Slagna, hotade och våldtagna får dubbla skadestånd

Efter en lagändring har tiotusentals brottsoffer chans att få betydligt högre skadestånd än tidigare. En 47-årig Uppsalabo döms att betala 10 000 kronor till en kvinna han trakasserat, vilket är en fördubbling jämfört med den gamla lagen.

Skadestånd för knivvåld med allvarliga skador bör höjas från 50 000 till 100 000 kronor, enligt Brottsoffermyndigheten. Bilden är från en övning för blåljuspersonal.

Skadestånd för knivvåld med allvarliga skador bör höjas från 50 000 till 100 000 kronor, enligt Brottsoffermyndigheten. Bilden är från en övning för blåljuspersonal.

Foto: Thomas Möller

Uppsala2023-03-01 17:00

Nyligen dömdes en 22-åring till 14 års fängelse för ett mordförsök i Enköping. I september hade 22-åringen skjutit in genom ett fönster i en bostad där en man skottskadades i huvudet.

undefined
I september blev en man skjuten i huvudet i sin lägenhet i Enköping. Han fick 250 000 kronor i ersättning med hänvisning till den nya lagen.

Den skottskadade mannen begärde ersättning för kränkning och beviljades 250 000 kronor. Uppsala tingsrätt skriver i sin dom att ersättningen ligger i linje med den nya praxis som numera gäller.

Om skottlossningen i Enköping skett före juli 2022 hade brottsoffret fått ungefär hälften så mycket, det vill säga runt 125 000 kronor. Orsaken är att det i juli 2022 kom en ny lag om kränkningsersättning som fördubblar beloppen och som nu börjar få effekt.

undefined
Ersättningen blir högre till exempel om en ensam individ utsatts för brott av flera personer eller om det förekommit hot med anspelning på våldskapital.

I december prövade Brottsoffermyndigheten de första ärendena enligt de nya reglerna. Samtliga brottsoffer beviljades ungefär dubbelt så mycket i kränkningsersättning, jämfört med likvärdiga fall före lagändringen.

Även domar som avkunnats i domstol efter lagändringen tyder på att brottsoffren får ungefär dubbelt så hög ersättning för kränkning. Ett aktuellt fall gäller en 47-årig man i Uppsala som döms att betala 10 000 kronor till en kvinna han trakasserat med hotfulla mejl. Enligt domaren i målet hade kvinnan fått runt 5 000 kronor med den gamla lagen.

undefined
Skadestånd för knivvåld med allvarliga skador bör höjas från 50 000 till 100 000 kronor, enligt Brottsoffermyndigheten. Bilden är från en övning för blåljuspersonal.

Att ersättning för kränkning höjs beror bland annat på att beloppen legat stilla i 20 år. Dessutom har straffen för bland annat sexbrott blivit hårdare vilket också motiverat en uppjustering. Men det viktigaste syftet handlar om upprättelse.

undefined
"Höjningen av ersättningar vid kränkning har vi efterlyst länge. De nya nivåerna är mycket välkomna", säger Magnus Öhrn vid Brottsoffermyndigheten.

– Inga pengar i världen kan läka skadorna efter till exempel ett grovt sexualbrott. Men de högre ersättningarna är i alla fall en markering från samhället och det blir en bättre upprättelse för brottsoffret, säger Magnus Öhrn, chef för brottsskadeenheten på Brottsoffermyndigheten.

undefined
Enligt den nya lagen anses särskilt integritetsskadande handlingar öka graden av kränkning, vilket ska räknas in när ersättningen fastställs.

Hur många som kan komma ifråga för de nya, generösare bestämmelserna är oklart. Varje år utdöms cirka 40 000 skadestånd för brott. Men det är enbart personer som drabbats av just kränkning som har rätt till den högre ersättningen och hur många de är finns inga uppgifter om.

De som kan omfattas av kränkningsersättning är personer som drabbats av bland annat misshandel, rån, sexualbrott, kvinnofridsbrott, olaga hot och hemfridsbrott. 

I en undersökning från Brottsförebyggande rådet 2021 uppgav 4,5 procent av landets vuxna befolkning att de utsatts för sexualbrott under året. Enbart den gruppen motsvarar 370 000 personer. Lägger man till andra typer av brott kan de nya ersättningsreglerna med andra ord beröra väldigt många människor.

undefined
Straffen har skärpts bland annat för flera sexualbrott. Den strängare synen på sexbrott motiverar ett högre skadestånd, enligt lagstiftaren.

Det finns dock brottskategorier som i allmänhet inte ger kränkningsersättning, exempelvis stöld, bedrägeri och trafikbrott.

För att få kränkningsersättning finns flera vägar att gå. Ofta döms brottslingen av domstol att betala sitt offer. Om den dömde inte betalar kan brottsoffret vända sig till Kronofogden eller sitt försäkringsbolag. I sista hand kan Brottsoffermyndigheten stå för ersättningen.

undefined
Har brottet filmats och det finns risk för spridning kan skadeståndet bli större, enligt den nya lagen.

Även i fall där en person polisanmält ett brott men förundersökningen lagts ner kan Brottsoffermyndigheten träda in. Brottsoffermyndigheten agerar endast när alla andra möjligheter till ersättning är uttömda och 2022 avgjorde myndigheten cirka 10 400 ärenden.

– Jag räknar med att 80–90 procent av de fallen var kränkningsgrundande, uppger Magnus Öhrn.

Ersättning för kränkning

Enligt förarbetena till den nya skadeståndslagen ska ersättningens storlek "innebära att den kränkte får upprättelse".

Fyra faktorer ska särskilt vägas in vid bedömningen av skadeståndsbeloppet. Det gäller om brottet:

* riktat sig mot någon som gärningspersonen har ett förhållande till. 

* tagits upp med ett tekniskt hjälpmedel och det finns risk att upptagningen sprids. 

* utförts mot brottsoffret av flera personer. 

* innefattat hot med anspelning på våldskapital. 

Källa: Proposition 2021/22:198.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!