Det handlar om Swecclim, ett nationellt center för djurförsök som ska ha sin bas vid Sveriges lantbruksuniversitet, SLU.
Jens Häggström, professor vid Institutionen för kliniska vetenskaper, är en av flera kritiker inom universitetet. Han säger att han inte är kritisk mot djurförsök i sig, men att det är direkt olämpligt att lokalisera ett sådant center till SLU.
– Vi är extremt beroende av allmänhetens goda vilja. För att klara undervisningen på till exempel veterinärutbildningen behövs djurägare som kommer hit med sina djur så att vi har något att undervisa studenterna med. Om det börjar spridas att vi är en djurförsöksanläggning kommer folk att sluta komma med sina husdjur, säger Jens Häggström.
Han tar också upp riskerna för djurrättsaktioner, samt vilka signaler det sänder till alla studenter som sökt sig till SLU på grund av ett brinnande djurintresse.
Jens Häggström menar att själva ansökan visar att det är fråga om regelrätta djurförsök av ett helt annat slag än det som de ansvariga berättade i UNT:s tidigare artikel om saken. I den ansökan som skickats till Vetenskapsrådet framgår att det handlar om forskning på apor, transplantationsförsök och långtidsstudier av implantat i djur.
Henrik Rönnberg, ansvarig för ansökan till Vetenskapsrådet, säger dock att det handlar om en gemensam ansökan från flera lärosäten. Tanken är att bygga upp en nationell infrastruktur med bättre anpassad utrustning för djurstudier som ska förbättra djurvälfärden.
– Den här typen av studier görs redan i dag på flera platser. Utrustningen kommer att placeras ut på flera ställen, inte bara på SLU. Vilka djurstudier som de sedan används till beror på vilka forskningsprojekt som får finansiering. Det avgörs på samma sätt som i dag. Det handlar om att de djurstudier som trots allt måste göras ska utföras så bra och effektivt som möjligt, säger Henrik Rönnberg.
Men i bilagan till ansökan står det till exempel att djurstudier med apor ska utföras på SLU. Det är väl inget som görs i dag?
– Det är ett skrivfel. Det ska inte göras djurstudier med ickehumana primater på SLU. Swecclim innebär inte att det ska utföras verksamhet som inte redan i dag förekommer på någon av anläggningarna, säger Henrik Rönnberg.
Att djurägare skulle sluta komma med sina husdjur tror han inte alls.
– Mina erfarenheter är att folk är glada att vi har forskning här som kan förbättra deras djurs hälsa. De djurägare som jag möter vill att deras djur ska få ta del av de nyaste behandlingarna som finns.
Enligt Jens Häggström stämmer det Henrik Rönnberg säger inte med hur ansökan är formulerad.
– Det här är inte en ansökan från flera lärosäten. Det är SLU och Henrik Rönnberg som huvudsökande. Däremot finns stödbrev från andra universitet. De vill förmodligen slippa att utföra de här studierna själva eftersom de är kontroversiella. Det här kommer att skada SLU:s anseende och verksamhet. Jag är inte emot att det finns försöksdjursanläggningar. Men det är inte lämpligt att lokalisera en stor ny djurförsöksanläggning på Ultuna, säger Jens Häggström.
UNT har försökt få en kommentar från SLU:s ledning. Rektor Maria Knutson Wedel har dock inte återkommit för en intervju. Enligt hennes assistent förs diskussioner i universitetsledningen om frågan.