Anna som blev våldtagen: Skadeståndet betyder mycket

Anna utsattes för en våldtäkt och fick skadestånd enligt den gamla, lägre taxan. "Det är bra att ersättningen fördubblats men den borde vara ännu högre", tycker hon.

Ersättningen efter våldtäkten kan inte läka skadan men innebär ändå en viss upprättelse och även pengar att betala psykologen med, säger "Anna"

Ersättningen efter våldtäkten kan inte läka skadan men innebär ändå en viss upprättelse och även pengar att betala psykologen med, säger "Anna"

Foto: Veronica Karlsson, Åsa Wallin, redaktionell grafik

Våldtäkt2023-03-02 12:00

Anna hade en relation med en man som våldtog henne när hon sov. Han utsatte henne även för flera andra typer av sexövergrepp, bland annat kränkande fotografering. Åtalet bestod av 23 punkter med olika sexualbrott.

– Jag har mått mycket dåligt psykiskt och tappat tilliten till andra människor. Som en följd har jag gått i flera psykologbehandlingar och varit sjukskriven ett par månader, berättar Anna som är i 20-årsåldern och som egentligen heter något annat.

undefined
Lagstiftaren betraktar våldtäkt som ett så allvarligt brott att kränkningsersättningen ligger i nivå med försök till mord.

Hon säger att rättegången blev ytterligare ett trauma.

– Trots att jag hade bearbetat händelserna mycket innan rättegången blev den bland det mest psykiskt påfrestande jag varit med om. Då tvingades jag återuppleva kränkningarna igen.

Annas advokat Sunita Memetovic begärde 230 000 kronor i kränkningsersättning men tingsrätten satte beloppet till 100 000 kronor.

undefined
Uppsalaadvokaten Sunita Memetovic var målsägarbiträde åt "Anna" och begärde 230 000 kronor i kränkningsersättning. Tingsrätten beviljade 100 000 kronor.

Vad betyder det för din upprättelse som brottsoffer att få skadestånd?

– Inga pengar i världen kan ersätta skadan av det jag utsattes för men både skadeståndet och att gärningsmannen dömdes till en påföljd hade ändå stor betydelse för mig. Om inte annat innebär pengarna att jag kan betala den psykologhjälp jag bekostat själv, säger Anna.

Brotten som Anna utsattes för inträffade innan lagändringen 1 juli 2022 då de gamla, lägre ersättningarna till brottsoffer för kränkning fortfarande gällde. Enligt den praxis som vuxit fram med den nya lagen har skadestånd vid brott blivit ungefär dubbelt så höga.

undefined
Rättegången blev ett trauma, berättar "Anna". Bilden är från en häktningsförhandling vid Uppsala tingsrätt i ett helt annat våldtäktsmål. Arkivbild från 2020.

Tidigare var ersättningen i snitt 100 000 kronor för våldtäkt av "normalgraden". Brottsoffermyndigheten rekommenderar i dag runt 200 000 kronor.

Inflationen har försämrat värdet på ersättningarna och vid våldtäkt borde den vara minst 200 000 kronor, anser Anna.

– Det behövs för att man ska kunna få behandling och komma på fötter igen. Det är även bra att gärningsmannen döms att betala en kännbar summa till sitt brottsoffer.

undefined
Den som gör sig skyldig till grov våldtäkt kan i och med den nya lagen tvingas betala cirka 300 000 kronor i kränkningsersättning.

Den person som förgrep sig på Anna dömdes till samhällstjänst. Enligt Anna berodde det bland annat på hans låga ålder. Hennes mål är överklagat till hovrätten och där kommer hon att begära 230 000 kronor.

I takt med att synen på sexualbrott skärpts har kränkningsersättningarna ökat vid dessa brott. För grov våldtäkt är rekommendationen med den nya lagen 300 000 kronor. Det är högre än vid exempelvis mordförsök med livshotande skador då beloppet är satt till 250 000 kronor.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!