Fastigheter och administration tynger regionen

Stora fastighetsinvesteringar, höga ambitioner för kollektivtrafiken och fler anställda inom ledning och administration. Det är de största orsakerna till Region Uppsalas ekonomiska bekymmer.

Stora fastighetsinvesteringar, bland annat i 100-huset, tynger Region Uppsalas ekonomi.

Stora fastighetsinvesteringar, bland annat i 100-huset, tynger Region Uppsalas ekonomi.

Foto: Felicia Andreasson/Staffan Claesson/arkiv

Uppsala2019-08-27 07:00

Svårigheterna för Akademiska sjukhuset är det som fått störst fokus när Region Uppsalas ekonomi diskuteras. Men i den analys om regionkontoret tagit fram är det i stället tre andra områden, fastigheterna, ledning och administration samt kollektivtrafiken som pekas ut som orsaken till att regionen haft en större ökning av nettokostnaden än andra landsting och regioner.

Jämför man fastighetsinvesteringarna per invånare mellan universitetsregionerna skiljer Uppsala ut sig. Sedan 2012 har lanstinget/regionen i Uppsala årligen satsat 1 500 kronor mer per invånare på fastigheter än snittet för universitetsregionerna. Psykiatrins hus, parkeringshuset, totalrenoveringen av ingång 85 vid Akademiska sjukhuset samt regionbussdepån är några tunga poster. Inom kort tillkommer även kostnaderna för det nya 100-huset samt för stadsbussdepån. Dessutom väntar investeringen i ett nytt kök och konferenscenter vid Akademiska sjukhuset.

Kostnaderna för kollektivtrafiken har också ökat mer än genomsnittet i Uppsala län. Här är det framför allt ett högre utbud som kostar. Uppsala län är den region som näst efter Stockholm lägger mest på kollektivtrafiken och erbjuder mest trafik per invånare. Förlängningen av pendeltåget från Stockholm till Uppsala och Upptåget till Gävle är två satsningar som höjt både ambitioner och kostnader. I framtiden väntar det upphandlade Mälartåget, som kommer att öka utbudet av pendeltågsförbindelser i Mälardalen ytterligare, bland annat mellan Stockholm och Uppsala.

Antalet anställda inom landstinget/regionen har vuxit med 10 procent sedan 2012. Störst har ökningen varit inom ledning och administration, där antalet anställda ökat med 30 procent, eller motsvarande 320 heltidsanställda. Detta har pekats ut som ett område för framtida effektiviseringar för Region Uppsala.

Behöver de som arbetar inom administrationen vara oroliga för sin framtid?

– Ingen enskild medarbetare behöver vara orolig för sin framtid. Vi måste fördjupa den här analysen. Det är lätt att säga att administrationen kostar pengar. Är det så att vi har administrativ personal som underlättar för sjukvården så är det administration vi har glädje av. Men om det är administrativa processer som inte tillför värde i verksamheten så måste vi verkligen fundera på om det är verksamhet vi ska bedriva, säger Erik Weiman (M), tillförordnad ordförande i regionstyrelsen.

LÄS MER: Ständiga underskott för Akademiska sjukhuset

LÄS MER: Skenande förlust för Akademiska sjukhuset

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!