"Löftet om kapade köer är tomma ord"

Ett tydligt svek och tomma ord från de blågröna. S-kritiken mot sparförslaget inom barn- och ungdomspsykiatrin är besk. Men det gäller att se helheten, säger Malin Sjöberg Högrell (L).

Vivianne Macdisi (S), oppositionsråd inom Region Uppsala, tycker att en neddragning på ungdompsykaitrin vore ett svek.

Vivianne Macdisi (S), oppositionsråd inom Region Uppsala, tycker att en neddragning på ungdompsykaitrin vore ett svek.

Foto: Sven-Olof Ahlgren

Uppsala2019-08-31 11:00

– Jag är förvånad och upprörd. Det här är ett tydligt svek. I sjukhusstyrelsen ställde vi oss ju häromdagen eniga bakom att förstärka det förebyggande arbetet inom barn- och ungdomspsykiatrin och att arbeta för en långsiktigt hållbar ekonomi, säger Vivianne Macdisi (S).

Genom UNT fick hon i stället efter mötet kännedom om det besparingsförslag som innehåller en neddragning vid Spången, en ungdomspsykiatrisk mottagning. Det säger hennes parti "absolut stopp" för, uppger Vivianne Macdisi.

– Spången är något vi ska satsa på, en väg in med låg tröskel för gymnasieungdomar som leder till att det blir färre patienter på BUP. Det är en investering, säger Vivianne Macdisi.

UNT har tidigare berättat om det nya politiska målet att kapa köerna till barn- och ungdomspsykiatrin redan till nästa sommar.

– Men det löftet blir tomma ord när andra handen samtidigt lägger ett sådant här besparingsförslag. Det blågröna styret borde ha varit informerade, även om det är verksamheten som lagt förslag om vad det ska sparas på, säger Vivianne Macdisi.

Tuffa besparingstider väntar för hela sjukhuset, påpekar Malin Sjöberg Högrell (L) ordförande i sjukhusstyrelsen. Stora underskott på hundratals miljoner kronor i år ställs mot en redan ansträngd arbetssituation på mottagningar och kliniker. Hon förstår att sparförslaget rör upp känslor hos både personal och chefer.

– Spontant känner jag att det var ju just det förebyggande området vi sagt att vi skulle satsa på och att Spången är en viktig del av det. Men jag måste också se till helheten, säger Malin Sjöberg Högrell.

Helheten är ett underskott på närmare 400 miljoner kronor mot budget i år, enligt prognosen.

– Det kommer att krävas tuffa beslut för att hantera det. Men jag får ändå ha en dialog med ansvariga om det är just det här vi ska spara på, säger Malin Sjöberg Högrell.

Att personalen känner frustration kring löftet att eliminera köerna är förståeligt när det direkt följs av ett neddragningsförslag, anser hon, som ändå fortsätter att hävda att ungdomspsykiatrin är prioriterad.

De pengar som tillförs för att minska köerna är 7 miljoner kronor i statsbidrag som ska vara förbrukade till årsskiftet.

Vad innebär det då när ni säger att psykiatrin är prioriterad?

– Jag förstår om det ses som märkligt att vi ska gasa och bromsa samtidigt. Men vi ska bygga en bättre vårdkedja med stegvis vård, där vi får ihop en helhet av alla delar vi satsat på genom åren. Bedömningen nu är att det inte kräver mer pengar än i dag, säger hon.

LÄS MER: Byggen och chefer gav ebb i regionens kassa

LÄS MER: Ständiga underskott för Akademiska sjukhuset

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!