C: Vår liberalism tar hänsyn till verkligheten

Centerpartiets Emma Wiesner svarar ledarsidans Karl Rydå om jordbruksstödet.


Centerpartiets EU-kandidat Emma Wiesner (C).

Centerpartiets EU-kandidat Emma Wiesner (C).

Foto: Samuel Steén/TT

Replik2024-06-07 06:44
Det här är en replik. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Ibland får Centerpartiet höra att vi slängt landsbygden överbord, och ibland får vi höra att vi inte är tillräckligt renläriga i vår liberalism. Det är alltid kul att vara i centrum för diskussionen, speciellt när det gäller politisk ideologi. Dock, till skillnad från partier och tyckare som främst grundar sin liberalism på vad det står i böcker snarare än hur verkligheten ser ut, så vet vi att det går att verka för en liberal europeisk jordbrukspolitik. Något UNT:s ledarredaktion ("Centern glömde liberalismen hemma", av Karl Rydå, 5/6) inte verkar tro.

Verkligheten är att vi lever i ofred och att vi lever ohållbart. Våra europeiska värderingar hotas av en galen despot i öster och vi är beroende av avskogningssoja från Sydamerika. Därtill är inte lantbruket tillräckligt lönsamt, på grund av regleringar och regelkrav som vissa partier gärna inför utan att tänka på konsekvenserna.

Att garantera befolkningens livsmedelstrygghet i tider av ofred är kärnan i det europeiska samarbetet. Att vissa inte inser det får stå för dem, men Centerpartiet vet att om vi ska trygga det liberala projekt som EU utgör måste EU klara sina grunduppdrag.

Ska vi därtill lösa de lönsamhets-, samt miljö- och klimatutmaningar som Europas lantbruk står inför behöver lantbruket ställa om, men framför allt behöver lantbruket bli konkurrenskraftigt. Här ser vi att det går att styra om jordbruksstöden från att vara arealbaserade till att bli ersättningar för klimat- och miljöåtgärder, investeringar och innovation. Det är sådant marknaden i dagsläget inte prissätter, men som inte minst Liberalerna ofta säger är lantbrukarnas enda uppgift.

Det är en mycket mindre reform än de tidigare reformer som gjorts av jordbrukspolitiken, i vilka vi gått från exportstöd, höga tullar och produktionsstöd till mycket mindre marknadsdrivande arealstöd.

Långsiktigt behöver jordbrukspolitiken fasas ut, inga bönder gillar att leva på bidrag, men i tider av krig i vår närhet och stora miljö- och klimatutmaningar behövs medel för att dels garantera lönsamheten, och dels se till att vi kan ställa om. 

Emma Wiesner, Europaparlamentariker och toppkandidat i EU-valet (C)

Svar:

Emma Wiesner verkar ha glömt bort vad hon sa när hon intervjuades. Det är helt rätt att ”regleringar och regelkrav” försämrar jordbrukets konkurrenskraft och därmed borde avskaffas. Det är ett liberalt sätt att förbättra förutsättningarna. Men vad Wiesner faktiskt sa var att det ”inte (är) aktuellt att fasa ut jordbruksstöden” samt att stödens omfattning skulle bestå. Då spelar det ingen roll hur man skruvar i fördelningen, den skadliga effekten består. Och det gäller lika oavsett om man är ute i ”verkligheten” eller bara läser böcker.