Uppsala kommun skärper kontrollerna mot fusk

Kommunen ökar sina granskningar för att stoppa fusk med socialbidrag, hyreskontrakt och personlig assistans.

Kommunalråden Tobias Smedberg (V), till vänster och Mohamad Hassan (L), har skilda åsikter om hur fuskkontroller bör gå till.

Kommunalråden Tobias Smedberg (V), till vänster och Mohamad Hassan (L), har skilda åsikter om hur fuskkontroller bör gå till.

Foto: Uppsala kommun/Sven-Olof Ahlgren, UNT

Nyheter2020-02-01 07:00

Den senaste tiden har UNT rapporterat om den uppstramning som skett inom Uppsala kommun för att stoppa missbruk av skattepengar. Det handlar bland annat om hårdare kontroller av:

* socialbidrag (även kallat ekonomiskt bistånd).

* ersättning för personlig assistans.

* att föräldrar betalar avgifter till kommunen när deras barn är omhändertagna.

* hyreskontrakt för att hindra svartuthyrning.  

– Att kontrollerna ökar hänger samman med att ekonomin slimmats. Det får inte förekomma felaktiga utbetalningar om budgeten för nämnderna ska gå ihop. 

Det säger kommunalrådet Mohamad Hassan (L). Han lyfter även fram att den allmänna debatten kretsar mycket kring fusk med välfärdssystemen.

– Det har fått kommunen att se över rutinerna. Vad gäller våra åtgärder mot svarta hyreskontrakt handlar det även om att försvåra för kriminella.

Vänsterpartiets kommunalråd Tobias Smedberg är kritisk till vad han kallar tuffare-tag-politiken i Uppsala.

– Den ökade kontrollen av ekonomiskt bistånd bygger på uppfattningen att människor är lata. Men folk vill inget hellre än att komma i arbete. Politikerna som driver detta får det att låta som om det inte ställs krav på dem som får bidrag, men det ställs redan enorma krav, säger Tobias Smedberg.

– Mittenstyret i Uppsala har sänkt bidragen till ensamstående föräldrar som har både socialbidrag och underhållsstöd. Genom att pressa människor till ökad ekonomisk utsatthet ska de tvingas ut på arbetsmarknaden, hävdar Tobias Smedberg.

Han betonar att fusk måste stoppas men tycker att granskningen i första hand ska riktas mot privata företag, inte mot enskilda personer. Han tar upp frågan om LOV, lagen om valfrihetssystem. 

Enkelt förklarat går LOV ut på att de vårdföretag som godkänts av en kommun kan starta exempelvis äldreboenden. Företagen får då rätt till ersättning från kommunen. 

LOV-systemet har kritiserats för att vara kostnadsdrivande. 2017 rapporterade UNT att Uppsala kommun riskerade merkostnader på 410 miljoner kronor för sina äldreboenden på grund av LOV. Det kan jämföras med att kommunens utgifter för socialbidrag uppgick till cirka 400 miljoner under 2019.

 Mohamad Hassan avfärdar Tobias Smedbergs kritik.

– Kontrollerna behövs för att säkerställa att de som behöver hjälp också får det. Undersökningar visar att flera miljarder kronor betalas ut felaktigt ur välfärdssystemen i Sverige varje år, säger  Mohamad Hassan.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!