Järlåsabornas vatten klaras med tankar

Bevattningsförbudet som infördes i början av juni och kommer att bestå till 30 september har inte gått Järlåsaborna förbi. En som sparar vatten är Viola Bergman.

Viola Bergman sparar kallvattnet som spolas ut innan varmvattnet kommer och använder det till hushåll och odlarlåda.

Viola Bergman sparar kallvattnet som spolas ut innan varmvattnet kommer och använder det till hushåll och odlarlåda.

Foto: Staffan Claesson

Östhammar2017-06-29 07:05

– Jag ser ju hur tankbilarna går förbi här varje dag, så visst sparar jag på vattnet, säger hon.

Att hon nu fyllda 90 år bor i hyreslägenhet efter att under merparten av sitt liv ha bott i eget hus tror hon påverkar hennes sätt att se på vattnet:

– Vet man vad vatten kostar blir man säkert försiktigare, och nu när jag ser tankbilarna gå här flera gånger om dagen för att fylla på tanken som förser oss Järlåsabor med vatten är det inte svårt att vara sparsam.

LÄS MER: Myndigheterna manar: Spara på vattnet

Viola Bergman berättar att hon samlar in kallvattnet som kommer ur kranen innan det blir så varmt att det går att använda till disken, och använder de knappt tio litrarna i hinken till hushållet under dagen. Hon duschar stående i en balja och kan använda duschvattnet till toaletten i stället för att spola.

– Nu har hyresvärden bytt stuprör så jag kan inte samla regnvatten från ett rosthål som jag kunde i det gamla röret i hörnet. Men vattnet jag samlar i hinkar räcker till min lilla odlingslåda och blomkrukan. Gräsmattor och rabatter vattnar jag aldrig, det behövs inte, säger Viola Bergman.

Viola Bergman är en av de 470 personer i Järlåsa som är ansluten till Uppsala vattens vattenledningsnät. Totalt bor 510 personer i samhället enligt Uppsala kommuns befolkningsprognos för 2017. En av de 40 som har egen brunn är villaägare i en annan del av Järlåsa. Hen vill vara anonym och berörs inte av bevattningsförbudet som gäller användning av vatten från det kommunala vattenledningsnätet. Till villan hör en borrad brunn som aldrig visat tecken på att sina, och också en pool som är vattenfylld.

– Moderna pooler töms inte på höstarna som man kanske gjorde tidigare. Man tar bara ur så mycket att nivån går under bräddavloppet, och fyller på den jämförelsevis lilla mängd som behövs igen till sommaren, säger villaägaren.

Den som under sommaren kör tankbilen som går mellan Järlåsa och en vattenkiosk inne i Uppsala flera gånger varje veckodag är Olle Sandström.

– Varje last tar 14 kubikmeter vatten, och när det vattnet fyller tanken här så behöver man inte pumpa vatten från grundvattentäkten, förklarar han medan dagens tredje påfyllning blir klar i Järlåsatanken.

Järlåsa samhälle försörjs normalt med vatten från två brunnsområden omkring fyra kilometer norr om Järlåsa.

I kassan hos Handlar’n, Järlåsas livsmedelsbutik, sitter Alexander Nordling och väntar på kunder. Bevattningsförbudet på orten är han väl medveten om även om det inte påverkar butiken:

– Det vatten vi gör av med i butiken används som i hushåll, bevattning håller vi inte på med. Däremot märks det att våra kunder har fått ett extra samtalsämne när de träffas här, och det går åt mera flaskvatten nu i sommar också även om det är svårt att sätta siffror på det. Det är klart att det är kul att sälja, men att grundvattennivåerna är onormalt låga är naturligtvis bekymmersamt, säger Alexander Nordling.

Förutom i Järlåsa har bevattningsförbud också införts i hela Östhammars kommun, och i Älvkarleby har invånarna redan tidigare uppmanats att spara på vattnet.

Gästrike Vatten, som ansvarar för dricksvattenförsörjningen och avloppshanteringen i Älvkarleby och Östhammar, har hittills inte kört ut tankbilar till kommunerna i samband med den nuvarande vattenbristen.

– Men vi övervakar nivåerna extra noga, säger Therese Staff, kommunikatör på Gästrike Vatten.

Detta gäller vid bevattningsförbud

Man får inte fylla pooler, badtunnor eller spa-bad med kommunalt dricksvatten

Man får inte använda vattenslang eller –spridare för trädgårdsbevattning.

Man får inte tvätta bilen med vattenslang eller högtryckstvätt.

Man får inte använda högtryckstvätt för rengöring av fasader, altaner eller liknande.

Källa: Uppsala vatten

Läs om grundvattennivåerna HÄR.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!