UNT har i veckan rapporterat om en mångårig spricka inom SD Uppland. En smärtsam konflikt inom SD i Uppland uppstod runt bildandet av en kvinnosektion 2015.

En av dem som hamnade mitt i den är Sofie. Hon vill inte gå ut med sitt efternamn eftersom tiden i SD i Uppsala och Uppland inte är något hon vill tänka på eller förknippas med i dag.

–  Jag har mått väldigt, väldigt dåligt. När jag har berättat i efterhand för exempelvis min kurator så har jag hört hur absurt allt låter, säger hon.

Artikelbild

| Partistyrelsen. Under uppmärksammade former uteslöts delar av SD:s ungdomsförbunds ledning 2013, då bilden är tagen. Den konflikten kan ha spillt över även på Sofies uteslutning flera år senare, tror hon själv.

LÄS MER: Simon Alm svarar på kritiken. "De vill sätta en dålig bild av mig i media."

Sofie hade varit aktiv i SD i Uppsala sedan 2006. Hon är bekant och vän med många i Upplandsdistriktet och har dessutom haft en relation med Joakim Larsson från Tierp, i dag politisk sekreterare, och därefter riksdagsmannen Pavel Gamov, som hon idag är separerad från sedan flera år.

När kvinnosektionen skulle startas 2015 kontaktades Sofie av personer som ville ha med henne i arbetet. Men föreningen mötte motstånd. Simon Alm och Pavel Gamov styrde då SD i Uppland och ville ha full insyn i kvinnoföreningens verksamhet, berättar Sofie.

– De fick inte den insyn de ville. Simon Alm såg det som en rebellorganisation mot honom.

Artikelbild

| Vilde. Kristina Einarsdotter från Enköping har lämnat SD. Striden om kvinnofrbundet minns hon väl. Simon Alm och Pavel Gamov vill ha full kontroll, berättar hon. "Vi började åka till Strängnäs i stället, där hade de en fungerande verksamhet. "

Var det inte det då?

– Nej. Jag hade varit kritisk mot distriktsledningen, men andra kvinnor var inte kritiska innan det här. Vi hade några möten och pratade politik och vi skulle ha utbildningar för kvinnor. Men mer än så blev det inte.

Simon Alm och Pavel Gamov tog initiativ till en alternativ kvinnosektion och vände enligt Sofie henne och de andra kvinnorna ryggen. Hon berättar att de inte fick hyra lokal genom SD:s organisation och att de inte bjöds till några partimöten eller medlemsaktiviteter under hela 2016.

UNT har talat med flera av de här kvinnorna. En av dem kandiderar till valet för SD i en annan kommun. Hon minns att Simon Alm och Pavel Gamov ville vara medlemmar i kvinnoföreningens Facebookgrupp och ta del av all korrespondens.

– De tyckte att allt vi gjorde var fientligt mot dem. När de åkte ur vår grupp förbjöd de vår förening och startade en egen, säger hon.

En annan kvinna är Kristina Einarsdotter från Enköping, som i dag lämnat partiet.

–  Det här var ju en kvinnoförening, ändå ville de ha koll på allt. Det liknar en sekt, säger hon.

På mötet där den ledningsstödda kvinnoorganisationen formellt skulle bildas tog Sofie till orda. Hon ifrågasatte öppet bland annat tillsättandet av Simon Alms nuvarande partner Linnea Bjuhr som kontaktperson för föreningen.

– Då kom en person fram till mig och sa att jag inte fick vistas i lokalen och att jag inte var medlem. Jag blev sur och ville inte gå därifrån. Jag kan säkert ha låtit vass. Det har de senare fått till att jag var aggressiv.

Efteråt kontaktade hon partiets riksombudsman Michael Rubbestad från Håbo. Han intygade att hon var medlem. Dråpslaget kom när han hörde av sig en gång till.

– Det visade sig att jag betalt medlemsavgiften två dagar för sent. Han berättade att jag var formellt utestängd från partiet.

En utestängning är enligt SD:s stadgar en åtgärd för att hindra en olämplig person att gå med i partiet igen. Sofies ärende gick hela vägen till absoluta partitoppen. Där slogs utestängningen fast, trots det enligt uppgift till UNT fanns flera i partistyrelsen som stödde Sofie. Hon har inte fått yttra sig om sitt ärende eller fått motiven preciserade för sig. Men hon tror att saker hon sagt och skrivit på facebook under en tidigare uppslitande konflikt mellan SD:s ungdomsförbund och SD:s partiledning, där Simon Alm och Sofie stod på olika sidor, kan ha använts mot henne.

– Om nu Simon Alm tycker att jag var partiskadlig på något sätt, så säger man väl det till mig först. Att ett ärende om mig nu gick till partitoppen utan att jag fick yttra mig eller ens veta vad det handlade om var väldigt jobbigt. Jag kände mig utfryst och mobbad och började må väldigt dåligt.

"Det är aldrig ens fel att två träter", säger talesättet. Ser du att du har någon del i konflikten med Simon Alm?

– Jag kan se mig själv i spegeln. Jag har aldrig gått till personangrepp eller använt andra fula knep. Men jag kunde tidigare ha försökt kontakta Simon Alm för att reda ut problemen, det hade varit det bästa. Så där brast jag.

Sofie tar till starka ord när hon beskriver klimatet inom det parti hon var aktiv i drygt tio år.

– Det finns en oerhörd paranoia, man tror att alla är emot och bara vill kuppa och störta. Jag känner mig som en schackpjäs som Simon Alm kunde slå undan när jag stod i vägen, säger hon.

I dag har Sofie gått vidare och säger att det inte spelar någon roll om hennes utestängning hävs.

– Jag skulle ändå inte gå med igen. Partikulturen är osund.

LÄS MER: Här "spökskrev" SD-ledningen medlemmar