Hård kritik mot neddragning inom psykiatrin

Barn- och ungdomspsykiatrin tvingas till neddragningar för att hålla budget. Det här går stick i stäv mot målet att få bort vårdköerna och kommer att leda till sämre vård. Det tycker både fack och ansvarig chef.

Att spara på ungdompsykiatrin känns "förskräckligt", säger Anna Servin Cervin är sektionschef för barn- och ungdompsykiatrin på Akademiska sjukhuset.

Att spara på ungdompsykiatrin känns "förskräckligt", säger Anna Servin Cervin är sektionschef för barn- och ungdompsykiatrin på Akademiska sjukhuset.

Foto: Niklas Skeri

Vård2019-08-29 07:00

20 miljoner kronor om året i tre år. Så ser det föreslagna sparkravet ut för psykiatrin vid Akademiska sjukhuset. En del av neddragningarna ska enligt förslaget ske inom barn- och ungdomspsykiatrin.

– Ur vårt perspektiv känns det här förskräckligt att behöva göra. Det rimmar illa med den satsning på att få bort köerna som politikerna sagt ska göras, säger Ann Servin Cervin, sektionschef för barn- och ungdomspsykiatrin.

Det var för ett par veckor sedan politikerna gick ut med det offensiva löftet att köerna skulle vara borta till nästa sommar. Till UNT sade Björn-Owe Björk (KD), regionråd, att målet skulle nås genom att alla började arbeta mer tillsammans och inte i stuprör.

Till stöd hade de en färsk rapport av experten Kerstin Evelius som noga utrett regionens olika insatser för barn och ungdomar med psykisk ohälsa och psykisk sjukdom. För ändamålet har inga nya pengar avsatts, men att använda finns statsanslag på sju miljoner kronor.

Men i stället för att tala om hur köerna ska kortas upptas nu verksamheten av förslagen på nya neddragningar. Sparbetinget har väckt stor oro bland personalen, säger en källa till UNT.

Ett av sparförslagen är att minska verksamheten vid ungdomspsykiatriska mottagningen Spången med en tjänst. Enligt flera personer tidningen talat med är Spången en välfungerande verksamhet och ett bra exempel på en insats som hjälper unga i ett tidigare skede och minskar trycket på specialistvården och på så sätt håller köerna nere. Precis den bilden har Anna Servin Cervin också.

Hon kallar situationen för "absurd".

– Psykiatrin har fått uppgiften på att lämna förslag på neddragningar och vi får då försöka vara så kloka som det går i en så här absurd situation. Alternativet är att vi får ta bort en tjänst som arbetar med de svårast sjuka i stället, säger hon.

LÄS MER: Ingen ny utredning av BUP trots kritiken

Men har du någon förhoppning om att sjukhusledningen kan ändra sig, och inte genomföra neddragningen?

– Jag hoppas ju på ett under och att psykiatrin blir undantagen. För med neddragningarna blir det försämringar, så är det bara. Men psykiatrins verksamhetschef har fått uppdraget att lämna förslag på neddragningar och måste ju då göra det, säger Anna Servin Cervin.

Förslagen har riskbedömts av medarbetare, chefer och fackliga representanter inom psykiatrin. Saco och Vårdförbundet är båda mycket kritiska.

– Det här känns inte alls speciellt bra. Politikerna säger en sak, att köerna ska bort, och så händer något helt annat. Våra medlemmar som redan känt sig hårt pressade under lång tid på grund av arbetssituationen känner sig oroliga nu, säger Andreas Hjelmtorp, Vårdförbundet.

– Det här är väldigt olyckligt och allvarligt. Bara att förslagen har lagts har skapat stor oro hos redan hårt ansatt personal, säger Malin Meirik som representerar Saco.

Hur mår era medlemmar inom barn och ungdomspsykiatrin i dag?

– De är hårt pressade och det är väldigt svårt att räcka till. Frustrationen är stor över att det kommer neddragningar när politikerna sagt att köerna ska bort säger Malin Meirik.

– Alla gör så gott de kan, och sliter för att det ska bli så bra som möjligt för patienten. Men alla är för få: läkarna, sjuksköterskorna, psykologerna, säger Andreas Hjelmtorp.

Inom kort ska psykiatrins verksamhetschef Gunilla Svedström lägga fram förslagen på neddragningar för Akademiska sjukhusets direktör Eric Wahlberg.

Det här är Spången

Ungdomspsykiatriska mottagningen Spången riktar sig till ungdomar som går gymnasiet i Uppsala kommun med lindrig eller måttlig psykiatrisk problematik. Verksamheten är organiserad inom BUP, men är egentligen en så kallad första linje-verksamhet.

På Spången arbetar bland annat legitimerade psykologer och leg. psykoterapeut, specialistsjuksköterskor i psykiatri, samt kurator och psykiater/läkare.

Spången erbjuder kortare psykologiska behandlingar individuellt och i grupp, stödsamtal, läkarbedömning och rådgivning.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!