Uppsalaborna mer brottsutsatta

Invånarna i polisområde Uppsala är mer utsatta för brott jämfört med övriga delar av regionen och nära var fjärde invånare känner sig mycket eller ganska otrygga när de vistas utomhus på kvällen. Det visar färska siffror från den Nationella trygghetsundersökningen (NTU).

Var fjärde invånare känner sig otrygg för att vistas ute på kvällen.

Var fjärde invånare känner sig otrygg för att vistas ute på kvällen.

Foto: Staffan Claesson

Uppsala2017-11-15 11:22

Under 2016 utsattes nästan var fjärde invånare, 22,9 procent, i polisområde Uppsala för någon form av brott, enligt enkätundersökningen NTU Lokal som görs av Brottsförebyggande rådet. Siffran för Uppsala är något högre jämfört med övriga delar av polisregion Mitt där Västmanland och Gävleborg också ingår. Siffran för Västmanland är 21,9 procent och siffran för Gävleborg 19,7 procent.

I polisområde Uppsala ingår Uppsala/Knivsta, Norduppland och Enköping/Håbo och nedbrutet på de områdena har 23,7 procent i Uppsala/Knivsta, 21 procent i Norduppland och 19,7 procent i Enköping/Håbo utsatts för någon form av brott under 2016, enligt enkätundersökningen.

LÄS MER: Sexualbrotten ökade med 138 procent

Sett till olika brottstyper sticker polisområde Uppsala ut bland annat när det gäller sexualbrott. I polisområde Uppsala utsattes 5,4 procent av de svarande på enkäten för någon form av sexualbrott under 2016, motsvarande 15 000 personer. Jämförbara siffror för Västmanland och Gävleborg är 3,1 respektive 3,9 procent.

Det är framför allt kvinnor som utsätta för sexualbrott. I polisområde Uppsala utsattes nära en av tio kvinnor som deltagit i undersökningen, 9,4 procent. för någon typ av sexualbrott under året.

I Uppsalaområdet uppger nära var fjärde person, 24 procent, att de känner sig mycket eller ganska otrygga när de vistas utomhus på kvällen i det egna bostadsområdet. Samtidigt är det en klart lägre siffra jämfört med övriga delar av region Mitt. I Västmanland är samma siffra 31 procent och i Gävleborg 30 procent.

Bryter man ner siffrorna på de olika delarna av polisområde Uppsala har 30 procent av de boende i Enköping/Håbo upplevt otrygghet vid utevistelse på kvällen jämfört med 20 procent i Norduppland och 23 procent i Uppsala/Knivsta.

Samtidigt uppger 22 procent av de tillfrågade i Uppsala/Knivsta att de mycket eller ganska ofta har valt en annan väg på grund av oro för att utsättas för brott.

Invånarna i polisområde Uppsala har också generellt ett större förtroende för rättsväsendet och polisen jämfört med i Västmanland och Gävleborg.

Uppsalapolisen fick ta del av resultaten för första gången på onsdagsmorgonen och har nu inlett ett arbete med att analysera siffrorna.

– Det här är viktiga resultat för vår verksamhet och viktiga indikatorer som vi kan använda för att följa upp och utveckla vår verksamhet och förbättra våra arbetsmetoder. Men först måste vi analysera resultaten, säger Lisa Sannervik, presstalesperson för Uppsalapolisen.

Därmed är det för tidigt att dra några slutsatser.

– Dessutom är det ju första gången man gör den här undersökningen på det här sättet. Vi har ingenting vi kan jämföra med, säger Lisa Sannervik.

NTU Lokal har genomförts för första gången för att svara upp mot polisens behov av regional och lokal brottsstatistik. I polisområde Uppsala har 2 606 personer svarat på enkätfrågorna. Totalt har cirka 80 000 personer över hela landet svarat på frågorna i NTU Lokal. Totalt tillfrågades 200 000 personer vilket ger en svarsfrekvens på cirka 40 procent.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!