skolorna som håller till i NCAA division 1 (National Collegiate Athletic Association) vara fördel söka sig till.
Division 1-skolorna är oftast resursstarkare och kan de dela ut flera stipendier samt har bättre idrottsliga förutsättningar än skolor längre ned NCAA-systemet.
Via ncaa.com kan man i realtid följa hur de olika skolorna är rankade idrottsligt.
– Jag gick på en skola i två år som var bra akademiskt och okej idrottsligt. Men jag insåg att jag ville ha chansen att bli draftad av ett MLS-lag (Major League Soccer). För att lyckas med det kände jag att jag behövde byta till en skola som höll riktigt hög idrottslig nivå samtidigt som även det akademiska var bra, säger en person vi pratat med.
Han lyckades också med sitt mål och blev draftad.
Många skolor använder sig av stipendier för att rekrytera nya studenter.
Men det finns även andra vägar vid rekrytering och då utgår man från familjens inkomst. Därefter sätts avgiften som ska betalas till skolan.
Ivy League-skolan Harvard, där Siriustalangen Oskar Nilsson gått och som vi berättat om, är en sådan skola.
– Ivy League överlag ger inga akademiska eller idrottsliga ‘scholarships’. De ger inga scholarships för någonting sådant. Istället har de ‘financial aid’ och som jag förstår det finns det på många andra ställen också, säger Oskar Nilsson och fortsätter:
– Istället får man skicka in och visa vad föräldrarna tjänar och så vidare. Och det är egentligen bara för att se så att de kan estimera vad du skulle kunna betala. Vad som är rimligt och så hjälper de till med resten.
Han konstaterar också:
– Skolan generellt är jättedyr. Terminsavgiften är galen. Så hade det inte funnits någon typ av scholarship eller financial aid hade man inte haft råd som svensk. Det är orimliga summor.
Det här är del 5 i UNT:s serie om college och idrott.