Treåring fick vänta åtta timmar på akuten

En treårig flicka tvingades vänta åtta timmar på barnakuten för behandling av en urinvägsinfektion. Akademiska sjukhuset hävdar att det var högt söktryck på grund av att många var sjuka.

Akademiska sjukhuset.

Akademiska sjukhuset.

Foto: Staffan Claesson

Vård2018-04-08 08:00

Guy Sandström åkte en kväll under påskhelgen in till barnakuten på Akademiska sjukhuset med sitt barnbarn, en treårig flicka som hade urinvägsinfektion. Totalt väntade de från kl.19.30 på kvällen tills kl.04.20 på morgonen innan de var hemma igen.

Avdelningschefen för barnakuten på Akademiska sjukhuset, Frida Axelsson poängterar att det är svårt att uttala sig om enskilda fall.

– Som det är just nu är vi mitt uppe i vår infektionssäsong, när det är som högst tryck på alla akutmottagningar, inklusive primärvården. Då blir det längre väntetider, för att det är fler som söker vård. Samtidigt känns det osannolikt att personen inte har träffat någon alls efter åtta timmar, säger Frida Axelsson.

Fyra dagar tidigare hade flickan fått penicillin för att bota urinvägsinfektionen men trots detta ökade febern till 40 grader. De fick rådet av 1177-guiden att åka in till barnakuten.

Barnbarnet och Guy Sandström fick vänta sex timmar på att träffa en läkare, kort därefter var läkaren tvungen att på en annan operation.

– Vi är en akutmottagning och det är de mest akut sjuka som får vård snabbast. Man träffar och blir bedömd av en sjuksköterska direkt. Bedömer de att man är så pass akut sjukt att man behöver träffa en doktor direkt, då får man göra det, det är så det fungerar, säger Frida Axelsson och fortsätter:

– Alla gör sitt absoluta bästa och vi försöker alltid bemanna upp efter behov och situation. Vissa kvällar är det väldigt mycket folk som söker vård. De topparna kan man inte alltid förutse eller styra bemanningen. De mest akut sjuka får alltid vård först, säger hon.

I onsdags skrev UNT om det allmänt pressade läget på barnakuten, med svårt bemanningsläge och sliten personal. Ledningen för barnakuten har bjudits in till ett möte om det ansträngda läget. Även Vårdförbundet centralt i Uppsala är inkopplat.

– Vi ser samtidigt ljuset och tror att läget kan bli bättre. Ledningen lyssnar. Vi vill tillsammans skapa en bra miljö, sade fackligt förtroendevalda sjuksköterskan Rebecca Sedin då.

Att vänta i åtta timmar för ett besök på akuten är inte hållbart menar Guy Sandström.

– Det måste ske en förändring. Personalen är underbemannad och det finns inte tillräckligt med läkare, man måste kunna kalla in extra läkare och sjuksköterskor, säger han.

Den kritiken bemöts av avdelningschefen.

– Vi försöker alltid bemanna upp så gott det går, beroende på hur det ser ut. Sedan är det tyvärr så att när många i samhället är sjuka, då blir vårdpersonal också sjuka. Då kanske inte det inte finns så många extra att kalla in. Det är något hela sjukvården brottas med. Bemanning, kontra vårdplatser, vårdtider och väntetider. Hade man kunnat kalla in hur mycket personal som helst hade vi inte haft något personalproblem i vården, säger Frida Axelsson.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!