"Problem att Hembla inte tar helhetsgreppet"

I det tysta renoveras Uppsalas mest omtalade gata: Bandstolsvägen. Men fastighetsägaren Hembla får kritik för att bara rusta på ytan.

En renoverad lägenhet på Bandstolsvägen är klart dyrare en jämförbara lägenheter i helrenoverade och mer stadsnära områden, visar UNT:s genomgång.

En renoverad lägenhet på Bandstolsvägen är klart dyrare en jämförbara lägenheter i helrenoverade och mer stadsnära områden, visar UNT:s genomgång.

Foto: Joakim Bech

Renovering2019-09-15 07:00

Under stort buller och bång har områden som Kvarngärdet och Gränby rustats från grunden. Kritiken har varit högljudd mot chockhöjda hyror som tvingat boende att flytta. 

Men när det gäller den rustning av Bandstolsvägen i Gottsunda-Valsätraområdet som pågår sedan flera år har det varit tyst, trots att gatan blivit något av själva bilden av social utsatthet och kriminalitet i Uppsala.

Här rustar fastighetsägaren Hembla nämligen lägenheterna varefter de blir tomma när någon flyttar. Sedan höjs hyran för nästa hyresgäst. Av det skälet drabbas ingen boende av höjd hyra.

Modellen för med sig att det saknas tidplan för när alla lägenheter ska vara renoverade.  

– Det är ju upp till hyresgästerna, det är så vår modell fungerar, säger Hemblas kommunikationschef Jonatan Öhman.  

Vad är planen för gatan som helhet och rustning av utemiljön och husens stammar och entréer?

– Helhetsgreppet är jätteviktigt. Men det finns en underhållsskuld från tidigare fastighetsägare som inte skött underhållet. Vi arbetar för att komma i kapp, men det sker inte över en natt, säger Jonatan Öhman.

Hembla ägs till två tredjedelar av ett amerikanskt riskkapitalbolag, Blackstonegruppen. I våras varnade FN-medarbetare svenska regeringen för bolagets stora ägande i Sverige och att deras investeringsmetoder med stora uppköp i utsatta stadsdelar och kraftiga hyreshöjningar kan tvinga människor från sin hem. En ny film kritiserar också Blackstonegruppens metoder världen över, även i Uppsala, vilket tidnignen berättat om.

Men kritiken är obefogad, försäkrar Jonatan Öhman på Hembla.

– Vi investerar hela vårt överskott från verksamheterna tillbaka in i utveckling av våra fastigheter och närmiljöer, och vi arbetar helt med naturlig omflyttning och frivillighet, säger han.

Dagens hyror är helt satta av Hembla, eftersom man är oenig med Hyresgästföreningen. Och att det är tyst kring renoveringarna effekter betyder inte att hälsan tiger still, menar Isabell Mellin förhandlare på Hyresgästföreningen.

– Hembla rustar på ytan för att få upp hyran. Och det finns mycket synpunkter hos hyresgästerna, inte minst för att hyrorna är väldigt höga. Och det är ett problem att man inte tar något helhetsgrepp, säger hon.

UNT har tittat på hyresstatistik för 2018. En renoverad 3:a på 77 kvadratmeter på Bandstolsvägen kostar där nära 9 500 kronor i månaden, vilket är klart över nivåerna för helrenoverade områden med mer stadsnära lägen, som Kvarngärdet.

I ett mejl till UNT skriver Hembla att bolagets vision är att "hela stadsdelen kring Bandstolsvägen ska vara en levande stadsdel som är trygg och trivsam för våra hyresgäster". Just nu är Hembla ordförande i den fastighetsägarförening som finns i Gottsunda och som bland annat skrivit under ett medborgarlöfte med kommunen och polisen om att öka tryggheten.

Isabelle Mellin är ändå inte övertygad om Hemblas välvilja.

– Vi har hört sådant här länge nu. Nu vill vi se resultat vad gäller sophantering, utemiljö, belysning – allt det där som gör att de boende känner sig trygga.

Kommunstyrelsens ordförande Erik Pelling (S) har satsat mycket prestige i att få bort Gottsunda från listan över särskilt utsatta stadsdelar. Han tycker att Hembla visar goda intentioner.

– Jag har själv frågat deras vd när de ska satsa på Bandstolsvägen som helhet. Deras svar är att det är på gång och en del talar för att det är så. Men än återstår för dem att bevisa att de talar allvar, säger Erik Pelling.  

LÄS MER: "Vi känner att alla struntar i oss"

Så mycket skiljer i hyra

UNT har jämfört hyror från 2018, där en renoverad lägenhet på 77 kvadratmeter på Bandstolsvägen kostade nästan 9 500 kronor i månaden. En lika stor lägenhet i helrenoverade Kvarngärdet kostade 9 170 kr hos Rikshem. Hos Uppsalahem fanns en lägenhet i samma område på 75 kvadrat för 8 929 kronor.  Stena fastigheters hyra i Kvarngärdet låg på 10 505 kr för drygt 87 kvadrat och 9 400 kr för 77 kvadrat. 

En nyproducerad lägenhet på Råbyvägen i samma storlek kostade 11 580 kronor.

Karta: Bandstolsvägen
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!