– Man är väldigt trött när man kommer hem, man har inte haft någon fikarast eller ätit lunch och man är orolig för att få ett telefonsamtal om att det saknas folk på ett arbetspass. För vi är lojala och ställer upp när de ringer.
Så beskriver Rebecca Sedin, sjuksköterska på barnakuten och fackligt förtroendevald för Vårdförbundet, personalens vardag. Tillsammans med en facklig kollega har hon bjudit in ledningen för barnakuten till möte om det ansträngda läget. Även Vårdförbundet centralt i Uppsala är inkopplat.
– Vi ser samtidigt ljuset och tror att läget kan bli bättre. Ledningen lyssnar. Vi vill tillsammans skapa en bra miljö, säger Rebecca Sedin.
Hon har haft möten med avdelningschefen Frida Axelsson, och möten ska hållas kontinuerligt under våren.
– Personalgruppen är sliten. Vi har haft ett väldigt högt tryck på barnakuten, framförallt på kvällar och under jourtid, med många sjuka barn. säger Frida Axelsson.
Därtill har barnakuten redan en tuff bemanningssituation, berättar hon, med konsekvenser som ett stort övertidsuttag och en ökning av korttidssjukskrivningar.
Innan hon blev chef i fjol har hon själv varit fackligt engagerad.
– Min drivkraft är att få det att bli bättre. Vi jobbar hårt för det, men det finns sällan någon kvick fix, säger hon.
Ett av skälen till det svåra bemanningsläget just nu är att sju sjuksköterskor går en vidareutbildning. Sjukhusets satsning på betald vidareutbildning är i grunden helt rätt, menar både Frida Axelsson och Rebecca Sedin, och en nödvändighet för att öka yrkets attraktivitet.
– Jag ser också att vi har fler sökande till de tjänster vi har ute. Det gör mig väldigt glad, säger Frida Axelsson.
Sjuksköterskan Rebecca Sedin tror att det är just satsningar på personalen som behövs på sikt för att få folk att söka sig till barnakuten och för att få dem som redan finns där att stanna.
– Vi behöver satsningar på utbildningar, möjligheter till karriärvägar och lönepåslag för att vi ska orka kämpa på och blicka framåt, säger hon.
LÄS MER: Ackis näst sämst i landet
Uppsala växer snabbt med stor inflyttning och många nyfödda barn, vilket ställer nya krav på barnakuten som behöver ta emot fler patienter. Samtidigt finns det problem med vårdsökande som kommer till barnakuten utan att de är akut sjuka, uppger Frida Axelsson. Skulle patienterna söka rätt vårdform skulle trycket kunna minskas markant på barnakuten, tror hon.
– Här finns mycket att göra. Vi försöker samarbeta med närakuten och med vårdcentraler. Vi märker att många söker vård här på kvällar och nätter och kanske skulle det behövas andra öppettider på andra vårdinstanser, säger hon.
För att få akutverksamheten att fungera utan att patienter kommer i kläm har hon bett att få ta in extrapersonal och hyrsjuksköterskor. Det har hörsammats högre upp i Akademiskas organisations som gett dispens för att ta in hyrpersonal. Men det är en dyr lösning som kommer att belasta barnsjukhuset ekonomiskt.
– Jag har fått gehör hos mina chefer och har till och med fått låna personal från andra avdelningar, säger Frida Axelsson.
Enligt henne har hela barnsjukhuset försökt att ställa om för att lösa det allvarliga läget, och stora strykningar bland planerade åtgärder på hela barnsjukhuset har gjorts för att hantera bemanningssituationen på barnakuten.
Till sommaren kommer de sjuksköterskor som går vidareutbildning tillbaka. Då hoppas Frida Axelsson att trycket ska lätta.
– Jag hoppas att vi ska kunna fortsätta på den positiva väg vi är på nu. Det är så viktigt att kunna bygga framåt.