Skyddsombud stoppade arbetet på akuten

Varningssignalerna från Akademiska sjukhuset duggar tätt. I förra veckan stoppades arbetet på akutmottagningen av skyddsombudet.

Knut Bodin, skyddsombud, stoppade intaget av nya patienter i förra veckan.

Knut Bodin, skyddsombud, stoppade intaget av nya patienter i förra veckan.

Foto: Staffan Claesson/Arkiv

Uppsala kommun2019-11-20 12:45

UNT:s granskning har visat att vårdplatskrisen på Akademiska sjukhuset eskalerar. I torsdags fick det ytterligare konsekvenser sedan läkarnas skyddsombud lagt ett skyddsstopp på avdelningen.

– Jag ansåg att det var en ohållbar situation för personalen. På morgonen låg det kvar 24 patienter på akutmottagningen sedan kvällen innan. Vid 11-tiden var det fortfarande 17 stycken som väntade på en vårdplats, säger Knut Bodin, huvudskyddsombud för läkarna inom Region Uppsala. 

Efter kontakt med Arbetsmiljöverket beslutade han därför att stoppa intaget av nya patienter på akutavdelningen, med undantag för livshotande fall. Efter två timmar hävdes stoppet.

Skyddsombuden har lämnat in flera anmälningar om brister i sjukhusets arbetsmiljö. Flera av dem gäller i sin tur akutmottagningen.

– Jag kan inte garantera att någon i personalen under de rådande förhållandena inte får stroke eller hjärtinfarkt, säger Knut Bodin.

Knut Bodin tycker att Arbetsmiljöverket borde ha lagt fler förelägganden mot sjukhuset. Handlingsplanerna har godtagits, trots att de inte genomförts.

– De lovar saker som är visioner. Enligt planen för att avlasta akuten ska det skapas 16 platser på Enköpings lasarett. Av det har det bara blivit 6 platser av sjukhemskaraktär, med rondning av läkare tre gånger per vecka. Det är ingen avlastning för Akademiska sjukhuset. 

– Nu väntar jag bara på att någon ska bli sjuk av arbetet, säger Knut Bodin uppgivet.

Grundorsaken till problemen är bristen på sjuksköterskor, vilket leder till stängda vårdplatser.

Viktor Ekström, avdelningschef på akutmottagningen, är väl medveten om problemen. Förra veckan var extra besvärlig, berättar han. Det låg kvar ett 20-tal patienter på akutmottagningen flera morgnar i rad.

– Vi har ökat grundbemanningen, men när det blir så här överbelastat räcker det inte till, säger Viktor Ekström

Ser du någon risk att personalen blir sjuk av arbetet?

– Situationen skapar stress för personalen. I förlängningen är det risk att det leder till ohälsa. Jag har flera medarbetare som slutat på grund av arbetsbelastningen, säger Viktor Ekström.

Vad är ditt ansvar?

– Som avdelningschef har jag en skyldighet att organisera arbetet så att den psykosociala arbetsmiljön inte leder till ohälsa. Men jag har inte mandat och resurser att öka antalet vårdplatser. Det jag kan göra är att öka bemanningen på akutmottagningen, säger Viktor Ekström.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!