– Först och främst är jag glad för att vi ser ut att få en ny regering. Det är väldigt positivt för alla kommuner. Allt är inte helt klart än, men det här är positiva nyheter, säger Erik Pelling (S) kommunstyrelsens ordförande i Uppsala.

Han förvånas inte över att Annie Lööf lanserar överenskommelsen som en garanti för en mer liberal politik än tidigare.

– Jag ser framför mig att det blir mer av klassisk liberal politik, och det tror jag kan vara bra för landet. Det är inget nytt med samarbete mellan liberala partier och S, men det var länge sedan nu. Det kommer säkert bli debatt i många sakpolitiska frågor, men det får vi ta då. Det viktiga är att vi får en statsminister och en regering med mandat på plats, säger Erik Pelling.

I det utkast till överenskommelse mellan C, L, S och MP som lagts ut på respektive partis hemsida står att Centerpartiet och Liberalerna nu accepterar att "Stefan Löfven väljs som statsminister för att leda en regering bestående av Socialdemokraterna och Miljöpartiet de gröna."En sådan regering är inte optimal, säger liberalen Mohamad Hassan, kommunalråd i Uppsala.

–  Jag vet att många i mitt parti vill att vi ska sitta med i regeringen för att styra på riktigt. Många frågor avgörs på departementen och i regeringskansliet och inte i riksdagen. Men det kan finnas andra lösningar på det i överenskommelsen, som jag inte läst helt och fullt än.

På söndag åker Mohamad Hassan till Stockholm för att vara med i partirådet som ska säga sitt om överenskommelsen. Han tror att det finns en majoritet för ett ja till att ställa sig bakom Stefan Löfven, även om beskedet att L inte skulle sitta i regeringen är besvärande.

– Det här är den mest framkomliga vägen med den matematiska situation som nu råder i riksdagen där Alliansen är i behov av stöd från SD i alla frågor för att få igenom sin politik.

Samarbetet i Uppsala visar att en sådan överenskommelse mellan mittenpartierna fungerar i praktiken, menar han.

– Vi har märkt att S verkligen vill försöka mötas, och det tror jag att Annie och Jan också upptäckt på riksnivån nu. Slopad värnskatt är ett bra exempel på det, säger Mohamad Hassan.

Vad vill du skicka med till rikspolitikerna nu?

– Att de ska vara pragmatiska och lösningsinriktade. Nu får parlamentarismen ett uppsving, framför blockpolitiken som med det här är död.

Solveig Zander, riksdagsledamot för Centern som är invald för Uppsala läns valkrets menar att partiet härmed gjort det man lovade i valrörelsen.– Vi har tagit ansvar för en fungerande regering och vi får igenom en reformpolitik som utgår från centerpartiets liberala förslag.