Valsätra del av ett globalt mönster

Att det amerikanska riskkapitalbolaget Blackstone via ett dotterbolag äger hyresbostäder i Uppsalastadsdelen Valsätra kan tyckas märkligt. Men det är fullt logiskt, enligt dokumentärfilmaren Fredrik Gertten.

6 september 2019 07:00

På söndag förhandsvisas hans nya film "Push" på Fyrisbiografen i Uppsala, och fredagen därpå går den upp på repertoaren. I filmen reser Fredrik Gertten och Leilani Farha, FN:s rapportör för bostadsfrågor, jorden runt för att söka svar på frågan varför det blivit så dyrt att bo.

– Egentligen hade jag tänkt att enbart filma utomlands. Men under researchen upptäckte jag att Blackstone via dotterbolaget Hembla köpt fastigheter även i Sverige. I Uppsala handlar det om hyreshus på Bandstolsvägen, Linrepevägen och Spinnrocksvägen i Valsätra, säger Fredrik Gertten.

Enligt Fredrik Gertten är Blackstones strategi, oavsett om det handlar om hyreshus i New York, Barcelona, London eller Uppsala, att förvärva fastigheter i dåligt skick. Därefter sker en kosmetisk renovering med chockhöjda hyror som följd.

– Det leder till att folk får svårt att bo kvar, inte bara låginkomsttagare utan även medelklassen. Folk har helt enkelt inte råd, säger Fredrik Gertten.

Han anser att affärsmodellen är förkastlig. En seriös, långsiktig fastighetsägare agerar inte så. Men ett företag som ägs av ett multinationellt riskkapitalbolag har krav på sig att leverera snabba och stora vinster till aktieägarna. Det gör att hyresgästerna kommer i kläm, menar Gertten.

– Man ska ha klart för sig att folk som bott länge i sina hyreslägenheter redan har betalat in pengar för löpande renovering. Det ingår i hyran, säger han.

Titeln "Push" anspelar på den känsla som hyresgäster i hela världen ger uttryck för i filmen. Att de känner sig bortknuffade, undanskuffade, utsatta för så kallad "renovräkning".

– Det är en trend som varit tydlig länge. Men utvecklingen tog fart på allvar efter finanskrisen 2008. Då började vi få in multinationella fastighetsägare och avståndet till hyresgästerna blev längre än någonsin.

Det handlar om globala finansbolag utan erfarenhet av att äga fastigheter. Husbestånden köpte de till en början från banker som tagit över dem från krisande fastighetsbolag.

– Jag tycker att det säger något om var Sverige har hamnat när amerikanska riskkapitalister kan köpa hyreshus i Valsätra för att tjäna pengar i första hand. De har onekligen lyckats runda den svenska modellen, säger Fredrik Gertten.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Göran Sterner