SLU får inte bidrag för djurförsök

Tillsammans med flera andra lärosäten hade SLU ansökt om ett miljonbidrag för att kunna bedriva djurförsök på stora djur. Vetenskapsrådet valde att inte bevilja pengarna.

SLU och flera andra läroverk ansökte om 90 miljoner kronor till ett centrum för djurförsök men fick nej.

SLU och flera andra läroverk ansökte om 90 miljoner kronor till ett centrum för djurförsök men fick nej.

Foto: UNT Arkiv/ Sven-Olof Ahlgren

Uppsala kommun2019-09-26 15:08

Tidningen har tidigare rapporterat att Sveriges Lantbruksuniversitet tillsammans med flera andra lärosäten ansökt om ett bidrag på 90 miljoner kronor från Vetenskapsrådet. Detta för att öppna ett centrum där försök på stora djur skulle bedrivas. På torsdagen stod det klart att Vetenskapsrådet väljer att inte bevilja SLU de efterfrågade pengarna.

Henrik Rönnberg vid SLU, som är ansvarig för ansökan, vill inte uttala sig om hur han reagerade på beskedet.
– Det finns inte så mycket att kommentera, säger han. 
Istället hänvisar Henrik Rönnberg till Mikael Jansson, presschef på Sveriges Lantbruksuniversitet.
–  I konkurrens med andra betydelsefulla bidragsansökningar har VR (Vetenskapsrådet) nu prioriterat andra ansökningar och därmed avslagit vår, meddelar han i ett skriftligt uttalande.
Han fortsätter:
– Vi kommer nu att samla representanter från de medsökande organisationerna för att gå igenom motiveringen till avslaget.
 

När tidningen når Mikael Jansson säger han att han inte vet varför Swecclim, som det tänkta försökscentrumet kallas, fått nej från Vetenskapsrådet.
– Det får du egentligen fråga Vetenskapsrådet om. 
 

Förslaget om ett försökscentrum har mötts av kritik från djurrättsorganisationer och forskare. Bland annat har en namninsamling mot djurförsökscentrumet lämnats in till Vetenskapsrådet. Att kritiken skulle påverkat beslutet avfärdas dock av Björn Halleröd, huvudsekreterare för forskningens infrastrukturer på Vetenskapsrådet.
– Vi tittar inte på sådant överhuvudtaget. Den här ansökan har bedömts med hjälp av samma schema som alla andra ansökningar, säger han. 

Björn Halleröd menar att konkurrensen om bidragen var hård.
– För att beviljas pengar måste man bevisa att man verkligen förstärker den nationella forskningen. Nu säger jag inte att det här projektet inte skulle göra det, men vi valde att prioritera andra ansökningar.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!