Oväntat granatfynd nära Ica Maxi

Under måndagen gjordes ett oväntat granatfynd i Uppsala. ”Den kan ha legat där sedan kriget”, säger Uppsalapolisens presstalesperson Mikael Hedström.

12 augusti 2019 16:40

Den rostiga granaten upptäcktes på förmiddagen i samband med ett vägbygge nära Ica Maxi vid Gnistarondellen.

– Vi håller på med ett markarbete och gör en ny väg och då fann vi den här gamla granaten. Kort därefter kontaktade vi polisen som var här och hämtade den, säger Tierpsbon Fredrik Andersson som jobbar på åkeriföretaget Binab entreprenad.

Hur reagerade du i samband med fyndet?

– Det var en av mina kollegor som fann den, men han bara lade den åt sidan och tyckte det var en kul grej. Då sa jag att såna där grejer kan vara riktiga farliga, så av rutin ringde vi polisen.

Var det första gången som du var med om något liknande?

– Nej, jag har varit med om liknande saker tidigare.

Vid en senare analys visade det sig att den granaten var ofarlig.

– Vi tog en bild på granaten och skickade den till bombgruppen, men de meddelade att den var ofarlig. Troligen handlar det om en sorts övningsgranat som kan ha använts i övningar under andra världskriget. Nu har militären tagit hand om den på Ärna och ska förstöra den, säger Uppsalapolisens presstalesperson Mikael Hedström.

Hur vanligt är det att ni får in sådana här uppgifter?

– Det är ganska vanligt. Förr i tiden, när de flesta gjorde värnplikt, lärde sig folk hur sådana här ofarliga övningsgranater ser ut, tyvärr har den kunskapen försvunnit. Men jag förstår att folk blir oroliga. Oavsett ska man höra av sig till oss om han hittar en sådan här, så tar vi hand om den.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Gustaf Andersson

Ämnen du kan följa