Rekordförlust ny kalldusch för Ackis

På onsdagen kom en ny kalldusch för Akademiska sjukhuset. Underskottet skrivs upp med 100 miljoner kronor till 477 miljoner.

Nu skrivs underskottet upp med 100 miljoner kronor. En rekordförlust för Akademiska sjukhuset.

Nu skrivs underskottet upp med 100 miljoner kronor. En rekordförlust för Akademiska sjukhuset.

Foto: Robert Gabrielsson

Uppsala kommun2019-10-16 16:18

Redan tidigt i våras stod det klart att Akademiska sjukhuset inte skulle klara det mål som politikerna satt för verksamheten och som innebär ett budgeterat underskott på 100 miljoner kronor. Sedan i februari har sjukhuset då räknat med ett underskott på 375 miljoner kronor, vilket är ungefär i nivå med fjolårets resultat som landade på 377 miljoner kronor. Därefter har prognosen legat fast på minus 375 miljoner till och med den delårsrapport som gällde för perioden fram till och med augusti.

Fjolårets ekonomiska underskott var då nytt rekord för sjukhuset. Nu står det klart att det rekordet kommer att slås med råge. När sjukhusstyrelsen i nästa vecka får resultatet för september på sitt bord innehåller det en uppdaterad prognos för 2019 som innebär ett underskott på 477 miljoner kronor.

En hög takt i kostnadsökningen i kombination med att åtgärderna för att få en ekonomi i balans inte har givit resultat anges som orsaker till den ändrade prognosen.

I den ekonomiska rapporteringen har man upptäckt några systemfel, bland annat har specialistläkemedel redovisats felaktigt och lönekostnaderna för Vårdförbundets avtal bokförts felaktigt.

Personalkostnaderna har under hela året varit underskattade och sjukhuset konstaterar att man inte kommer att nå målet att den inhyrda personalen ska uppgå till max 2 procent. Jämfört med den prognos som lämnades i augusti har personalkostnaderna ökat med 50 miljoner och övriga kostnader med 94 miljoner.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!