Beskedet från Trafikverket vad som händer när projekten inte blir klara i tid är tydligt. Och det är inte bara bidraget till cykelgaraget utan även pengarna för vindbron och flera cykelvägar som kan dras in.
– Uppsala har inte meddelat att åtgärden inte blir klar i tid. Om väsentliga villkor inte följs kan hela eller delar av stödet dras in. Och förseningar räknas som väsentliga villkor i avtalet. Om den största åtgärden är försenad ryker förmodligen hela stödet, säger Elin Sandberg, ansvarig för stadsmiljöavtal på Trafikverket.
Än så länge har Trafikverket inte beviljat några dispenser från de ursprungliga tidsplanerna. Om förseningen av projektet ska godkännas så måste det dock ha dykt upp något som inte var känt när avtalet tecknades.
– Det beror på hur de motiverar förseningen. Är det så att de inte byggstartar under 2018 då ryker stödet direkt. Men om de jobbar på som planerat och då stöter på problem som man inte kan rå för då kan det vara en anan sak, säger Elin Sandberg.
LÄS MER: Klart för cykelgarage och bro
Cykelgaraget vid centralstationen ingår tillsammans med bland annat den nya vindbron i ett paket med olika cykelåtgärder som kommunen beviljades bidrag för genom stadsmiljöavtalet sommaren 2017. Cykelgaraget är den klart största delen av det beviljade stödet med 12,5 miljoner följt av vindbron där stödet är 7,775 miljoner kronor. Totalt fick Uppsala i detta stadsmiljöavtal 27,775 miljoner kronor.
För Vindbron har kommunen aviserat att byggstarten är uppskjuten jämfört med den ursprungliga planen. Men man räknar med att kunna bli klar i tid.
Patrik Hesselius, som håller ihop arbetet med stadsmiljöavtalen på kommunen, säger att kommunen ska inleda diskussioner med Trafikverket om hur man går vidare. Skälet till förseningen säger han är att man först under senhösten bestämt hur cykelgaraget ska se ut samt hur man ska lösa cykelparkeringsfrågan vid Resecentrum under byggtiden, där även stadshusbygget tar cykelparkeringsytor i anspråk.
Även åtgärderna i det första stadsmiljöavtalet, som innebar ett stöd till en kollektivtrafikförbindelse genom Rosendal och Ulleråker, kommer inte att vara klara under 2018. Nu kommer detta stråk att ingå i den tänkta spårvägen som ska gå hela vägen till Bergsbrunna.
– Vi kommer att föreslå för Trafikverket att vi i stället kommer in med en ny ansökan efter förutsättningarna ändrats helt med det avtal som förhandlades fram med staten under hösten, säger Patrik Hesselius.