Materialkrisens orsaker ska utredas

Nu har de fem samarbetande regionerna tillsatt en utredning som ska gå till botten med orsakerna till materialkrisen.

När Apotekstjänst tog över leveranserna av förbrukningsmaterial uppstod problem.

När Apotekstjänst tog över leveranserna av förbrukningsmaterial uppstod problem.

Foto: Johan Heimer/arkiv

Uppsala län2019-11-25 12:54

Toivo Heinsoo, som bland annat varit landstingsdirektör i Stockholm, har utsetts till ensamutredare av frågan. 

– Regionerna har tre frågor som de vill ha svar på: Vad har hänt? Varför har det hänt? Och hur ska man undvika att det händer igen i framtiden. Sen ska jag titta på allt från upphandlingsprocessen via förberedelserna inför övergången och införandet till hanteringen av situationen som uppstod, säger Toivo Heinsoo.

Utredningen ska vara klar senast den 1 juni nästa år.

Utredningen ska titta både på själva upphandlingsprocessen och hur skiftet från den tidigare leverantören Mediq till den nya Apotekstjänst gick till, samt undersöka om det funnits andra brister som orsakat problemen.

Parallellt med detta kommer regionerna själva att göra egna utredningar av till exempel de skadeståndskrav som kan riktas mot Apotekstjänst.

Det var den 1 oktober som Apotekstjänst började leverera förbrukningsmaterial till bland annat Region Uppsala. Omgående blev det brist på material, vilket bland annat har lett till inställda operationer. 

Fortfarande i mitten av november är det problem med leveranserna.

Under tiden som materialkrisen pågått har det förekommit påståenden om att brister hos den förra leverantören, Mediq, felaktigheter i beställningsrutinerna från regionerna samt tillkortakommanden hos leverantören Apotekstjänst varit grundorsaken till problemen. Toivo Heinsoo säger att han kommer att undersöka alla de delarna.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!