"S har blivit helt överkörda"

"Socialdemokraternas överenskommelse med MP C och L är ett svek och ett hot mot demokratin".

12 januari 2019 21:23

Vänsterpartiets kommunalråd i Uppsala, Tobias Smedberg, skräder inte orden när har betygsätter det förmodade samarbetet mellan S, MP, L och C.

– Jag blev förvånad över att Stefan Löfven gjort så stora eftergifter. Håller överenskommelsen så kommer Socialdemokraterna i praktiken att driva en nyliberal politik. De har blivit helt överkörda, säger han.

En namninsamling pågår just nu inom Vänsterpartiet för att skapa opinion för ett nej till att stödja överenskommelsen. Tobias Smedberg känner inte till namninsamlingen. Själv har han inte tagit ställning till om han vill släppa fram en s-regering.

– Innan jag bestämmer mig så vill jag höra vad vår riksdagsgrupp säger. De kan sitta med information som jag inte har i dag. Men jag är orolig för vad det här kommer att göra med vårt samhälle, säger Tobias Smedberg.

Han anser att avtalet om att luckra upp arbetsrätten, införa marknadshyror i nybyggda bostäder och sänka skatten för de rika är så stora avsteg mot vad S lovade i valrörelsen så att det är ett hot mot demokratin.

– Politik är inte enkelt. Men det är rent skadligt för demokratin att gå till val och lova att vägra kompromissa i en rad viktiga frågor och sedan göra det rakt motsatta. Man säljer ut centrala delar av den socialdemokratiska politiken. Det kommer att öka klyftorna i samhället.

Han tror att överenskommelsen med C och L leder till att Socialdemokraterna tappar väljare.

– Många kommer att bli besvikna och då går de till Vänsterpartiet i stället, säger han.

LÄS MER: Pelling (S): "Bra för Sverige med liberal politik"

LÄS MER: Lina Nordquist (L): "Vi har fått igenom mer än med Alliansen"

LÄS MER: Solveig Zander (C): "Överenskommelsen absolut inget svek"LÄS MER: Här är de viktigaste punkterna i uppgörelsen

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Lennart Lindström