Så mycket märks materialkrisen i dag

Bättre, men långt ifrån felfritt. Så fungerar Apotekstjänsts materialleveranser i dag enligt vårdpersonal och tjänstemän.

Både sjuksköterskan Sara Bäckström och tjänstemannen Petter Karlsson på Varuförsörjningen ser förbättringar i Apotekstjänst leveranser, men också fortsatta brister.

Både sjuksköterskan Sara Bäckström och tjänstemannen Petter Karlsson på Varuförsörjningen ser förbättringar i Apotekstjänst leveranser, men också fortsatta brister.

Foto: Elin Sandow/Madeleine Andersson/UNT arkiv

Uppsala län2019-11-21 19:26

– Vi pustar inte ut, utan har fortfarande något slags beredskapsläge, säger sjuksköterskan Sara Bäckström på Akademiska sjukhusets geriatrikavdelning, där äldre vårdas. 

Tidningen träffade henne under den mesta akuta fasen av materialkrisen, när lagerhyllor gapade tomma och handspriten och toapappret i princip var slut. I dag fungerar leveranserna bättre, säger hon, men materialkrisen märks ändå. Förutom att det ännu råder brist på vissa varor, inte minst kontorsmaterial, blir krisen påtaglig genom att vårdpersonal måste arbeta i det centrallager som byggts upp under 100-huset på Akademiska sjukhuset.

– I går var min gruppchef där nere i stället för att vara på avdelningen. Det blir kännbart när chefer och annan personal måste vara i förrådet och sortera varor, säger Sara Bäckström.

Och faktum är att Apotekstjänst leveranser brister än, det säger flera som vi talat med.

– Vi får inte förväntad mängd material. Att få ordning på leveranserna är högsta prioritet, säger Petter Karlsson enhetschef på varuförsörjningen, de fem samarbetande regionernas länk till Apotekstjänst

Men vad kan ni göra? Är det inte hos Apotekstjänst problemen finns?

– Jo, det är de som ska leverera ut. Men vi kan förenkla och förbättra saker på vår sida som underlättar för dem, säger Petter Karlsson.

Det har varit mycket intensivt för er som arbetar med materialkrisen. Hur är det i dag?

– Lika hektiskt. Så länge vi har problem kan vi inte vila.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!