– Egentligen hade jag bara tänkt spela ett år. Jag kollade på skolor över hela USA, men när Harvard kom så kändes det som det bästa alternativet, helt klart, säger Oskar Nilsson och utvecklar:
– Fantastisk utbildning samtidigt som jag kunde fortsätta spela fotboll på en bra nivå.
Uppsalasonen inledde fotbollskarriären i Sunnersta och gick sedan vidare till Sirius. Väl där gjorde han resan från U16 upp till U21 och fick även en del bänk- och matchtid med a-laget.
Efter akademin var målvakten redo att påbörja ett nytt kapitel i livet.
– Jag var lite sugen på att pröva någonting nytt och se en ny plats. Jag hade tänkt komma tillbaka och spela i Sverige efter ett år utomlands, men jag stannade lite längre i USA.
Hösten 2019 inledde Nilsson sin tid på Harvard University där han studerade "Mechanical Engineering" som kombinerades med spel i den högsta collegeligan NCAA division 1 och Ivy League med Harvard Crimson.
Nilsson upplevde Boston som en stor studentstad — inte alltför olik sin hemstad.
– Vart man än gick i Boston kändes det som att man befann sig på college med folk som idrottade överallt. Det var någonting som jag trivdes väldigt bra med eftersom jag är från Uppsala, säger 24-åringen.
Den ökända rivaliteten mellan Harvard och Ivy League-konkurrenten, Yale University, var också någonting som han fick känna på.
– Det var överlägset den största matchen under året då det är flest personer som kommer och kollar. Det var extremt roliga matcher, berättar han glatt.
Hur var publikstödet överlag?
– Om det går bra, som under mitt sista år då vi utmanade om att vinna Ivy League, kom det bra mycket fler folk från skolan i jämfört med något år tidigare när vi inte hade någon chans att vinna. Så det varierar väldigt mycket.
När Nilsson ser tillbaka på collegelivet konstaterar han:
– Jag har fått vänner för livet som jag lärt mig extremt mycket av. Dessutom känner jag att jag har växt enormt mycket som person.
Nu är tiden på Harvard över. Med sig i bagaget från skolan har han en examen i mechanical engineering.
Trots att 24-åringen inte arbetar som ingenjör har hans utbildning kommit väl till pass i rollen som director of business development and analytics på ett företag i New York.
– Under utbildningen läste vi mycket dataanalys vilket jag har haft stor nytta av. Dataanalysen är väldigt universell och användbar i många olika områden.
Var du alltid inställd på en civil karriär?
– När jag flyttade till USA var jag helt övertygad om att jag skulle fortsätta med fotbollen och spela professionellt. De senaste åren kände jag även att det var värt att kolla på andra möjligheter som att jobba i USA eller Sverige efter college, säger han och fortsätter:
– Jag funderade på det fram tills sista veckan innan jag gick ut. Jag pratade med andra skolor om att fortsätta spela ett år till hos dem, och kanske försöka spela på högre nivå efter det.
I slutändan kände Nilsson att det var hans nuvarande jobb var det alternativ som lockade mest, och fotbollen fick kliva lite åt sidan. Så han packade väskorna och flyttade till staden som aldrig sover.
– New York är som fyra städer i ett och finns oändligt med saker att göra. Vill man hitta på någonting att göra en tisdagskväll finns det garanterat något sportevent eller konsert att kolla på.