Centern glömde liberalismen hemma

Centern har arbetat hårt för att vara ett liberalt parti, men de starka kopplingarna till svenskt jordbruk finns kvar.

Centerns Emma Wiesner, här med partiledaren Muharrem Demirok, förstår inte problemen med EU:s jordbruksstöd.

Centerns Emma Wiesner, här med partiledaren Muharrem Demirok, förstår inte problemen med EU:s jordbruksstöd.

Foto: Jonas Ekströmer/TT

Ledarkrönika2024-06-05 07:00
Det här är en krönika. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Det har gått 67 år sedan dåvarande Bondeförbundet bytte namn till Centerpartiet. Och för drygt 20 år sedan började den då nyvalda partiledaren Maud Olofsson att använda beteckningen liberalt för sitt parti. Det var på många sätt ett naturligt steg: bort från den obegripliga ”ekohumanismen” och väl i samklang med det faktum att svenska lantbruk ju i allt väsentligt är småföretag.

Sedan dess har partiets liberala identitet ytterligare förstärkts. Man sitter i den liberala partigruppen i Europaparlamentet. Nationellt är och vill man vara ett alternativ för liberaler som inte känner sig hemma i Liberalernas nuvarande politiska position.

Därför är uttalandena om EU:s jordbruksstöd av partiets toppkandidat Emma Wiesner en sådan besvikelse. Till TT säger Wiesner att ”i dagsläget är det inte aktuellt att fasa ut jordbruksstöden” samt att ”vi är det enda partiet som står upp för jordbruksbudgetens storlek, och det är just för att vi ser den roll det har för att säkra inkomsten till lantbrukarna”.

Det är som om de senaste 20 åren inte har existerat, som om man i ett slag förvandlas till det man har gjort allt för att försäkra att man inte är – ett intresseparti för det svenska lantbruket.

undefined
EU:s jordbruksstöd uppgår till en tredjedel av unionens budget.

Visst kan det låta rimligt att ”säkra inkomsten till lantbrukarna”, inte minst mot bakgrund av Rysslands angrepp på Ukraina och diskussionen om vikten av att länder behöver en betydligt högre självförsörjningsgrad. Så är det förstås, men att vägen dit skulle gå över ett ofantligt, av EU administrerat, bidragssystem som varje år slukar en tredjedel av unionens budget borde vara svårsmält för en ”liberal” politiker.

För vad EU:s jordbruksstöd gör är att dels premiera en viss typ av lantbruk, dels sätta marknadsmekanismerna ur spel. Följderna blir att olönsamma jordbruk kan fortsätta sin verksamhet och att produktionen av jordbruksprodukter inte motsvarar efterfrågan.

Frankrikes vinproduktion är ett tydligt exempel på hur EU-stöd snedvrider marknaden. Förra året betalade EU tillsammans med Frankrike 200 miljoner euro för att förstöra 80 miljoner liter vin. Det uttryckliga syftet var att stödja vinproducenterna. Det minskade mängden vin skulle göra det möjligt för dem att höja sina priser och förbättra sina marginaler.

Det är bara ett av många exempel genom åren på effekterna av EU-stöd – och varför man som liberal borde motsätta sig dem.

Visserligen säger Centerpartiet och Emma Wiesner att de vill göra om stödet. Men det gör inte att snedvridningen av marknaden försvinner, bara att den byter skepnad. Visste man inte bättre kunde man tro att det var gamla Bondeförbundet, inte nya liberala Centern, som ställer upp i valet.