Revolver hittades i Fyrisån

En revolver och en granat hittades i Fyrisån i centrala Uppsala under måndagskvällen.

13 augusti 2019 12:00

En ideell förening som trålar efter metallskrot i Fyrisån fick upp en rejält rostig revolver vid Järnbron.

LÄS MER: Oväntat granatfynd nära Ica Maxi

LÄS MER: De rensar Fyrisån på metallskrot

Revolvern undersöks just nu av polisens tekniker för att ta reda på ifall den är skarp eller bara en leksak. Visar det sig vara en skarp revolver så skickas den vidare till Statens kriminaltekniska laboratorium för vidare analys.

– Revolvern är så rostig att det kan vara svårt att knyta den till någon förundersökning. Men vi sparar revolvern, kanske någon som läser UNT hör av sig och berättar hur den hamnat i ån, säger polismannen Stefan Siesing som kallades till fyndplatsen.

På samma plats påträffades dessutom vad som enligt Stefan Siesing sannolikt är en ofarlig pansargranat.

– Enligt våra experter rör det sig troligen om en granat som använts vid spårljusskjutning. Den innehåller inga explosiva ämnen. Sådana här granater har hittats i Uppsala ibland, bland annat i Hågadalen.

Niklas Larsson vid Uppsala Magnetfiskeförening berättade att polisens bombgrupp tidigare under sommaren beslagtog någon annan slags patron som föreningen påträffat i vattnet nära Polishuset.

– Bland det konstigaste vi hittat i Fyrisån i år är en uppsättning löständer som satt fast i en metallstolpe, sa Niklas Larsson.

Magnetfiskeföreningen rensar ån i samarbete med kommunen.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Staffan Wolters