Fler skjutningar kan vara ett trendbrott

Sommaren har inletts med flera skjutningar i Uppsala. Men att skotten skulle bli fler just den här årstiden är svårt att belägga, enligt polisen.

27 juni 2019 07:00

På onsdagskvällen sköts det i Stenhagen. Ett skott träffade en fönsterruta och hamnade i ett äldre pars lägenhet. Det är bara en av flera skjutningar i Uppsala den här sommaren.

För några år sedan brukade det vara bilbränder som dominerade i nyhetsrapporteringen sommartid, men inledningen av sommaren 2019 har i stället präglats av skjutningar. Våldsbrott, som skottlossningar, brukar inte bli fler på sommaren. Det säger Anders Östlund, kriminolog och chef för verksamhetsstyrning och analys vid polisens region Mitt. Men det är svårt att dra några slutsatser från skjutningarna i juni.

– Det är många för att vara skjutningar men få om man jämför med till exempel cykelstölder. Det är alltså betydligt lättare att uttala sig generellt om cykelstölder än om skjutningar, säger han.

Bilden bekräftas av chefen för polisens underrättelseenhet i region Mitt.

– Vi ser tyvärr en utveckling med fler skjutningar just nu och vi gör vad vi kan för att få bukt med dem. Men det är svårt för mig att säga att det skulle vara fler skjutningar just sommartid, säger enhetschefen Jörgen Pettersson.

Polisens region Mitt konstaterade hela tio skjutningar i augusti förra året, sex fler än i Stockholm. Den sommaren inleddes dock med en period helt utan skjutningar.

– Och visst kan man säga att det skjuts mer eller mindre en period men sedan återgår det oftast till en normalnivå. Den normalnivån är visserligen betydligt högre än för 10-15 år sedan, säger Anders Östlund.

Att skjutningarna blir fler kan ha flera orsaker, enligt Anders Östlund. En teori är att skotten ökar i takt med att fler vapen finns i omlopp.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!