Politiker oense om insatser vid Resecentrum

De rödgröna är för passiva vad gäller situationen kring Resecentrum. Det menar Mohamad Hassan (L). Marlene Burwick (S) håller inte med – men är redo att diskutera ytterligare insatser.

Foto: Sven-Olof Ahlgren

Uppsala2017-03-14 08:05

LÄS MER: "Det som förr bara skedde på Plattan sker nu i Uppsala"

LÄS MER: Sprider sig som en löpeld bland unga

Att Uppsala har ett 90-tal ensamkommande ungdomar som missbrukar rökheroin, vilket delvis finansieras via person- och butiksrån, är något som kommunen måste agera mot nu, menar Liberalernas kommunalrådet Mohamad Hassan. Han säger att Liberalerna i Uppsala inom kort kommer att lägga fram ett förslag på att ha punktmarkering kring Resecentrum och andra områden där problemet finns.

– Att punktmarkera låter hårt, men syftet är att genom insatsen både skapa trygghet och försöka nå ungdomarna för att kunna hjälpa dem. Alla är förlorare i den här utvecklingen, vi kan inte bara titta på utan måste agera.

LÄS MER: Heroinmissbruk bland ensamkommande i Uppsala

Vem ska sköta punktmarkerandet?

– Vi vill förstärka med fler fältarbetare från socialtjänsten och låta civilsamhället mot ersättning från kommunen hjälpa till, i samarbete med polisen så långt det går för att lösa den uppkomna situationen.

Som UNT tidigare berättat hindrar nuvarande regelverk den här gruppen från att få metadonbehandling, vilket är den behandling som många heroinister behöver för att bli fria från missbruket. Där behövs ändring, menar Mohamad Hassan.

– Kommunen måste kliva fram och kräva att staten tillsammans med Uppsala tar ansvar och se till att ge dem behandling. Vi ska ha nolltolerans mot droger och det är bättre och billigare att hjälpa dem så tidigt som möjligt.

Mohamad Hassan anser att den rödgröna majoriteten inte gör tillräckligt i frågan. Det tas fram en mängd teoretiska dokument, menar han, medan det saknas resurser ute i verkligheten.

– I senaste kommunstyrelsen till exempel skulle vi hantera ett dokument om mänskliga rättigheter i Uppsala, som ett antal tjänstemän jobbat med att ta fram. Det hade varit bättre att lägga de arbetstimmarna på mänskliga rättigheter i praktiken nere på Resecentrum.

Marlene Burwick, socialdemokratiskt kommunalråd och kommunstyrelsens ordförande, håller inte med Mohamad Hassan om att de rödgröna är för passiva. Mycket sker i dag, säger hon och nämner bland annat SSP-samordningen – alltså samverkan mellan socialtjänst, skola och polis – som fått utökade resurser det senaste halvåret och som har kontakt med tolv nystartade nattvandrarföreningar.

– Det är ju väldigt oroväckande rapporter vi får, men jag ser att polis och socialtjänst i dag gör ett väldigt bra arbete. Sedan är jag absolut inte främmande för att diskutera ytterligare insatser, vi behöver hela tiden behöver vara öppna för att göra mer.

Inte heller Ilona Szatmari Waldau, kommunalråd för Vänsterpartiet med ansvar för sociala frågor, känner igen sig i Mohamad Hassans bild av att kommunen gör för lite. Just det han efterlyser görs redan, menar hon:

– Vi har två SSP-samordnare som ansvarar för Resecentrum. Sedan kan man alltid göra mer, men det är också viktigt att ha resurser för att förebygga att ungdomar börjar med brott och droger. Vi har utökat resurserna rejält för uppsökande arbete jämfört med när alliansen styrde.

Har ni någon plan om situationen inte förbättras?

– Då måste vi se över resurserna för det uppsökande och förebyggandet arbetet samt fortsätta samarbetet med polisen. Brott är en ju en polisiär sak.

Vad gäller frågan om möjliga missbruksbehandlingar för unga asylsökande håller såväl Marlene Burwick som Ilona Szatmari Waldau med om att reglerna behöver ses över så att unga kan få såväl avgiftning som behandling här i Uppsala.

– Vi samarbetar med Region Uppsala i den frågan och de håller på att titta på det, säger Ilona Szatmari Waldau.

UNT TV: Polisen om första särskilda insatsen vid Resecentrum

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!