Hur säkert blir det om vi brandmän slutar?

Hur bör brandmännens arbetstider se ut?

Hur bör brandmännens arbetstider se ut?

Foto: Johan Nilsson

Replik2023-04-26 06:08
Det här är en replik. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Jag är brandman och känner att det behövs ett svar på Johan Rudströms ledare (17/4) om brandmännens långpass. Det är lite svårt att se ledartextens poäng. Den har rena faktafel, som att vi brandmän jobbar sju arbetsdagar i månaden. Det är över 20 år sedan vi jobbade kontinuerligt dygnstjänst. Vårt schema har fem dagpass (10 h), fem nattpass (14 h) och två dygnspass på fyra veckor. Vilket innebär 42 timmar/vecka. Rudström antyder att vi inte orkar jobba ett dygnspass på 24 timmar på ett säkert sätt. 

Min fråga till Rudström är att om vi har jobbat dygnspass i mer än 40 år och det är så osäkert, var är alla sjukskrivningar och olyckor? Under de stora skogsbränderna runt om i Sverige sommaren 2018 jobbade många brandmän 36-timmarspass utan vila och klarade det. Om det behövs så jobbar vi tills jobbet är klart oavsett hur lång tid det tar. Så har det historiskt varit och så kommer det alltid att vara. Så var inte orolig för vad vi klarar av. Var orolig för vad som händer när vi inte vill vara kvar på jobbet vi älskar. Protesterna handlar inte om oss, det handlar om vad som händer med säkerheten för medborgarna om många av oss slutar. Hur blir säkerheten för medborgarna då?

Rudström antyder att vi sätter våra egna intressen framför medborgarnas. Självklart är vi intresserade av att ha så bra arbetstider som möjligt. Men vi skulle aldrig göra avkall på medborgarnas säkerhet och trygghet. Om någon tvivlar på brandmännens lojalitet mot samhället så kan man titta på just sommaren 2018. Vi är där när samhället behöver oss, vi skötte beredskapen på hemmaplan och hanterade skogsbränderna på ett säkert sätt. Jag minns i alla fall inga klagomål.

Frågan handlar inte om att vi vill jobba dygnspass hela tiden. Utan att vi vill ha en möjlighet att kunna jobba 24 timmar när det passar verksamheten och personalen. Det är en fråga som gynnar oss brandmän, arbetsgivaren och följaktligen medborgarna. Som då får brandmän som trivs med sitt jobb och en effektiv räddningstjänst.

Robin Brandman, brandman och facklig företrädare för Kommunal

Svar:

EU:s lagstiftning tillåter pass på 10 eller 14 timmar, i det senare fallet om särskilda skäl finns. Det är 24-timmarspassen som försvinner, därmed också mycket av brandmännens kompensationsledighet. Brandmän har gett uttryck för att detta påverkar familj och sidouppdrag vilket det givetvis gör. Ledaren tar upp det andra perspektivet, att medborgarnas säkerhet kan påverkas av alltför långa intensiva arbetspass.