Bostadskö med 47 000 personer flyttas

Studentstadens kö med 47 000 personer att flyttas om en månad till bostadsförmedlingen i Uppsala. Men den som inte betalar 290 kronor inom ett halvår förlorar sin kötid.

Foto: Nina Leijonhufvud

Uppsala2016-10-18 08:05

I juni startade kommunen en bostadsförmedling i Uppsala. Sedan dess har allt fler fastighetsbolag anslutits och den 22 november är det dags för Studentstaden att överföra sin kö till bostadsförmedlingen.

Den som köar hos Studentstaden behåller sin intjänade kötid när bostadsförmedlingen tar över. Men det gäller bara fram till den 31 maj 2017. Senast det datumet måste den som kvarstår i kön betala en avgift på 290 kronor annars åker man ur kön. Samma avgift ska sedan betalas varje år om man vill behålla sin köplats.

De som står i kö hos Studentstaden har hittills kunnat söka bostad enbart i Studentstadens eget bestånd som består av cirka 3 900 studentbostäder. Men i och med att kön övergår i bostadsförmedlingens regi kan de 47 000 personerna i Studentstadens kö använda sin kötid för att anmäla intresse för lägenheter även hos de övriga fastighetsbolag som använder bostadsförmedlingens tjänster.

Det innebär ett bredare sökfält eftersom det hittills är nio fastighetsbolag som anslutit sig och därmed slussar sina lediga hyreslägenheter via bostadsförmedlingen i Uppsala.

Uppsala Bostadsförmedling har ambitionen att serva dem som letar hyresrätter i hela Uppsalaregionen. Hittills har förmedlingar skett av lägenheter i två kommuner; Uppsala och Enköping, medan Knivsta ansluts inom kort.

Den största hyresvärd som samarbetar med bostadsförmedlingen är Uppsalahem. En viktig sak som kanske inte alla Uppsalahems hyresgäster eller de som tidigare stått i Uppsalahems kö tänker på är att även de måste registrera sig hos förmedlingen och betala den årliga avgiften om de vill behålla sin kötid. Det ska de göra senast den 31 december i år.

I fjol, innan bostadsförmedlingen startade, sa dåvarande Uppsalakommunalrådet Cecilia Forss (M), att den borgerliga alliansen var emot planerna. Hon menade att det inte fanns något behov av en förmedling och att den skulle skapa mer administration men inte minska bostadsbristen.

Fredrik Ahlstedt, nuvarande kommunalråd för Moderaterna, har en annan inställning.

– Även om förmedlingen i sig inte skapar fler bostäder har den blivit ganska bra, tycker han.

Jens Nilsson, ordförande vid Hyresgästföreningen Uppsala-Knivsta, är kritisk till årsavgiften på 290 kronor men tycker att den till nöds kan accepteras eftersom pengarna går till verksamheten.

– Däremot vill vi ha bort avgiften på 1 250 kronor som tas ut av hyresgästen när en lägenhet förmedlas.

Bostadsförmedlingen har efter kritik avskaffat förmedlingsavgiften för korttidskontrakt och har planer på att sänka eller ta bort den även för ordinära hyreskontrakt när ekonomin tillåter.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om